Η ομάδα αίματος που συνδέεται με 82% αυξημένη πιθανότητα για απώλεια μνήμης

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ομάδα αίματος
Η αγγειακή άνοια είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή άνοιας μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ, επηρεάζοντας περίπου έναν στους δέκα ασθενείς με άνοια.

Εμφανίζεται όταν άλλες υποκείμενες παθήσεις διαταράσσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ανεπαρκές οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο. Η ανεπαρκής ροή αίματος μπορεί να βλάψει και τελικά να σκοτώσει κύτταρα οπουδήποτε στο σώμα, αλλά ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να σας θέσουν σε αυξημένο κίνδυνο για αγγειακή άνοια, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και πολλοί άλλοι. Επιπλέον, ένας λιγότερο γνωστός παράγοντας -η ομάδα αίματος- μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο επίπεδο κινδύνου για αγγειακή άνοια, λένε οι ειδικοί.

Οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι η ομάδα αίματος μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους

Η ομάδα αίματος καθορίζεται από μια ομάδα πρωτεϊνών εντός των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας, γνωστές ως αντιγόνα. Αν και υπάρχουν συνολικά οκτώ ομάδες αίματος, υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι που διαφέρουν ανάλογα με αυτές τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες: Α, Β, ΑΒ και Ο.

Μερικοί άνθρωποι γνωρίζουν την ομάδα αίματός τους, ενώ άλλοι όχι. Ωστόσο, ακόμα και αν γνωρίζετε τον τύπο σας, μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιγόνα μπορούν να αντιδράσουν διαφορετικά σε διάφορες εξωτερικές απειλές. Όταν τα αντιγόνα έρχονται σε επαφή με ουσίες που δεν είναι εξοικειωμένες με το σώμα σας, όπως ορισμένα βακτήρια, πυροδοτούν μια απόκριση από το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ο ίδιος τύπος απόκρισης μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας μετάγγισης αίματος εάν η ομάδα αίματος του δότη δεν ταιριάζει με τον δικό σας. Σε αυτήν την περίπτωση, τα αιμοσφαίριά σας θα μπορούσαν να συσσωρευτούν και να προκαλέσουν δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.

Μάλιστα, η ομάδα αίματος μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ορισμένων τύπων καρκίνου, εγκεφαλικού και πολλών άλλων παθήσεων. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την μνήμη σας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

Αυτή η ομάδα αίματος συνδέεται με 82% περισσότερες πιθανότητες να έχετε απώλεια μνήμης

Αν έχετε το γονίδιο ABΟ -που σημαίνει ότι έχει ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ– σχετίζεται με 82% αυξημένο κίνδυνο απώλειας μνήμης. Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο προβλημάτων μνήμης και, επομένως, άνοιας.

Ένας πιθανός λόγος γι’ αυτήν την απώλεια μνήμης είναι το γεγονός ότι η ομάδα αίματος μπορεί να οδηγήσει σε πράγματα όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν γνωστική εξασθένηση και άνοια.

Προσέξτε αυτά τα σημάδια αγγειακής άνοιας

Η γνώση των συμπτωμάτων αγγειακής άνοιας είναι επίσης σημαντική. Εκτός από την απώλεια μνήμης και τη σύγχυση, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολία συγκέντρωσης ή οργάνωσης σκέψεων, επικοινωνίας ή προγραμματισμού. Μερικοί άνθρωποι με αγγειακή άνοια βιώνουν επιπλέον ανησυχία, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη ή απάθεια, ασταθές βάδισμα και αυξημένη επιθυμία για ούρηση.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την αγγειακή άνοια, μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξή της ή να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες αιτίες της πάθησης. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.pennmedicine.org, https://www.alz.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια ομάδα αίματος συσχετίζεται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για πρώιμο εγκεφαλικό πριν τα 60

Πώς τα κράνμπερι μπορούν να βελτιώσουν την μνήμη και να αποτρέψουν την άνοια

Αυξάνετε τον κίνδυνο να εκδηλώσετε άνοια, αν κάνετε αυτό όταν κάθεστε για χαλάρωση

Αν κάνετε αυτό για 10 λεπτά την ημέρα θα βελτιώσετε την μνήμη σας