Η ώρα και η στιγμή παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας

  • Iatropedia
Το βιολογικό ρολόι ενός οργανισμού επηρεάζει την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του, στις μολύνσεις και τις ασθένειες από παθογόνους μικροοργανισμούς. Με απλά λόγια, η ώρα που κάποιος θα αρρωστήσει, παίζει καθοριστικό ρόλο για το πόσο κινδυνεύει.

Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι τα φάρμακα και τα εμβόλια θα είναι πιο αποτελεσματικά αν δίνονται σε ορισμένες ώρες της ημέρας και όχι σε όλες, ενώ νέα φάρμακα στο μέλλον θα μπορούν να καθοδηγήσουν κατάλληλα το βιολογικό μας ρολόι για να ενεργοποιεί και να αξιοποιεί καλύτερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Yale, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, ύστερα από πειράματα σε ποντίκια. Μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος η TLR9, δεν έχει σταθερή ποσότητα καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μεταβάλλεται ανάλογα με τις γενικότερες βιοχημικές αλλαγές στο σώμα λόγω του βιολογικού ρολογιού. Αυτό επηρεάζει και τη σοβαρότητα μιας μόλυνσης από ένα παθογόνο μικροοργανισμό. Επηρεάζει επίσης και την αντιμετώπιση μιας ασθένειας, αφού τις ώρες που η πρωτεΐνη αυτή είναι στα υψηλότερα της επίπεδα, τα φάρμακα δρούσαν αποτελεσματικότερα σε αντίθεση με τις ώρες που τα επίπεδα της ήταν χαμηλά.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί στο μέλλον να αποδειχτεί “χρυσή” για την αποτελεσματικότερη φαρμακευτική θεραπεία. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Φικρινγκ, είναι κάθετος: “Το βιολογικό ρολόι αναμένεται μέσα στην επόμενη δεκαετία να έχει επίπτωση στην ιατρική και την φαρμακολογία, επιτρέποντας τον καλύτερο χρονισμό, το καλύτερο timing, των θεραπειών”.

Τα φυτά, τα ζώα, ακόμη και τα βακτήρια, έχουν ένα κιρκαδιανό ρυθμό κατά τη διάρκεια της μέρας, που ονομάζουμε “βιολογικό ρολόι”. Η πρωτεΐνη TLR9, αποτελεί τμήμα του αμυντικού μηχανισμού ανίχνευσης του DNA των ξένων βακτηρίων και ιών που εισέρχονται στον οργανισμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργούσε καλύτερα και αποτελεσματικότερα κατά των εισβολέων όταν η πρωτεΐνη, ήταν στο αποκορύφωμά της.

Για παράδειγμα, προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο, από σήψη του αίματος, μεταξύ 02.00 και 06.00 τα ξημερώματα. Τα πειράματα με τα ποντίκια έδειξαν ότι η σοβαρότητα της σήψης εξαρτιόταν από τη συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που άρχιζε η μόλυνση και αυτό συνέπιπτε με τις αλλαγές στο επίπεδο της TLR9.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι αλλαγές αλλά και οι διαταραχές στο βιολογικό μας ρολόι επηρεάζουν το βαθμό ευπάθειας ενός οργανισμού στα παθογόνα μικρόβια και τις αρρώστιες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

νέο βιολογικό όπλο κατά του aids

έλληνας γενετιστής φωτίζει το μυστήριο των εγκεφαλικών

Είναι πραγματικότητα: ανθρώπινο δέρμα που δεν το διαπερνούν οι σφαίρες

βιονικό αυτί θα ακούει τους ήχους που κάνουν οι ιοί και τα μικρόβια