Γιατί να ΜΗΝ κάνετε γυμναστική, όταν έχετε νεύρα – Σοβαρός λόγος υγείας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιακή προσβολή
Η καρδιά έχει κάποια όρια αντοχής. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο συνδυασμός της έντονης σωματικής άσκησης και της έντονης συναισθηματικής φόρτισης, ειδικά όταν πρόκειται για εκνευρισμό, μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής!

Οι ερευνητές συνέδεσαν επιστημονικά την γυμναστική (έντονη σωματική άσκηση) με την κατάσταση θυμού, ή γενικότερης συναισθηματικής αναστάτωσης, αφού διαπίστωσαν ότι αυτός ο συνδυασμός αυξάνει έως και 200% τον κίνδυνο να υποστεί το άτομο καρδιακή προσβολή μέσα σε μια ώρα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την σωματική άσκηση και το συναισθηματικό στρες ξεχωριστά, για να δον αν ο κάθε παράγοντας, από μόνος του, θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Διαπίστωσαν ότι κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο του ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή μέσα σε μια ώρα, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation.

Παρά το γεγονός ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των καρδιακών παθήσεων, οι ερευνητές επισήμαναν ότι “αν κάποιος είναι θυμωμένος ή αναστατωμένος [και] θέλει να κάνει γυμναστική για να εκτονώσει τον θυμό του, θα πρέπει να μην υπερβαίνει το κανονικό του πρόγραμμα/ρουτίνα άσκησης και να μην φτάνει σε ακραία επίπεδα”.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα για 12.500 ασθενείς από 52 χώρες που είχαν είχαν τουλάχιστον μια καρδιακή προσβολή. Όλοι οι ασθενείς είχαν λάβει μέρος στην μεγάλη έρευνα Interheart, η οποία εξέτασε παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης Interheart, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητές τους την ώρα που υπέστησαν έμφραγμα, συμπεριλαμβανομένου του αν είχαν εμπλακεί σε έντονη σωματική δραστηριότητα, ή αν ήταν θυμωμένοι, ή συναισθηματικά φορτισμένοι εκείνη την στιγμή. Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους ασθενείς σχετικά με το αν είχαν εμπλακεί σε αυτές τις ίδιες δραστηριότητες, ή αν ήταν στην ίδια συναισθηματική κατάσταση κατά την ίδια ώρα της προηγούμενης ημέρας, δηλαδή μία μέρα ακριβώς πριν πάθουν το έμφραγμα.

Τόσο η σωματική άσκηση, όσο και τα ακραία συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν το σώμα με τρόπους που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

“Και τα δύο μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, αλλάζοντας τη ροή του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων και μειώνοντας την παροχή αίματος προς την καρδιά”, δήλωσε ο δρ Andrew Smyth, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας. Αν ένα άτομο έχει ήδη αιμοφόρα αγγεία που έχουν στενέψει από πλάκα, τότε ο συνδυασμός γυμναστικής και έντονης συναισθηματικής φόρτισης θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες στην μελέτη κλήθηκαν να ανακαλέσουν από μνήμης τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και συναισθηματικής κατάστασης, όταν έπαθαν την καρδιακή προσβολή, κάτι που σημαίνει ότι οι απαντήσεις που έδωσαν μπορεί να μην ήταν ακριβείς.

http://www.livescience.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν