Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός στη Βρετανία, μην πλησιάζετε θηλαστικά, πτηνά στις ακτές

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Μετά τη Νέα Αγγλία, νεκρές φώκιες ξεβράστηκαν και στις ακτές της Κορνουάλης. Εντοπίστηκε και σε νεκρά δελφίνια.

Προειδοποίηση προς τους Βρετανούς να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με νεκρά θηλαστικά και πτηνά που εντοπίζονται στις ακτές της χώρας τους, εξέδωσε ο οργανισμός προστασίας της άγριας ζωής στην Κορνουάλη. Έναυσμα αποτέλεσε το γεγονός ότι εντοπίστηκε ο ιός που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών σε πέντε νεκρές φώκιες. Έχει επίσης εντοπιστεί και σε δελφίνια.

«Συνιστάται στο γενικό κοινό να μην πλησιάζει και να μην αλληλεπιδρά με τις φώκιες στη Βρετανία, ακόμα κι αν τα ζώα βρίσκονται σε κίνδυνο ή υποφέρουν», αναφέρει ο οργανισμός Cornwall Wildlife Trust σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε ακόμα Γρίπη των πτηνών: Τεράστια εξάπλωση στα θηλαστικά, νεκρές δεκάδες φώκιες στη Νέα Αγγλία

Γρίπη των πτηνών: Τι λέει το ECDC για τα κρούσματα στην Καμπότζη, πόσο κινδυνεύουμε στην Ευρώπη

Και προσθέτει: «Συνιστάται επίσης στο κοινό να αποφεύγει κάθε επαφή με νεκρά ζώα που ξεβράζονται στις παραλίες της χώρας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται φώκιες, δελφίνια, φώκαινες, φάλαινες και, φυσικά, θαλασσοπούλια».

Ο οργανισμός επισημαίνει ότι το προσωπικό του που έρχεται σε επαφή με θαλάσσια ζώα, θα λαμβάνει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Έως τώρα φορούσαν μόνο γάντια μιας χρήσης και ολόσωμη αδιάβροχη φόρμα που απολυμαίνεται μετά από κάθε χρήση. Πλέον, όμως, καθίσταται υποχρεωτικό να φορούν και μάσκα προσώπου και προστατευτικά γυαλιά.

Στη Βρετανία ζει το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού από γκρίζες φώκιες. Ζει επίσης το 30% των ευρωπαϊκών ειδών φώκιας, αναφέρει ο οργανισμός.

Έως στιγμής δεν έχει αναφερθεί περιστατικό μετάδοσης της γρίπης των πτηνών από θαλάσσιο θηλαστικό σε άνθρωπο. Ωστόσο η αγωνία των ειδικών για το πώς θα εξελιχθεί η γρίπη των πτηνών εντείνεται με την πάροδο του χρόνου.

Συνεχή κρούσματα σε πτηνά και θηλαστικά

Τον εφετινό Ιανουάριο ανιχνεύθηκε ένα ιδιαίτερα λοιμογόνο στέλεχος του ιού Η5Ν1 σε μονάδα εκτροφής πουλερικών στο Νόρφολκ. Το επακόλουθο ήταν να σφαγιαστούν όλα τα πουλερικά σε αυτήν.

Τον περασμένο Νοέμβριο, εξ άλλου, πέθαναν 30.000 έως 50.000 άγρια πτηνά στις νήσους Farne, έξω από τις ακτές του Νορθάμπερλαντ.

Τον περασμένο μήνα, η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) ανακοίνωσε ότι εντόπισε γρίπη των πτηνών σε 145 εγκαταστάσεις και σε 656 άγρια πτηνά στην Αγγλία. Τον Δεκέμβριο του 2022 είχε εντοπιστεί σε 130 εγκαταστάσεις και σε 447 πτηνά.

Όσον αφορά τα θηλαστικά, εκτός από τις πέντε φώκιες της Κορνουάλης η γρίπη των πτηνών έχει εντοπιστεί εντός του 2023 στη Βρετανία:

  • Σε 2 κόκκινες αλεπούδες σε Ουαλία και Σκωτία
  • Σε 2 κοινά δελφίνια σε Ουαλία και Αγγλία
  • Σε 1 φώκαινα στην Αγγλία
  • Σε 1 ενυδρίδα στην Αγγλία

Η σχέση με την ισπανική γρίπη του 1918

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 προκλήθηκε από μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, αναφέρει ο βρετανικός Independent. Η πανδημία εκείνη είχε κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το αρχικό στέλεχος ως φαίνεται μεταλλάχθηκε στη συνέχεια και έγινε ενδημικό στους ανθρώπους. Τελικά, μετατράπηκε σε ένα κοινό στέλεχος εποχιακής γρίπης, εκτίμησε ο καθηγητής Dr. Massimo Palmarini, διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Ιών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να παρακολουθείται επισταμένα η γρίπη των πτηνών, τόνισε. Είναι ο μόνος τρόπος για να εντοπιστούν αμέσως τυχόν περιστατικά στους ανθρώπους και να περιοριστούν, για να αποτραπεί η διασπορά τους.

Φωτογραφία: iStock