Για πρώτη φορά σε βίντεο η επέλαση του κορονοϊού στο σώμα: Οι διαφορές με και χωρίς αντισώματα
Καταγράφηκε ο τρόπος που ο κορονοϊός μετακινήθηκε από την μύτη ποντικών στους πνεύμονες και άλλα όργανα μέσα σε διάστημα έξι ημερών. Πρόκειται για μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Yale (ΗΠΑ) και του Université de Montréal (Καναδάς).
Οι εικόνες καταγράφουν την -μερικές φορές- θανατηφόρα πορεία του SARS-CoV-2. Δείχνουν επίσης πώς η εισαγωγή αντισωμάτων από ανθρώπους που πέρασαν ήδη την COVID-19 μπορεί να αποτρέψει, ή να θεραπεύσει την μόλυνση.
Ωστόσο, η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι τα αντισώματα που δεν έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της μόλυνσης.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 18 Αυγούστου στο περιοδικό Immunity, αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα επισήμως, διεξήχθη από τους Priti Kumar, Pradeep Uchil και Walther Mothes, όλοι από την Ιατρική Σχολή του Yale, καθώς και τον Andrés Finzi από το Université de Montréal.
Δείτε πώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται στο σώμα: Διαφορά ζωής και θανάτου τα αντισώματα
Στο βίντεο βλέπετε το περίγραμμα των ποντικιών και τον τρόπο που ο κορονοϊός εξαπλώθηκε μέσα στις πρώτες ημέρες. Οι χρωματισμοί δείχνουν τα σημεία που υπάρχει ο ιός. Το κόκκινο χρώμα υποδηλώνει ότι εκεί ο κορονοϊός έχει προσβάλλει περισσότερα κύτταρα.
- Χωρίς αντισώματα: Ο κορονοϊός σκότωσε το πειραματόζωο μέσα σε 8 ημέρες.
- Με αντισώματα που χορηγήθηκαν 3 μέρες μετά την μόλυνση: Ο κορονοϊός επηρέασε τα όργανα αλλά το πειραματόζωο επιβίωσε.
- Με αντισώματα που χορηγήθηκαν πριν την μόλυνση: Ο κορονοϊός δεν μπόρεσε καν να προσβάλλει τα κύτταρα και το πειραματόζωο επιβίωσε χωρίς καμία απολύτως επιπλοκή.
“Για πρώτη φορά, καταφέραμε να απεικονίσουμε την εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε ένα ζωντανό ζώο σε πραγματικό χρόνο. Το σημαντικότερο, είναι ότι καταγράψαμε τα σημεία εκείνα στα οποία τα αντισώματα πρέπει να ασκήσουν αποτελεσματική άμυνα, για να σταματήσουν την εξέλιξη της μόλυνσης”, δήλωσε ο δρ. Kumar, αναπληρωτής καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Yale και συν-συγγραφέας της έρευνας.
Η διαδρομή που ακολουθεί ο κορονοϊός στο σώμα
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι συγγραφείς Irfan Ullah, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Yale και ο Jérémie Prévost, από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, χρησιμοποίησαν βιοφωταγωγικές (bioluminescent) ετικέτες και προηγμένη μικροσκόπηση, για να παρακολουθήσουν την εξάπλωση του ιού στο επίπεδο των μεμονωμένων κυττάρων.
Στα ποντίκια, ο κορονοϊός ακολούθησε μια διαδρομή που ήταν ήδη γνωστή στους γιατρούς που θεραπεύουν ανθρώπους: Υψηλά ιικά φορτία εμφανίζονται αρχικά στις ρινικές διόδους και στην συνέχεια ταξιδεύουν γρήγορα στους πνεύμονες και τελικά σε άλλα όργανα. Τα ποντίκια τελικά πέθαναν όταν ο κορονοϊός έφτασε στον εγκέφαλο.
Στην συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πλάσμα από ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από την COVID-19, για να θεραπεύσουν μερικά από τα μολυσμένα ποντίκια. Έτσι σταμάτησαν την εξάπλωση του ιού ακόμη και όταν το πλάσμα χορηγήθηκε τρεις ημέρες μετά την μόλυνση. Μάλιστα, όταν αυτά τα αντισώματα χορηγήθηκαν πριν από την μόλυνση με τον κορονοϊό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πρόλαβαν εντελώς την μόλυνση!
Καίριας σημασίας ο ρόλος των αντισωμάτων
«Η απευθείας παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορονοϊού σε ζωντανούς οργανισμούς μπορεί να αξιοποιηθεί για να διαπιστώσει εάν οι θεραπείες θα λειτουργήσουν ή όχι σε μόλις τρεις έως πέντε ημέρες. Αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο εξοικονόμησης χρόνου για την ανάπτυξη αντιμέτρων τόσο για τρέχουσες, όσο και για μελλοντικές πανδημίες«, δήλωσε ο δρ. Uchil, ερευνητής επιστήμονας στο εργαστήριο Mothes στο Τμήμα Μικροβιακής Παθογένεσης στο Yale.
Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν λειτουργούσαν όλα τα αντισώματα εξίσου καλά. Τα αντισώματα έχουν δύο κύριους ρόλους:
- Τα εξουδετερωτικά αντισώματα συνδέονται και εμποδίζουν τους ιούς να εισέλθουν στα κύτταρα.
- Στην συνέχεια, ένα δεύτερο μέρος του αντισώματος στέλνει το μήνυμα στο ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί και να σκοτώσει τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί.
«Τα αντισώματα είναι πολυλειτουργικά μόρια με αρκετές ιδιότητες», δήλωσε ο δρ. Finzi. «Σε αυτήν την μελέτη δείχνουμε ότι η ικανότητά τους να ‘καλούν για βοήθεια’ από άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και να εξαλείψουν τα μολυσμένα κύτταρα είναι βασική προϋπόθεση για να παρέχουν τη βέλτιστη προστασία”.
Ο δρ. Kumar πρόσθεσε: “Μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι η εξουδετέρωση του ιού ήταν αρκετή για την πρόληψη της μόλυνσης. Αλλά τα αντισώματα πρέπει να είναι παρόντα την σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος του σώματος και στην σωστή ποσότητα, για να εξουδετερωθεί ο ιός”.
Πηγή: https://scitechdaily.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: Πώς να διαλέξετε την σωστή μάσκα για τα παιδιά
Κορονοϊός: Προσοχή, τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα καθυστερούν να εμφανιστούν
Κορονοϊός: Η τρίτη δόση από το εμβόλιο τετραπλασιάζει την προστασία στους ηλικιωμένους
Κορονοϊός: Τι σχέση μπορεί να έχουν τα εμβόλια με το έμφραγμα