Η αλλαγή ώρας μπορεί να επηρεάσει για μήνες τον οργανισμό, προειδοποιούν οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
αλλαγή ώρας
Τι επιδράσεις μπορεί να έχει στον οργανισμό η αλλαγή ώρας την προσεχή Κυριακή. Ποιοι δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν στην εαρινή ώρα και γιατί. Τι συνιστούν ειδικοί στον ύπνο από τις ΗΠΑ.

Μία ώρα μπροστά θα γυρίσουν οι δείκτες του ρολογιού τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου 2022, αλλά για τον οργανισμό μας η αλλαγή ώρας μπορεί να είναι το έναυσμα για μία σειρά από αρνητικές συνέπειες που διαρκούν πολύ περισσότερο, προειδοποιούν ειδικοί από τις ΗΠΑ.

Ο σωστός προγραμματισμός έως την ημέρα εκείνη, μπορεί να κάνει πιο ομαλή τη μετάβαση, λένε. Και εξηγούν τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και γιατί.

Διαβάστε ακόμα: Πάρτε τα μέτρα σας, για να προστατεύσετε την καρδιά σας από την αλλαγή ώρας

«Όλοι χάνουμε μία ώρα ύπνου που και που, αλλά η αλλαγή ώρας την άνοιξη είναι πιο πολύπλοκη από αυτό», λέει η Dr. Beth Ann Malow, καθηγήτρια Νευρολογίας και διευθύντρια του Τομέος Ύπνου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vnderbilt, στο Τένεσι. «Κατ’ αρχάς, δεν είναι καν μία ώρα, αλλά πολύ περισσότερο».

Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, λ.χ., θα χάνουν εξαιτίας της 32 λεπτά ύπνου τις καθημερινές ημέρες μετά την αλλαγή, εξηγεί. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν χάσει 2 ώρες και 42 λεπτά ύπνου, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Sleep Medicine.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις από την αλλαγή ώρας μπορεί να διαρκέσουν για μήνες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου. Μερικές από αυτές, δε, φαίνεται ότι είναι σοβαρές.

Ποιοι κινδυνεύουν

«Οι άνθρωποι ως φαίνεται γίνονται πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση ορισμένων καρδιαγγειακών επεισοδίων μετά την αλλαγή ώρας», λέει ο Dr. Girardin Jean-Louis, καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, στη Φλόριντα. «Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξηθούν τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά και τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μετά την αλλαγή αυτή».

Οι νέοι, υγιείς άνθρωποι μπορεί να προσαρμοστούν πιο γρήγορα στη νέα ώρα, συνεχίζει. Οι ηλικιωμένοι, όμως, και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που πλήττουν τον ύπνο, «μπορεί να δυσκολευθούν πολύ περισσότερο να ξαναμπούν σε πρόγραμμα», τονίζει.

Και οι δύο ειδικοί επισημαίνουν ότι, από πλευράς υγείας, η καλύτερη λύση θα ήταν να σταματήσουμε να αλλάζουμε την ώρα. Έως ότου συμβεί αυτό, παρέχουν τις συμβουλές που ακολουθούν:

Αντιμετωπίστε με σοβαρότητα τον ύπνο

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να λειτουργεί ομαλά ο οργανισμός τους. Οι ανήλικοι χρειάζονται περισσότερες. Ωστόσο το ένα τρίτο του πληθυσμού κοιμάται λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται και υποφέρει από έλλειψη ύπνου. Η αλλαγή ώρας την προσεχή Κυριακή μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, κατά την Dr. Malow.

Μην κοιμηθείτε πολύ την Κυριακή

Αντισταθείτε στον πειρασμό να κοιμηθείτε όσο θέλετε την Κυριακή. Προσπαθήστε να σηκωθείτε την ίδια ώρα που ξυπνάτε τις καθημερινές και βγείτε μια βόλτα, για να εκτεθείτε στο φως του ήλιου. Το πρωινό φως ξυπνά τον οργανισμό και τον βοηθά να κοιμηθεί πιο εύκολα το βράδυ, λέει η Dr. Malow.

Μην το παρακάνετε με τον καφέ

Και οι δύο ειδικοί πίνουν καφέ και συμφωνούν πως ένα φλιτζάνι μπορεί να μας ξυπνήσει το πρωί. Ωστόσο συνιστούν να περιορίζουμε την κατανάλωσή του στις ώρες πριν το μεσημέρι. «Αν πίνετε καφέ μετά τις 3-4 το μεσημέρι, δεν βοηθάτε τον εαυτό σας», εξηγεί ο Dr. Jean-Louis. «Ο καφές μπορεί να προκαλέσει μία αλλληλουχία απορρυθμισμένων κύκλων ύπνου, που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να κοιμάται ήσυχα και βαθιά».

Να κάνετε βαθμιαία τη μετάβαση

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν καμία προετοιμασία πριν την αλλαγή ώρας, τονίζει ο Dr. Jean-Louis. Αν όμως αρχίσετε από σήμερα να μπαίνετε για ύπνο 20 λεπτά πιο νωρίς κάθε βράδυ, «θα προσαρμοσθείτε πολύ καλύτερα στη νέα ώρα», τονίζει.

Μην πιείτε αλκοόλ για να νυστάξετε

«Το αλκοόλ φαινομενικά διευκολύνει τον ύπνο. Στην πραγματικότητα τον σαμποτάρει, διότι τον διαταράσσει στη μέση της νύχτας», εξηγεί η Dr. Malow.

Μειώστε τον χρόνο στο κινητό

Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των ψηφιακών συσκευών ασκεί τις ίδιες επιδράσεις στον οργανισμό, με εκείνες που θα είχε το φως του ήλιου αν μπορούσαμε να εκτεθούμε σε αυτό τη νύχτα. Γι’ αυτό τον λόγο, οι δύο ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε να ασχολείστε με το κινητό, το λάπτοπ ή το τάμπλετ όταν μπαίνετε στο κρεβάτι σας. Προτιμότερο είναι να διαβάσετε ένα βιβλίο. Αν οπωσδήποτε πρέπει να ασχοληθείτε με το κινητό σας, αλλάξτε τις ρυθμίσεις για να μειώσετε τον φωτισμό του.

Αντιμετωπίστε τυχόν επίμονα προβλήματα

Αν ήδη δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή αν ξυπνάτε συχνά τη νύχτα, συμβουλευθείτε έναν γιατρό. Το ίδιο και αν ροχαλίζετε δυνατά τη νύχτα και ύστερα διακόπτεται η αναπνοή σας. Κάθε τι που διαταράσσει τον ύπνο, πλήττει την υγεία, επομένως πρέπει να αντιμετωπίζεται, λένε οι ειδικοί. Πόσο μάλλον που η εαρινή αλλαγή ώρας είναι πιθανό να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, τονίζουν.

Φωτογραφία: iStock