Η συχνή χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, δείχνει νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
κάνναβης
Τι έδειξε μελέτη σε σχεδόν 60.000 εθελοντές, άλλοι εκ οποίους χρησιμοποιούσαν κάνναβη και άλλοι όχι.

Η χρήση κάνναβης σε καθημερινή βάση μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτός είναι δοσοεξαρτώμενος. Αυτό σημαίνει πως όσο συχνότερα χρησιμοποιεί κάποιος κάνναβη, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να αναπτύξει καρδιολογικά προβλήματα.

«Ανακαλύψαμε ότι η χρήση κάνναβης σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο. Ως φαίνεται υπάρχει δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ τους, με την έννοια ότι η συχνότερη χρήση σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ishan Paranjpe, ειδικευόμενος ιατρός στο Στάνφορντ. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι από τη χρήση κάνναβης που δεν ήταν έως πρότινος αναγνωρισμένοι. Επομένως ο κόσμος πρέπει να τους λαμβάνει υπ’ όψιν».

Η νέα μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο διεξοδικές που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα για το θέμα.

Η πιο συχνή μορφή καρδιοπάθειας

Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο συχνή μορφή καρδιοπάθειας. Αποκαλείται επίσης στεφανιαία ή ισχαιμική καρδιοπάθεια. Εκδηλώνεται όταν παρουσιάζουν στένωση οι στεφανιαίες αρτηρίες, που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Η στένωση οφείλεται στην επικάθηση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματά τους. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Η ανάπτυξή της στενεύει τον αυλό των στεφανιαίων αρτηριών, με συνέπεια να παρεμποδίζεται η ροή του αίματος. Η στεφανιαία νόσος συχνά προκαλεί:

  • Πόνο στο στήθος (στηθάγχη)
  • Δύσπνοια
  • Κόπωση
  • Αδυναμία
  • Ζάλη

Ωστόσο σε πολλούς ασθενείς το πρώτο σύμπτωμα της στεφανιαίας νόσου είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου, αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη πρόκειται να παρουσιασθεί στο ετήσιο συνέδριο Annual Scientific Session του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Το συνέδριο αυτό θα διεξαχθεί μαζί με το Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας (WCC) 4-6 Μαρτίου 2023 στη Νέα Ορλεάνη.

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια είθισται να θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν (έπειτα από επιστημονική αξιολόγηση) σε ιατρική επιθεώρηση.

Η μελέτη βασίσθηκε σε δεδομένα από ένα συνεχιζόμενο ερευνητικό πρόγραμμα που τιτλοφορείται All of Us. Το πρόγραμμα αυτό διεξάγουν τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, έχοντας ως στόχο να συλλέξουν συν τω χρόνω δεδομένα υγείας από περισσότερο από 1 εκατομμύριο Αμερικανούς. Προς το παρόν, έχουν ενταχθεί περίπου 175.000 εθελοντές.

Κατά την ένταξή τους στο πρόγραμμα οι συμμετέχοντες απαντούν, μεταξύ άλλων, και σε ερωτήματα που αφορούν τη χρήση κάνναβης. Οι επιστήμονες του Στάνφορντ εξέτασαν τα δεδομένα από τυχαία επιλεγμένους εθελοντές οι οποίοι είπαν ότι:

  • Χρησιμοποιούν καθημερινά κάνναβη (4.736 άτομα)
  • Χρησιμοποιούν κάνναβη σε εβδομαδιαία βάση (2.720 άτομα)
  • Κάνουν χρήση σε μηνιαία βάση (2.075 άτομα)
  • Κάνουν χρήση 1-2 φορές το τρίμηνο (8.749 άτομα)
  • Δεν κάνουν ποτέ χρήση (39.678 άτομα)

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα υγείας που έχουν δώσει οι εθελοντές.

Τα ευρήματα

Όσοι έκαναν καθημερινή χρήση κάνναβης είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση με όσους δεν την χρησιμοποιούν ποτέ.

Επιπλέον, όσοι έκαναν χρήση μόνο μία φορά τον μήνα ή σπανιότερα, δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, όπως:

  • Το φύλο
  • Την ηλικία
  • Το ιστορικό υπέρτασης
  • Το ιστορικό υψηλής χοληστερόλης
  • Το ιστορικό τύπου 2 διαβήτη
  • Το ιστορικό παχυσαρκίας
  • Το κάπνισμα
  • Την κατανάλωση αλκοόλ

Όπως εξήγησε στο CNN ο Dr. Paranjpe, η παρούσα μελέτη δεν είναι η πρώτη που συσχετίζει την κάνναβη με τη στεφανιαία νόσο. Ωστόσο η ανάλυση που εφαρμόστηκε υποδηλώνει ότι «η συσχέτιση μεταξύ τους μπορεί να είναι άμεσα αιτιολογική», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, η κάνναβης ως φαίνεται βλάπτει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνοντας τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση αμέσως μετά από κάθε χρήση.

Επιπλέον, ο καπνός από τσιγάρα κάνναβης εκλύει πολλές από τις ουσίες που έχουν εντοπιστεί και στον καπνό των συμβατικών τσιγάρων. Οι ουσίες αυτές είναι επιβλαβείς για τους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Στη μελέτη δεν διερευνήθηκε αν ο κίνδυνος αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου διέφερε αναλόγως με τη μορφή της κάνναβης που χρησιμοποιούσαν οι εθελοντές (π.χ. εδώδιμες μορφές έναντι τσιγάρων με κάνναβη). Οι ερευνητές λένε ότι σε μελλοντικές μελέτες πρέπει να διερευνηθεί και αυτό.

Φωτογραφία: iStock