Η καθιστική ζωή «πυροδοτεί» άγχος!

  • Iatropedia
Τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια, σερφάρισμα στο Ίντερνετ: καθιστικές δραστηριότητες σαν κι αυτές έχουν εδώ και καιρό ενοχοποιηθεί, συνδεόμενες με χρόνια προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία και καρδιοπάθειες. Μια νέα μελέτη όμως συνδέει τώρα την καθιστική ζωή και με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης άγχους.

Μετά τον συσχετισμό, όπως έδειξαν σχετικές έρευνες, καθιστικού στυλ ζωής και συμπτωμάτων κατάθλιψης, ερευνητές του Κέντρου Φυσικής Δραστηριότητας και Διατροφικής Έρευνας στο αυστραλιανό Πανεπιστήμιο Deakin για πρώτη φορά επεχείρησαν να εξακριβώσουν αν υπάρχει… «παράλληλη σχέση» της παρατηρούμενης αυξητικής τάσης εκδήλωσης αγχώδους διαταραχής και της καθιστικής συμπεριφοράς που διέπει τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Ορίζοντας ως «καθιστική συμπεριφορά» δραστηριότητες που απαιτούν ελάχιστη σωματική κίνηση με αποτέλεσμα χαμηλή ενεργειακή δαπάνη –μακρές περίοδοι ακινησίας καθώς ταξιδεύουμε ή οδηγούμε προς και από την εργασία, ώρες ατελείωτες μπροστά σε μια οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή κλπ– οι ερευνητές ανέλυσαν συστηματικά τα στοιχεία εννέα σχετικών ερευνών εκ των οποίων επτά αφορούσαν ενήλικες και δύο εφήβους.

Όπως δείχνουν τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση BMC Public Health, ειδικά στους εφήβους μαθητές ηλικίας Γυμνασίου/Λυκείου, ένα ποσοστό 36% που ξόδευε πάνω από δύο ώρες ημερησίως μπροστά σε μια οθόνη είχε περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει αγχωτικά συμπτώματα εν σχέσει με τους συνομηλίκους τους που κάθονταν λιγότερο από δύο ώρες ημερησίως. Το άγχος είναι μια ευρέως διαδεδομένη και εξουθενωτική πάθηση ψυχικής υγείας η οποία οδηγεί σε υπερβολική ανησυχία, πονοκεφάλους, δύσπνοια και ένταση των μυών. Μάλιστα. σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών ψυχικών παθήσεως στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζοντας τις ζωές 40 εκατομμυρίων ενηλίκων.