Η οστεοπόρωση τελικά ίσως μπορεί να αναχαιτιστεί σε όλες τις ηλικίες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Το άτομο που υποφέρει από οστεοπόρωση βιώνει έντονους πόνους σε διάφορα σημεία (κυρίως την πλάτη, τη μέση, τα γόνατα και το ισχίο), περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις του και σε προχωρημένο στάδιο παθαίνει εύκολα κατάγματα.

Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος (σπασίματος) των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους. Τα τελευταία 30 χρόνια η έρευνα πάνω στην Οστεοπόρωση, ξεκινώντας από το μηδέν σχεδόν, σημείωσε αλματώδη εξέλιξη, την οποία πυροδότησε το πρόβλημα Οστεοπόρωσης των αστροναυτών – κοσμοναυτών διαρκείας, αλλά και η συνεχής γήρανση του πληθυσμού.

Οι ασκήσεις τόνωσης των μυών της ράχης κάνουν πολύ καλό αλλά δεν αυξάνουν την πυκνότητα της οστικής μάζας. Ωστόσο τα αποτελέσματα των ερευνητών έδειξαν πως η οστική πυκνότητα βελτιώθηκε σε όσες γυναίκες ακολούθησαν συστηματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα το εν λόγω πρόγραμμα γυμναστικής.

Καθώς η γυμναστική δεν μπορεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να βοηθήσει άτομα που έχουν ξεπεράσει τα 50 και έχουν ήδη ένα βαθμό οστεοπόρωσης να «ξαναχτίσουν» οστική μάζα, ερευνητές επικεντρώθηκαν στο θέμα…Ειδικά ένας Αμερικανός, ο δρ Jaquish, βλέποντας την 70χρονη μητέρα του να στεναχωριέται επειδή είχε παρουσιάσει οστεοπόρωση και θα έχανε την ένοντα δραστήρια ζωή της, ανέπτυξε μία πρωτοποριακή μέθοδο…

Τι είναι

Ο ο Δρ. John Jaquish, εφευρέτης της μεθόδου της Οστεογονικής Φόρτισης, ο κος Kyle Zagrodzky, ιδρυτής και CEO της OsteoStrong Franchising L.L.C. και η κα Μυρτώ Μαυρολέων, εκπρόσωπος της OSTEOFIT A.E., με τα 4 ρομποτικά μηχανήματα μυοσκελετικής ενδυνάμωσης Spectrum προτείνουν μια μέθοδο που δίνει πολλές ελπίδες όχι μόνο για αναχαίτιση της νόσου αλλά και πλήρη αναδόμηση του χαμένου ιστού και οστού. Μάλιστα δεν χρειάζεται παρά μια 10λεπτη επίσκεψη στον ειδικό χώρο με τα ρομποτικά μηχανήματα επί μία φορά την εβδομάδα.

Αναφερόμενος στη φιλοσοφία της μεθόδου, ο Δρ. John Jaquish είπε ότι είναι γνωστή στους επιστήμονες που ασχολούνται με την ανθρώπινη φυσιολογία εδώ και δεκαετίες, αλλά σήμερα, χάρη σε εκατοντάδες νέες μελέτες αλλά και στις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, μπορεί να αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τα 30 μας χρόνια

Εξήγησε ότι από την ηλικία των 30 χρόνων και έπειτα το ανθρώπινο σώμα χάνει ετησίως το 1% της οστικής του μάζας, με αποτέλεσμα μια σειρά από μυοσκελετικά προβλήματα, σταδιακή μείωση της δύναμης και περιορισμό της ευκινησίας. Μιλώντας για τη βασική αρχή της μεθόδου OsteoStrong, εξήγησε ότι «το μυοσκελετικό σύστημα αντιδρά στην άρση βαρών και στις ισχυρές δυνάμεις που του ασκούνται από τη διαχείριση του ίδιου του του βάρους, αναπτύσσοντας νέα οστική και μυική μάζα.

Το σύστημά μας  έχει δοκιμαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα σε χιλιάδες άτομα σε όλον τον κόσμο που υποφέρουν από οστεοπόρωση ή βρίσκονται στα πρώτα στάδια της οστεοπενίας. Γι’ αυτό και η μέθοδος έχει χαρακτηριστεί από τον Dave Asprey, τον «πατέρα» του όρου, το «απόλυτο biohack», ένας θετικός τρόπος να αλλάξει κανείς τη ζωή και το σώμα του».

Ο Kyle Zagrodzky είπε σχετικά:

«Αυτό που κάνει το σύστημα OsteoStrong τόσο συναρπαστικό είναι ότι τα μέλη μας βλέπουν ριζικά και μετρήσιμα αποτελέσματα καταβάλλοντας προσπάθεια μόλις 60 δευτερολέπτων, μία φορά την εβδομάδα, φορώντας τα καθημερινά τους ρούχα. Μετά τις συνεδρίες, δεν αισθάνονται κούραση, δεν ιδρώνουν και δεν «πιάνονται», συνεπώς μπορούν να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους χωρίς καθυστέρηση ή επιβάρυνση. Στην OsteoStrong βλέπουμε νεαρούς αθλητές που βελτιώνουν τις επιδόσεις τους μετά από λίγες μόνον συνεδρίες, μεσήλικες που εξαλείφουν τον πόνο στις αρθρώσεις και στην πλάτη, ανακτώντας τη δύναμη και τη ζωτικότητά τους, αλλά και άτομα ηλικίας 70, 80 ή 90 ετών που αναστρέφουν την οστεοπόρωση και  αποκτούν την οστική πυκνότητα ενός τριαντάχρονου. Είναι ένα πραγματικά πρωτοποριακό σύστημα που προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους».

Απαντώντας στο ερώτημα αν η OsteoStrong αντικαθιστά την άσκηση στο γυμναστήριο, οι δύο ομιλητές διευκρίνισαν ότι η OsteoStrong δεν συνιστά γυμναστική, ωστόσο είναι απολύτως συμβατή με την άσκηση και επιπλέον αυξάνει τα οφέλη της, λειτουργώντας προληπτικά σε τυχόν τραυματισμούς που μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκειά της.

Στη φωτογραφία:

Bazil Hunte, Consultant Health Psychologist & Operations

Ηλίας Λαζός, Εκπρόσωπος Osteofit AE

Mυρτώ Μαυρολέων, Εκπρόσωπος Osteofit AE

Mιχάλης Κεφαλογιάννης, Δημοσιογράφος,

Dr. John Jaquish, Εφευρέτης της Μεθόδου Osteostrong,

Kyle Zagrodzky, Ιδρυτής και CEO Osteostrong

*Το πρώτο κέντρο της OsteoStrong θα λειτουργήσει στο Μαρούσι. Στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη δικτύου σε όλη τη χώρα στην επόμενη πενταετία.