Γρίπη των πτηνών: Τι λέει το ECDC για τα κρούσματα στην Καμπότζη, πόσο κινδυνεύουμε στην Ευρώπη

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Δεν υπήρξε ενδοοικογενειακή μετάδοση, ξεκαθαρίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC).

Ο κίνδυνος που συνιστά η γρίπη των πτηνών για τους ανθρώπους παραμένει χαμηλός, με εξαίρεση όσους έρχονται σε άμεση επαφή με άγρια, εκτρεφόμενα ή οικόσιτα πτηνά και πουλερικά, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC).

Σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το ECDC επισημαίνει ότι κατά καιρούς καταγράφονται σποραδικά κρούσματα της νόσου σε ανθρώπους. Ωστόσο αυτό είναι «σπάνιο γεγονός» και δεν έχει παρατηρηθεί «παρατεταμένη μετάδοση» μεταξύ ανθρώπων.

Η πιθανότερη πηγή μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο είναι η άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά ή με το περιβάλλον τους, προσθέτει. Επομένως, αν γίνεται χρήση προστατευτικού εξοπλισμού κατά την επαφή με μολυσμένα ή νεκρά πτηνά και πουλερικά, περιορίζεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος.

Συνολικά, ο κίνδυνος να μεταδοθεί η γρίπη των πτηνών στον γενικό πληθυσμό της ΕΕ «θεωρείται ότι είναι χαμηλός». Ωστόσο ο κίνδυνος επαγγελματικής έκθεσης (π.χ. των σφαγέων) χαρακτηρίζεται ως «χαμηλός προς μέτριος».

Γιατί μολύνθηκαν οι άνθρωποι στην Καμπότζη

Τα πρόσφατα σοβαρά κρούσματα σε Ασία και Νότια Αμερική σε άτομα εκτεθειμένα σε άρρωστα και νεκρά οικόσιτα πουλερικά «υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που φέρει η επαφή με μολυσμένα πτηνά χωρίς προφυλάξεις», προσθέτει το ECDC.

Αυτή εξ άλλου ήταν και η αιτία της μόλυνσης δύο ατόμων από την ίδια οικογένεια στην Καμπότζη, επισημαίνει το ECDC.

Διαβάστε ακόμα Γρίπη των πτηνών: Γιατί ανησυχεί ο ΠΟΥ, πόσο συχνά περνάει στους ανθρώπους

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την 11χρονη που κατέληξε από τη γρίπη των πτηνών και τον 49χρονο πατέρα της. Εκείνος παρέμεινε ασυμπτωματικός, απομονωμένος στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες. Πλέον έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

Όπως είχε γράψει το Iatropedia.gr στις 28 Φεβρουαρίου, η 11χρονη δεν ήταν μολυσμένη με το στέλεχος του ιού H5N1 που κυκλοφορεί ευρέως στα πτηνά στον πλανήτη (και στην Ευρώπη) τους τελευταίους μήνες. Ήταν μολυσμένη με ένα άλλο στέλεχος, ενδημικό στην Καμπότζη.

Σημειώνεται πως το στέλεχος που κυκλοφορεί (και) στην Ευρώπη είχε μολύνει το 2022 δύο εργάτες σε φάρμα της Ισπανίας.

Φωτογραφία: iStock