Η κρίση χτύπησε και τους καπνιστές! Εντυπωσιακή μείωση του καπνίσματος

  • Iatropedia
Μπορεί τα μέτρα κατά του καπνίσματος να μην εφαρμόστηκαν σχεδόν σε κανένα σημείο της Ελλάδος, συνέβαλαν ωστόσο στη δημιουργία μιας κουλτούρας για τη διακοπή του καπνίσματος καθώς καταγράφεται σημαντική μείωση στους καπνιστές στη χώρα μας.

Άλλωστε το κάπνισμα είναι μάλλον μια ακριβή συνήθεια αν σκεφτεί κανείς ότι κοστίζει στη χώρα 3,5 δις ευρώ με βάση έρευνα της εθνικής σχολής δημόσιας υγείας ( ΕΣΔΥ).

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα σε σχέση με το κάπνισμα στη χώρα μας καθώς οι ειδικοί καταγράφουν σημαντική μείωση στους καπνιστές αλλά και στον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονται.

Είναι ενδεικτικό ότι το τσιγάρο μειώθηκε στους νέους ενήλικες από 61,9% σε 46,4% στους άνδρες ενώ και στον γυναικείο πληθυσμό, παρουσίασε μείωση της αύξησης του καπνίσματος που μέχρι το 2006 ήταν σε ραγδαία άνοδο.

Ο υπουργός υγείας πάντως Χρήστος Κίττας επεσήμανε ότι το κάπνισμα είναι «Μάστιγα σαν το aids » και πρότεινε να μπει στα σχολεία ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα πηγαίνουν σε ειδικά ιατρικά εργαστήρια για να βλέπουν στους πνεύμονες τα αποτελέσματα του τσιγάρου.