Γιατί χειροτέρεψε το κρυολόγημα;

  • Iatropedia
Ξυπνήσατε σήμερα το πρωί με πονόλαιμο, πονοκέφαλο και έναν έντονο βήχα. Με περισσότερους από 200 διαφορετικούς τύπους ιών που είναι υπεύθυνοι για το κοινό κρυολόγημα, είναι πιθανό να αρρωστήσετε αρκετές φορές μέσα στο χρόνο. Αν αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα σωστά θα διαρκέσει λίγες μόνο μέρες. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα συχνότερα λάθη που γίνονται και παρατείνουν τις ημέρες του κρυολογήματος.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

1) Να προσποιήστε ότι δεν είστε άρρωστοι

Οι περισσότεροι άνθρωποι με κρυολόγημα θέλουν να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους και να αγνοούν τα συμπτώματά τους. Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να μην επιβραδύνουν τους ρυθμούς τους για να φροντίσουν έτσι λίγο καλύτερα τον εαυτό τους με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερο χρόνο να αναρρώσουν.

2) Να διασπείρετε τα μικρόβια

Για να μην εξαπλωθεί ο ιός στους οικείους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας καλύπτετε πάντα το στόμα και τη μύτη όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και πλένετε συχνά τα χέρια σας. Διαφορετικά το κρυολόγημα θα εξαπλωθεί στο σπίτι ή στο γραφείο και μπούμερανγκ θα γυρίσει πίσω σε σας και θα νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ανακάμψετε.

3)Να πάρετε αντιβιοτικά για το κρυολόγημα

Εάν έχετε βακτηριακή λοίμωξη θα χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά για να την αντιμετωπίσετε. Οι ιοί, όμως, δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά και αν τα πάρετε όταν δεν τα χρειάζεστε μπορεί να αναπτυχθεί αντοχή στο φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά που θα έχετε μια λοίμωξη, η οποία απαιτεί αντιβιοτικό, μπορεί να μην λειτουργήσει τόσο καλά όσο θα έπρεπε.

4)Να συνεχίζετε να καπνίζετε

Το κάπνισμα θα κάνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και ειδικά τον βήχα χειρότερα. Όταν καπνίζετε ερεθίζουν και προκαλείτε βλάβη στους πνεύμονες. Όταν έχετε ένα κρυολόγημα οι πνεύμονες είναι ήδη ερεθισμένοι και με το κάπνισμα θα επιδεινωθεί ο ερεθισμός. Θα πρέπει επίσης να μείνετε μακριά από άλλους που καπνίζουν, καθώς και το παθητικό κάπνισμα δρα επιβαρυντικά.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είναι γρίπη ή κρυολόγημα?Μάθετε να τα ξεχωρίζετε!

Δείτε πως να προφυλαχθείτε από τη γρίπη!Όλα τα μέτρα