Οι Έλληνες νιώθουν ταπείνωση φόβο και βράζουν από θυμό

  • Iatropedia
Με καζάνι που βράζει, έτοιμο να εκραγεί, μοιάζει να είναι πλέον, η ψυχολογία των Ελλήνων. Η οικονομική κατάσταση της χώρας, τα μνημόνια, η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η εξαθλίωση της καθημερινότητας, ο φόβος για το αύριο, ο αγώνας για επιβίωση, και οι αλλαγές στην υγεία, την περίθαλψη και την ασφάλιση, είναι οι κύριοι λόγοι που έχουν μετατρέψει έναν χαρούμενο και αισιόδοξο από τη φύση του, λαό, σε μια κοινωνία γεμάτη θυμό.

Την έρευνα για την ψυχολογία των Ελλήνων, όπως αυτή διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες, έκανε το εργαστήριο κοινωνικής και πειραματικής ψυχολογίας, του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου πανεπιστημίου. Το δείγμα ξεπερνούσε τους 1050 ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και πάνω. Στην πιο παραγωγική ηλικία δηλαδή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έρευνα αυτή, έγινε σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, και της Ιρλανδίας. Των υπολοίπων χωρών δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μαζί, ή μετά την Ελλάδα, βρίσκονται στο «κόκκινο» από οικονομικής άποψης, και οι λαοί τους σύντομα θα βιώσει αυτό που βιώνουμε εδώ.

Οι Έλληνες λοιπόν σύμφωνα με την έρευνα αυτή, βράζουν τόσο πολύ από θυμό, και έχουν τόσο άσχημη ψυχολογία, που δεν θα δίσταζαν να την εκφράσουν ακόμη και με βία. Κύριος αποδέκτης όλης αυτής της οργής, είναι το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά πρόσωπα (ανεξαρτήτου κομματικής τοποθέτησης). Και αυτό συμβαίνει γιατί θεωρούν σαν κύριους υπεύθυνους για τα δεινά της χώρας, αλλά και για την κατάσταση που βρίσκονται, τους πολιτικούς.

Το 88,9%, έχει συναισθήματα οργής, θυμού, και αγανάκτησης. Το 67,7% νιώθει ταπείνωση, φόβο, άγχος για το αύριο, κατάθλιψη, αλλά και απογοήτευση. Θετική ή τουλάχιστον αισιόδοξη ψυχολογία, έχει ένα ποσοστό που αγγίζει το 35,6%, το οποίο νιώθει ακόμη αισιόδοξο ότι «θα τα καταφέρουμε», και ότι «μπορούμε ακόμη να αγωνιστούμε».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμμετέχοντες, δηλώνουν θετικοί σε πράξεις βίας, που μέχρι τώρα τουλάχιστον, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό περιθωριακών κοινωνικών ομάδων. Τις πράξεις αυτές μάλιστα, τις χαρακτηρίζουν στον ερωτηματολόγιο, ως «αποτελεσματικές».

Είναι τόσο μεγάλη η οργή και ο θυμός που νιώθουν πλέον στην ψυχολογία τους οι Έλληνες που δεν θα δίσταζαν μάλιστα να επιτεθούν κατά πολιτικών, ή ακόμη και να «κάψουν τα αυτοκίνητα τους». Έτσι το 30,4% θα έκανε επίθεση κατά πολιτικού, με αυγά και γιαούρτια. Το 21% θα χειροδικούσε κατά ενός πολιτικού, και το 17,1% θα έκαιγε το αυτοκίνητο του πολιτικού.

Η ψυχολογία, βρίσκεται τόσο πολύ χαμηλά, που ο φόβος και το άγχος κυριαρχεί. Μάλιστα οτιδήποτε αντιπροσωπεύει το υπάρχον σύστημα, λειτουργεί σαν κόκκινο πανί προς αυτόν τον φόβο. Το 14,6% απάντησε ότι θα έκανε επίθεση κατά της αστυνομίας, το 7,9% ότι θα έβαζε φωτιά σε δημόσιες υπηρεσίες και το 6,2%, ότι θα κατέστρεφε δημόσια κτίρια.

Τα συμπεράσματα της ψυχο – κοινωνικής έρευνας θα μελετηθούν επισταμένως, όμως με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι το ψυχολογικό προφίλ του μέσου Έλληνα, έχει αλλοιωθεί. Δεν είμαστε πλέον αυτοί που ήμασταν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την κατάθλιψη στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη σχιζοφρένεια στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

η κρίση, έφερε κατάθλιψη στους Έλληνες

καλύτερα άνεργος παρά με κακή δουλειά

οι μπλούληδες στα σχολεία και τα θύματα τους

ψυχολογία γονέων: η διαφήμιση που έκανε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους να δακρύσουν

πως θα διώξετε το άγχος και θα ανεβάσετε την ψυχολογία σας

ιστορίες ντροπής: η καταπιεσμένη ψυχολογία της γυναίκας σε έναν ανδρικό κόσμο