Κορωνοϊός: Πώς να διαλέξετε την σωστή μάσκα για τα παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι ισχύει για τις υφασμάτινες, τις χειρουργικές και τις υψηλής προστασίας μάσκες. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουν οι γονείς. Οι συστάσεις των ειδικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η επιλογή της κατάλληλης μάσκας για παιδιά είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Καθώς οι οικογένειες αρχίζουν σιγά-σιγά την προετοιμασία για το σχολείο, το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο. Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς για να μην κάνουν λάθος;

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα.

Κατ’ αρχάς, τη χρήση μάσκας συνιστούν οι αρμόδιοι υγειονομικοί οργανισμοί. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Επιπλέον, είναι ισχυρά τα επιστημονικά δεδομένα για την προστασία που παρέχει η κατάλληλη μάσκα στα παιδιά. Η πιο πρόσφατη μελέτη δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στην έγκριτη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση Science.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερο από 1 εκατομμύριο γονείς, οι οποίοι είχαν τουλάχιστον ένα μικρό παιδί. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους σε σχετικά ερωτήματα, οι μαθητές που φορούσαν μάσκα στο σχολείο διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να τους μολύνει ο κορωνοϊός. Είχαν επίσης μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα της COVID-19.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν ξεχωριστή σημασία σε μία εποχή όπου κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Τι πρέπει, επομένως, να γνωρίζουν οι γονείς;

Τα κρίσιμα χαρακτηριστικά

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν μεμονωμένη υφασμάτινη μάσκα στο παιδί. Οι μάσκες αυτές παρέχουν διαφορετικό βαθμό προστασίας, αναλόγως με τον αριθμό των στρωμάτων και τον τύπο υφάσματος.

Πιο προστατευτικές γενικά είναι οι χειρουργικές μάσκες ή ακόμη καλύτερα οι μάσκες N95 (FFP2). Όμως, σημαντικό για τα παιδιά είναι και το μέγεθος, ώστε να μην αφήνει η μάσκα κενά. Οι N95 συχνά δεν ανευρίσκονται σε μικρά μεγέθη.

Συνοπτικά, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι μάσκες για να είναι κατάλληλες για τα παιδιά είναι τα εξής:

  1. Άνεση: Αν το παιδί βγάζει τη μάσκα συνεχώς, δεν θα είναι αποτελεσματική
  2. Σωστό μέγεθος: Η μάσκα δεν πρέπει να αφήνει κενά στα πλάγια. Σε τέτοια περίπτωση είναι πολύ μεγάλη για το παιδί.
  3. Φιλτράρισμα: Η διηθητική ικανότητα της μάσκας είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να μπορεί να μπλοκάρει μικρά σωματίδια

Πρακτικά τα ανωτέρω υποδηλώνουν ότι μία απλή και αποτελεσματική επιλογή για τα παιδιά είναι η χρήση μιας υφασμάτινης πάνω σε μια χειρουργική μάσκα. Η χειρουργική μάσκα φιλτράρει καλύτερα, ενώ η υφασμάτινη συμβάλλει στην ιδανική εφαρμογή χωρίς κενά.

Οι κανόνες υγιεινής

Για αποτελεσματική προστασία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός πολύ σημαντικό είναι να τηρούνται και οι κανόνες υγιεινής. Προσέξτε επομένως και τα εξής:

  • Η μάσκα πρέπει πάντοτε να τοποθετείται με πλυμένα χέρια ή μετά από χρήση αντισηπτικού (του ίδιου του παιδιού ή του γονέα ή του δασκάλου).
  • Όλοι οι χειρισμοί πρέπει να γίνονται από τα κορδόνια. Μην αγγίζετε το τμήμα της μάσκας που έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο.
  • Να καθαρίζετε τα χέρια σας και τα χέρια του παιδιού μετά την αφαίρεση της μάσκας
  • Εκπαιδεύστε στις διαδικασίες αυτές τα μικρά παιδιά
  • Διδάξτε στα παιδιά να μην βγάζουν τη μάσκα όταν μιλάνε
  • Διδάξτε στα παιδιά να έχουν πάντοτε τη μύτη και το πηγούνι τους καλυμμένα με τη μάσκα

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν