Γρίπη των πτηνών: Πέθανε 33χρονη από σπάνιο στέλεχος της νόσου

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Η γυναίκα αρρώστησε στα τέλη Οκτωβρίου και πέθανε στα μέσα Νοεμβρίου. Τι αναφέρουν οι ειδικοί.

Μία ακόμα ανθρώπινη ζωή κόστισε η γρίπη των πτηνών, η οποία ανησυχεί ολοένα περισσότερο τους επιστήμονες. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για μία 33χρονη η οποία κατέληξε τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνσή της με ένα σπάνιο στέλεχος του ιού που προκαλεί τη νόσο.

Το στέλεχος είναι ο ιός Η5Ν6. Η 33χρονη μολύνθηκε από αυτόν κατά την επίσκεψή της σε τοπική φάρμα πουλερικών στην πόλη Bazhong του Σιτσουάν, στην Κίνα.

Η γυναίκα παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα στις 20 Οκτωβρίου. Δύο ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου δυστυχώς κατέληξε στις 14 Νοεμβρίου 2023. Ωστόσο ο θάνατός της τώρα έγινε γνωστός.

Ο ιός Η5Ν6 που προκαλεί γρίπη των πτηνών έχει προσβάλλει αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων τα τελευταία χρόνια στην Κίνα. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα πρώτα κρούσματα αναφέρθηκαν το 2014.

Έως και τις 16 Δεκεμβρίου 2023 είχαν αναφερθεί συνολικώς 88 περιστατικά στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Προστασίας της Υγείας του Χονγκ Κονγκ.

Από τους ασθενείς αυτούς, οι 34 (ποσοστό 39%) έχασαν τη ζωή τους, αναφέρει ο ΠΟΥ. Και εκτιμά ότι η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων της λοίμωξης μπορεί να αντανακλά:

  • Τη συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού στα πτηνά και
  • Την βελτιωμένη διαγνωστική ικανότητα που απέκτησαν οι χώρες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Ποιες συχνές άλλες μορφές

Η γρίπη των πτηνών από τον ιό Α(Η5Ν6), όπως είναι η πλήρης ονομασία του, περιορίζεται έως τώρα στην Ασία. Η τελευταία μεγάλη επιδημία σε πτηνά καταγράφηκε σε φάρμα πουλερικών στις Φιλιππίνες.

Η νόσος μεταδίδεται με την στενή επαφή με τα μολυσμένα πτηνά, είτε είναι ζωντανά είτε νεκρά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι μολύνονται όταν αγγίξουν τα πτηνά, τις ακαθαρσίες ή τους χώρους όπου κοιμούνται. Μολύνονται επίσης κατά την σφαγή ή το μαγείρεμά τους.

Η γρίπη των πτηνών από άλλα στελέχη του υπαίτιου ιού είναι πολύ πιο συχνή. Από τον ιό Α(Η5Ν1) λ.χ. έχουν μολυνθεί 880 άνθρωποι σε 23 χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι 460 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους (θνησιμότητα 52%).

Φωτογραφία: iStock