Γιατί ο ύπνος είναι δύσκολος την πρώτη νύχτα σε ένα νέο μέρος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ύπνος
Όταν κοιμάστε σε ένα νέο μέρος για πρώτη φορά, ένα μέρος του εγκεφάλου σας παραμένει σε εγρήγορση για πιθανές απειλές, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να κατανοήσουμε το γιατί ο ύπνος για πολλούς ανθρώπους δεν είναι καλός, για παράδειγμα, την πρώτη τους νύχτα σε ένα ξενοδοχείο, όταν πάνε διακοπές.

Οι ερευνητές μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 35 άτομα πάνω για δύο νύχτες, σε ένα εργαστήριο ύπνου. Ο κάθε ένας συμμετέχων κοιμήθηκε εκεί δύο φορές με μια εβδομάδα διαφορά η μία από την άλλη φορά.

Μεταξύ όλων των συμμετεχόντων για την πρώτη νύχτα, διαπιστώθηκε ότι ένα συγκεκριμένο δίκτυο νευρώνων στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, είχε μεγαλύτερη δραστηριότητα από ό,τι στο δεξιό ημισφαίριο κατά τη διάρκεια μιας βαθιάς φάση του ύπνου, που ονομάζεται ύπνος βραδέων κυμάτων.

Όταν οι ερευνητές έπαιξαν ήχους στο δεξί αυτί των συμμετεχόντων, για να αφυπνίσουν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ξυπνήσουν τους συμμετέχοντες από ό,τι όταν έπαιζαν τους ίδιους ήχους στο αριστερό αυτί για να τονώσουν το δεξί ημισφαίριο.

Τη δεύτερη νύχτα στο εργαστήριο ύπνου, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στη δραστικότητα μεταξύ των αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, ούτε καν στο δίκτυο νευρώνων, που ενεργοποιήθηκε περισσότερο κατά την πρώτη νύχτα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό το δίκτυο, που ονομάστηκε δίκτυο default-mode, τείνει να συνεχίσει να λειτουργεί, ακόμα και όταν ο εγκέφαλος είναι κατά τ’ άλλα αρκετά αδρανής, είπαν οι ερευνητές.

Επειδή οι επιστήμονες μέτρησαν μόνο την πρώτη φάση του ύπνου βραδέων κυμάτων, επισήμαναν ότι δεν γνωρίζουν εάν το αριστερό δίκτυο default-mode παραμένει σε επαγρύπνηση όλη τη νύχτα, ή αν δουλεύει σε εναλλάξ “βάρδιες” με τη δεξιά πλευρά αργότερα το βράδυ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 21 Απριλίου στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

http://www.upi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ύπνος: Τι συμβαίνει όταν “πέφτετε από ψηλά” – Τι είναι ο υπναγωγικός σπασμός

Ύπνος και υγεία: Από τι κινδυνεύουν όσοι κοιμούνται πολύ το μεσημέρι

Ύπνος ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι: Τι προβλήματα δημιουργεί η κάθε στάση

Ύπνος: Το “κόλπο” με τα πόδια σας για να κοιμηθείτε πιο εύκολα! (ΒΙΝΤΕΟ)