Γρίπη των πτηνών: Δεν υπήρξε μετάδοση μεταξύ ανθρώπων στην Καμπότζη

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Τι ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας για το 11χρονο κορίτσι που πέθανε και τον πατέρα της

Οι υγειονομικές Αρχές της Καμπότζης ανακοίνωσαν πως δεν υπήρξε μετάδοση μεταξύ ανθρώπων στην οικογένεια από την Καμπότζη, δύο μέλη της οποίας βρέθηκαν θετικά στη γρίπη των πτηνών.

Το πρώτο μέλος που αρρώστησε ήταν ένα κορίτσι ηλικίας 11 ετών. Νόσησε στις 16 Φεβρουαρίου και κατέληξε μία εβδομάδα αργότερα. Ο πατέρας της μικρής, ηλικίας 49 ετών, ήταν ο μοναδικός από ομάδα 12 στενών επαφών της που επίσης βρέθηκε θετικός.

Ωστόσο παρέμεινε ασυμπτωματικός και πλέον πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου παρέμενε έως ότου βγουν αρνητικές οι εξετάσεις του.

Διαβάστε ακόμα Γρίπη των πτηνών: Ανατροπή με τον ιό που κόστισε τη ζωή στο κοριτσάκι στην Καμπότζη

Γρίπη των πτηνών: Γιατί ανησυχεί ο ΠΟΥ, πόσο συχνά περνάει στους ανθρώπους

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ελέγχου Λοιμωδών Νόσων της Καμπότζης (Communicable Disease Control Department – CDCD), η ιχνηλάτη του ιού H5N1 έδειξε ότι και οι δύο είχαν μολυνθεί από άρρωστα πουλερικά στο χωριό τους. Έκτοτε όλα τα πουλερικά έχουν πεθάνει.

Επιδημία σε πτηνά, θηλαστικά

Ο θάνατος της 11χρονης από τη γρίπη των πτηνών συνέβη σε μία εποχή που μαίνεται παγκοσμίως επιδημία σε πτηνά και θηλαστικά. Εκατομμύρια άγρια και εκτρεφόμενα πτηνά έχουν πεθάνει, ενώ αυξάνονται οι μολύνσεις σε μερικά θηλαστικά.

Το περιστατικό στην Καμπότζη ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να χαρακτηρίσει «ανησυχητική» την κατάσταση με την γρίπη των πτηνών.

Στην Καμπότζη σποραδικά καταγράφονται κρούσματα της νόσου σε ανθρώπους. Η τελευταία φορά, όμως, που είχε αυτό συμβεί ήταν το 2014.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τον Ιανουάριο του 2003 έως τον Νοέμβριο του 2022 η γρίπη των πτηνών από τον ιό H5N1 προκάλεσε 868 κρούσματα σε ανθρώπους. Τα κρούσματα αυτά καταγράφηκαν σε 21 χώρες του κόσμου.

Από τα κρούσματα αυτά τα 457 ήσαν μοιραία. Επομένως, η θνησιμότητα της γρίπης των πτηνών είναι 53%. Ειδικά στην Καμπότζη, μεταξύ 2003 και 2014 νόσησαν από γρίπη των πτηνών συνολικώς 56 άνθρωποι. Οι 37 από αυτούς έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Φωτογραφία: iStock