Η άσκηση εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία

  • Ρούλα Τσουλέα
στυτική δυσλειτουργία
Τι έδειξε η μετανάλυση (συνδυασμένη ανάλυση) προγενέστερων μελετών. Πόση είναι η βελτίωση.

Η άσκηση επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να βοηθεί τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία όσο και το βιάγκρα και τα άλλα αντίστοιχα φάρμακα, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Η ανάλυση βασίσθηκε στα δεδομένα 11 προγενέστερων μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 1.000 άνδρες.

Η στυτική δυσλειτουργία χαρακτηρίζεται από την αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης επαρκούς στύσης για να είναι ικανοποιητική η ερωτική επαφή. Η στυτική λειτουργία τείνει να μειώνεται με την ηλικία, λόγω ποικίλων παραγόντων όπως:

  • Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης (είναι η ορμόνη του ανδρικού φύλου)
  • Η μειωμένη ερωτική επιθυμία
  • Οι αλλαγές στο αγγειακό σύστημα των ανδρών (λ.χ. αθηροσκλήρωση)
  • Η αυξημένη πιθανότητα συννοσηροτήτων που επηρεάζουν αρνητικά την στύση (λ.χ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία)

Η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται με δυσαρέσκεια από τις ερωτικές επαφές, μειωμένη ποιότητα ζωής, άγχος, κατάθλιψη, ακόμα και δυσκολίες στην ερωτική σχέση.

Ωστόσο συχνά αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη υποκείμενης χρονίας νόσου, όπως κάποια καρδιαγγειακή πάθηση ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να εκδηλωθούν πολλά χρόνια μετά την έναρξη των δυσκολιών στην στύση. Γι’ αυτό τον λόγο οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία πρέπει να ελέγχονται και γι’ αυτές.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of Sexual Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, στις 11 μελέτες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 1.147 άνδρες.

Οι 636 από αυτούς έκαναν αεροβική άσκηση και οι υπόλοιποι 511 όχι. Αεροβική άσκηση είναι, λ.χ., το περπάτημα με γρήγορο βήμα και η ποδηλασία.

Η μελέτη έδειξε ότι οι αεροβικές δραστηριότητες βελτίωσαν την στυτική λειτουργία σε όλους τους άνδρες που ασχολήθηκαν με αυτές, ανεξαρτήτως:

  • Σωματικού βάρους
  • Γενικότερης κατάστασης υγείας
  • Λήψης φαρμάκων

Επιπλέον, όσο πιο σοβαρή ήταν η στυτική δυσλειτουργία τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος που παρείχε η άσκηση. Σε μία κλίμακα από 6 έως 30, οι άνδρες με σοβαρή δυσλειτουργία που γυμνάζονταν ανέφεραν βελτίωση της στυτικής λειτουργίας τους κατά 5 βαθμούς. Ωστόσο όσοι είχαν ήπια ή μέτρια προβλήματα στύσης, ανέφεραν βελτίωση κατά 2 και 3 βαθμούς αντιστοίχως.

Τα κλασικά φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, όπως η σιλδεναφίλη και η τανταλαφίλη, παρέχουν βελτίωση κατά 4 έως 8 βαθμούς, γράφουν οι ερευνητές. Και η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης κατά 2 βαθμούς.

Τα νέα ευρήματα παρέχουν σε γιατρούς και ασθενείς τις αναγκαίες αποδείξεις για να συνιστάται η αεροβική άσκηση ως τρόπος αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας, εκτιμούν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock