Αιφνιδιάζουν τα στοιχεία για τα πλαστικά στα τρόφιμα

  • Iatropedia newsroom
πλαστικά στα τρόφιμα
Η Consumer Reports ανακοίνωσε ότι 84 από τα 85 τρόφιμα από σούπερ μάρκετ και fast food που έλεγξε περιείχαν «πλαστικοποιητές»

Ευρεία παρουσία πλαστικών στα τρόφιμα, παρά τους κινδύνους για την υγεία, εντόπισε η μη κερδοσκοπική οργάνωση καταναλωτών Consumer Reports, η οποία κάλεσε τις ρυθμιστικές Αρχές να επανεκτιμήσουν την ασφάλεια των πλαστικών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα κατά την παραγωγή.

Η Consumer Reports ανακοίνωσε την Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου, ότι 84 από τα 85 τρόφιμα από σούπερ μάρκετ και fast food που έλεγξε πρόσφατα περιείχαν «πλαστικοποιητές», γνωστούς ως φθαλικές ενώσεις, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο ανθεκτικά.

Ανέφερε επίσης ότι το 79% των δειγμάτων περιείχαν δισφαινόλη Α (BPA), μια άλλη χημική ουσία που βρίσκεται στα πλαστικά, και άλλες δισφαινόλες, αν και τα επίπεδα ήταν χαμηλότερα από ό,τι στις δοκιμές που έγιναν το 2009.

Η Consumer Reports ανέφερε ότι κανένα από τα επίπεδα φθαλικών ενώσεων που εντόπισε δεν ξεπερνούσε τα όρια που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επίπεδο φθαλικών ενώσεων που οι επιστήμονες να επιβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλές, αλλά αυτό δεν εγγυάται την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Οι φθαλικές ενώσεις και οι δισφαινόλες μπορούν να διαταράξουν την παραγωγή και τη ρύθμιση των οιστρογόνων και άλλων ορμονών, ενισχύοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, καρκίνου, διαβήτη, στειρότητας, νευροαναπτυξιακών διαταραχών, παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας.

Από τα τρόφιμα σούπερ μάρκετ που ελέγχθηκαν, αυξημένες φθαλικές ενώσεις σε νανογραμμάρια ανά μερίδα εντοπίστηκαν στα ροδάκινα Del Monte σε φέτες και στον ροζ σολομό Chicken of the Sea.

Αυξημένα επίπεδα φθαλικών ενώσεων βρέθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως τα Cheerios, σε παιδικές τροφές Gerber και στο γιαούρτι Yoplait, καθώς και σε πολλά burgers, nuggets και τηγανητές πατάτες από τα Wendy’s, Burger King και McDonald’s.

Σύμφωνα με την οργάνωση η επαναξιολόγηση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και άλλους οργανισμούς των κινδύνων που ενέχουν οι πλαστικοποιητές είναι «καθυστερημένη και απαραίτητη».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καταγγελία: Γυναίκα περνούσε έμφραγμα και της έδιναν ηρεμιστικά

Πτολεμαΐδα: ΕΔΕ διέταξε το Μποδοσάκειο για τον θάνατο του βρέφους – Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Αυτή είναι η καλύτερη δίαιτα στον κόσμο, σύμφωνα με τους ειδικούς