Τα δάχτυλα 49χρονου έγιναν μπλε εξαιτίας συχνής χρήσης κάνναβης! [φωτο]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κάνναβη
Ομάδα γιατρών περιγράφει σε σχετική δημοσίευση την περίπτωση ενός άνδρα του οποίου τα δάχτυλα έγιναν μπλε, μετά από ιστορικό βαριάς χρήσης κάνναβης.

Η κατάστασή του ονομάζεται cannabis arteritis (αρτηρίτιδα από χρήση κάνναβης). Είναι μια πολύ σπάνια, αλλά μερικές φορές σοβαρή παρενέργεια της υπερβολικής χρήσης κάνναβης.

Ο 49χρονος άνδρας, που περιγράφεται ως κατά τα άλλα υγιής στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Annals of Emergency Medicine, παρουσιάστηκε στα Επείγοντα του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης με μπλε απόχρωση και έλκη (πληγές) στα άκρα των δακτύλων του. Τις προηγούμενες έξι εβδομάδες, είχε εμφανίσει διαλείπουσες επώδυνες βλάβες στο δέρμα των δακτύλων του. Μετά από εξέταση, διαπιστώθηκε ότι είχε ανεπαρκή παροχή αίματος στα χέρια του.

κάνναβη

Αποχρωματισμός και πληγές στα άκρα των δακτύλων και στα δύο χέρια

Το ιατρικό ιστορικό του 49χρονου αποκάλυψε γρήγορα την αιτία:

Είχε «ιστορικό βαρέως καπνίσματος μαριχουάνας» (χωρίς χρήση καπνού) και διαγνώστηκε με αρτηρίτιδα από κάνναβη.

Πρόκειται για μια απίστευτα σπάνια αγγειακή νόσο, που μπορεί να προκαλέσει νέκρωση (νεκρό ιστό), συνήθως στα κάτω άκρα. Για να καταλάβετε πόσο σπάνια είναι η πάθηση, μόνο περίπου 50 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις έχουν δημοσιευτεί στην παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία από το 1960 έως και το 2008, κυρίως σε νεότερους άνδρες ασθενείς.

Αν και ο χαμηλός επιπολασμός των περιπτώσεων καθιστά ανεπαρκή την επιστημονική ανάλυση του φαινομένου, σε μελέτες σε αρουραίους έχει αποδειχθεί ότι η δέλτα8- και δέλτα9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), που βρίσκεται στην κάνναβη, μπορεί να δράσει αγγειοσυσταλτικά στα άκρα. Όταν η κάνναβη αναμιγνύεται με καπνό, η ουσία αρσενικό θα μπορούσε επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Όσο επώδυνη και ανησυχητική κι αν είναι σίγουρα η κατάσταση για τους ασθενείς, η θεραπεία είναι σχετικά απλή, εφόσον η νέκρωση δεν έχει προχωρήσει πολύ:

Η θεραπεία συνίσταται στη διακοπή του καπνίσματος, που είναι ο μόνος οριστικός τρόπος για να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου και να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός”, αναφέρουν οι συγγραφείς στην έκθεσή τους. “Χωρίς διακοπή, τα ποσοστά ακρωτηριασμού μπορεί να φτάσουν το 40%”, επισημαίνουν.

Πηγή: https://www.iflscience.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συχνή χρήση κάνναβης ρίχνει τον δείκτη νοημοσύνης