Η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

  • Iatropedia newsroom
απώλεια ακοής
Ο κίνδυνος θνησιμότητας για τα άτομα που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας ήταν 24% χαμηλότερος

Η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας για την απώλεια ακοής μπορεί να συμβάλει στην προστασία από πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2024, στο περιοδικό The Lancet Healthy Longevity.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ο κίνδυνος θνησιμότητας για τα άτομα που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας ήταν 24% χαμηλότερος», δήλωσε η Δρ Janet Choi, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ωτορινολαρυγγολογίας-χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα 10.000 ανθρώπων -περισσότεροι από 1.800 από τους οποίους αναγνωρίστηκε ότι είχαν απώλεια ακοής- και παρακολούθησε τη θνησιμότητά τους μεταξύ 1999 και 2012.

Περίπου 237 από αυτούς που είχαν απώλεια ακοής ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ 1.483 ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ακουστικά, σύμφωνα με την έρευνα.

Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της έρευνας μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας περιστασιακά και εκείνων που δεν τα φορούσαν ποτέ, αλλά οι τακτικοί χρήστες διέτρεχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο, όπως έδειξε η μελέτη. Και αυτός ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν χαμηλότερος για τους χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία, η εθνικότητα, το εισόδημα, η εκπαίδευση, το ιατρικό ιστορικό και ο βαθμός απώλειας ακοής.

Γιατί τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι τόσο χρήσιμα

Η τελευταία αυτή επιβεβαιώνει μεν ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ απώλειας ακοής και μακροζωίας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό.

Υπάρχουν όμως κάποιες υποθέσεις.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ απώλειας ακοής και ευαλωτότητας και υπάρχουν ενδείξεις ότι η απώλεια ακοής που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να συνδέεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με προβλήματα όπως η κοινωνική απομόνωση, η άνοια και η μείωση της σωματικής δραστηριότητας και της γνωστικής λειτουργίας.

«Υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν ότι και μόνο η ακουστική στέρηση -η μη λήψη αρκετού ήχου- μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δομές του εγκεφάλου», πρόσθεσε η Δρ Janet Choi, συμπληρώνοντας ότι «όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι εάν παρατηρείτε διαφορά στην ακοή σας, πρέπει να το ελέγξετε».

Επιπλέον, η απώλεια ακοής δεν πρέπει να λογίζεται ως κάτι που αποτελεί φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης και άρα δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα γι’ αυτό, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας: «Θα βγουν ακόμη περισσότερες μελέτες που θα δείξουν ότι τα ακουστικά βοηθήματα είναι χρήσιμα και έχουν θετικό αντίκτυπο. Και όλοι γνωρίζουμε ότι, στο τέλος της ημέρας, βοηθούν πραγματικά στην επικοινωνία και την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αιφνιδιάζουν τα στοιχεία για τα πλαστικά στα τρόφιμα

Πτολεμαΐδα: ΕΔΕ διέταξε το Μποδοσάκειο για τον θάνατο του βρέφους – Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Κορωνοϊός: Πάνω από 300 εισαγωγές στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα