Κορωνοϊός: Τι σχέση μπορεί να έχουν τα εμβόλια με το έμφραγμα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Με λιτή ανακοίνωσή της η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ξεκαθαρίζει τι ισχύει για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και τα ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια.

Ξεκάθαρη θέση πήρε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για τη φημολογία των τελευταίων ημερών που ήθελε τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός να συσχετίζονται με κάποιον τρόπο με τα οξέα ισχαιμικά επεισόδια.

Σε λιτή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι με τα υπάρχοντα εμβόλια δεν έχει αποδειχτεί τέτοιου είδους συσχέτιση. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν αναφερθεί καν ύποπτα περιστατικά:

  • Ούτε πριν λάβουν τα εμβόλια επείγουσα έγκριση
  • Ούτε μετά την ευρεία χορήγησή τους σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

Η Καρδιολογική Εταιρεία προσθέτει ότι ειδικά για τους πάσχοντες από σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, τα εμβόλια παρέχουν σημαντικό όφελος. Το όφελος αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τον οποιοδήποτε κίνδυνο από τυχόν σπάνιες επιπλοκές, υπογραμμίζει.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και χορηγούνται είναι το κυριότερο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και τονίζει πως από τότε που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, η ίδια έχει ταχθεί υπέρ του καθολικού εμβολιασμού.

Η φημολογία άρχισε από ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός καθηγητή κλινικής φαρμακολογίας. Ισχυριζόταν ότι το οξύ καρδιακό επεισόδιο του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, οφειλόταν στον εμβολιασμό που είχε κάνει πριν από επτά μήνες.

Στην ανάρτηση αυτή είχαν αντιδράσει έντονα καθηγητές Καρδιολογίας απ’ όλη τη χώρα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του ως αβάσιμους.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Χαρδαλιάς είχε βεβαρημένο καρδιαγγειακό ιστορικό, έχοντας και κατά το παρελθόν υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η πλήρης ανακοίνωση της Ελληνικής Καρδιολογικής  Εταιρείας για τα εμβόλια της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός και τα ισχαιμικά επεισόδια έχει ως εξής:

«Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία από την αρχή της πανδημίας COVID-19 έχει τοποθετηθεί υπέρ του καθολικού εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός για τον SARS-COV2 αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

»Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και χορηγούνται έχουν αποδειχθεί ασφαλή κι αποτελεσματικά και αποτελούν το κυριότερο όπλο της επιστήμης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ιδίως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, έχουν σημαντικό όφελος από τον εμβολιασμό, που υπερβαίνει κατά πολύ τον οποιαδήποτε κίνδυνο από πιθανές σπάνιες επιπλοκές.

»Όσον αφορά τη σχέση εμβολίων και οξέων ισχαιμικών επεισοδίων, η ΕΚΕ δηλώνει ρητά ότι καμία τέτοια συσχέτιση δεν έχει αποδειχθεί ούτε αναφερθεί με τη χρήση των μέχρι τώρα εμβολίων, τόσο στις κλινικές δοκιμές τους όσο και στην εφαρμογή τους στον γενικό πληθυσμό».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν