Η Ασπιρίνη για την πρόληψη του καρκίνου

  • Iatropedia
Τα τελευταία 30 χρόνια η προληπτική δράση της Ασπιρίνης στην εκδήλωση ορισμένων καρκίνων, ιδιαίτερα του εντέρου, έχει περάσει από 40 κύματα. Στην αρχή υπήρχαν αρκετές μελέτες που έδειχναν ότι η Ασπιρίνη πράγματι προλαμβάνει τους καρκίνους...

Ήταν αυτές που οδήγησαν στην εκτέλεση μελετών με χρόνια χορήγηση ΜΣΑΦ, κυρίως της Σελεκοξίμπης και της Ροφεκοξίμπης, σε καρκινοπαθείς. Η επιστημονική βάση των μελετών αυτών ήταν η ανακάλυψη ότι η COX-2, που αναστέλλεται ειδικά από τα φάρμακα αυτά, είναι υπεύθυνη, μερικά τουλάχιστον, για την εκδήλωση του καρκίνου. Δυστυχώς όμως οι μελέτες αυτές διεκόπησαν πρόωρα διότι για πρώτη φορά απεδείχθη ότι η χρόνια χορήγηση ΜΣΑΦ μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα.

Έτσι η πρόληψη του καρκίνου από τα ΜΣΑΦ αφέθηκε να αποδειχθεί στο μέλλον.
Λίγο καιρό μετά, δύο μεγάλες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet, οι The Women's Health Initiative και η Physician' Health Study που αφορούσαν περισσότερα από 60000 άτομα έδειξαν ότι η Ασπιρίνη, δεν έχει κάποια προληπτική δράση στον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος καρκίνο.
Στα τρία άρθρα που αναλύουμε σήμερα οι συγγραφείς μελέτησαν περισσότερες από 200 μελέτες όλων των ειδών που αφορούσαν αρκετά εκατομμύρια ασθενείς αλλά δεν συμπεριέλαβαν τις δύο παραπάνω που αναφέραμε.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θνησιμότητα από καρκίνο ήταν στατιστικά σημαντικά μειωμένη στους ασθενείς που ελάμβαναν σταθερά Ασπιρίνη (p=0,008).

Όταν μάλιστα μελετούσαν τους θανάτους μέσα στην επόμενη 5ετία ή περισσότερο από την λήψη ασπιρίνης, τότε η θνησιμότητα από καρκίνο μειωνόνταν στατιστικά ακόμη περισσότερο (p=0.0005).
Σε μια άλλη υποανάλυση σε ασθενείς που ελάμβαναν μικρές δόσεις Ασπιρίνης η συχνότητα του καρκίνου ήταν 24% μικρότερη σε αυτούς για τα επόμενα 3 χρόνια και πέρα (p=0.0003), τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τα ίδια αποτελέσματα είχαν όταν μελετούσαν και την πιθανότητα μεταστάσεων.

Οι ασθενείς που ελάμβαναν Ασπιρίνη είχαν 36% μικρότερη πιθανότητα να κάνουν μεταστάσεις και 46% εάν επρόκειτο για αδενοκαρκίνωμα.
Ακόμη οι χρήστες Ασπιρίνης παρουσιάσαν 38% μείωση στους καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος συγκριτικά με αυτούς που δεν ελάμβαναν το φάρμακο.
Οσον αφορά τα αγγειακά αιμορραγικά επεισόδια, αυτά δεν ήταν περισσότερα στους χρήστες Ασπιρίνης παρόλο που ο κίνδυνος για αιμορραγία ήταν αυξημένος αρχικά αλλά και αυτός μειώνονταν όσο μεγάλωνε ο χρόνος της χορήγησης.


Απότι φαίνεται τα αποτελέσματα εξέπληξαν και τους ίδιους του ερευνητές οι οποίοι πιστεύουν ότι εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν τότε η χορήγηση Ασπιρίνης θα αποτελέσει ένα καλό φάρμακο για την πρόληψη όχι μόνο των καρδιακών νοσημάτων αλλά και του καρκίνου.


Δρ Αχιλλέας Γεωργιάδης

www.myoskeletiko.com

Πηγές:
Rothwell PR, et al «Short-term effects of daily aspirin on cancer incidence, mortalilty, and nonvascular death: Analysis of the time course of risks and benefits in 51 randomized controlled trials» Lancet. 2012; DOI:10.1016/S01450-6736(11)61720-0.
Rothwell PM, et al «Effect of daily aspirin on risk of cancer metastasis: A study of incident cancers during randomized controlled trials» Lancet 2012; DOI:10.1016/S0140-6736(12)60209-8.
Rothwell PM, et al «Effects of regular aspirin on long-term cancer incidence and metastasis: A systematic comparison of evidence from observational studies versus randomized trials.» Lancet Oncol 2012; DOI:10.1016/S1470-2045(12)70112-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ποια η σχέση ασπιρίνης – καρκίνου

είναι η ασπιρίνη, ένα πολυφάρμακο, δια πάσαν νόσον;

δείτε από τι κινδυνεύουν τα παιδιά όταν παίρνουν παυσίπονα για ψύλλου πήδημα

διαβάστε σε ποιους καρκίνους η ασπιρίνη έχει αντικαρκινική δράση

η ασπιρίνη ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου λέει ομογενής ερευνήτρια