Γαστρικό μανίκι: Τι είναι ακριβώς η επέμβαση για την απώλεια βάρους – Πιθανοί κίνδυνοι και τι γίνεται μετά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γαστρικό μανίκι
Η χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού είναι ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους.

Το γαστρικό μανίκι, ως χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, ονομάζεται επίσης βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού περιορίζει την πρόσληψη τροφής, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια βάρους. Ο ασθενής μπορεί να χάσει από 20 έως 40 κιλά ανάλογα με την περίπτωση.

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, με μικρές τομές στο άνω μέρος της κοιλιάς. Το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου αφαιρείται. Το στομάχι που απομένει είναι τότε ένας στενός σωλήνας που ονομάζεται μανίκι. Το φαγητό αδειάζει από το κάτω μέρος του στομάχου στο λεπτό έντερο με τον ίδιο τρόπο που γινόταν πριν από την επέμβαση. Το λεπτό έντερο δεν χειρουργείται ούτε αλλάζει. Μετά το χειρουργείο, θα αρκεί μόνο μικρή ποσότητα φαγητού, για να χορτάσει ο ασθενής.

Γιατί μπορεί να χρειαστώ χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού;

Το γαστρικό μανίκι επιλέγεται για τη θεραπεία της σοβαρής παχυσαρκίας. Συνιστάται σε άτομα που έχουν δοκιμάσει άλλες μεθόδους απώλειας βάρους χωρίς μακροπρόθεσμη επιτυχία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει το γαστρικό μανίκι εάν είστε σοβαρά παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40. Ίδια συμβουλή μπορεί να υπάρξει και αν έχετε ΔΜΣ μεταξύ 35 και 40 αλλά μαζί με μια κατάσταση υγείας, όπως άπνοια ύπνου, υπέρταση, καρδιακή νόσο και διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Γαστρικό μανίκι: Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης

Αιμορραγία, μόλυνση και θρόμβοι αίματος στα πόδια είναι πιθανές παρενέργειες, που μπορεί να εμφανιστούν μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Η γενική αναισθησία μπορεί επίσης να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, ή άλλες αντιδράσεις.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί επίσης να έχετε κάποιο πρόβλημα στην απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Ή μπορεί να αναπτύξετε μια στένωση στο μανίκι του στομάχου σας. Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν καούρα, ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μετά την επέμβαση. Εάν έχετε ήδη μέτρια έως σοβαρή παλινδρόμηση, το γαστρικό μανίκι μπορεί να το επιδεινώσει. Σε αυτή την περίπτωση θα εξεταστεί το ενδεχόμενο γαστρικής παράκαμψης. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης μπορεί να σταματήσει την παλινδρόμηση και την καούρα.

γαστρικό μανίκι

Γαστρικό μανίκι: Βλέπετε το μέρος του στομάχου που αφαιρείται (δεξιό τμήμα στο γράφημα)

Γαστρικό μανίκι: Τι προετοιμασία χρειάζεται

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους δεν συνιστάται για άτομα που κάνουν κατάχρηση φαρμάκων, ή αλκοόλ, ή που δεν είναι σε θέση να δεσμευτούν για μια δια βίου αλλαγή στη διατροφή και στις συνήθειες άσκησης.

  • Πριν από την επέμβαση, θα χρειαστεί να εγγραφείτε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα βαριατρικής χειρουργικής. Αυτό θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τη χειρουργική επέμβαση και τη ζωή μετά την επέμβαση.
  • Θα χρειαστείτε επίσης φυσικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος. Μπορεί να κάνετε και τομογραφίες του στομάχου σας, ή να υποβληθείτε σε ενδοσκόπηση.
  • Εάν καπνίζετε, θα χρειαστεί να κόψετε το τσιγάρο αρκετούς μήνες πριν από την επέμβαση για γαστρικό μανίκι.
  • Ο χειρουργός σας μπορεί να σας ζητήσει και να χάσετε λίγο βάρος πριν από την επέμβαση. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε το συκώτι σας μικρότερο και να κάνετε τη χειρουργική επέμβαση ασφαλέστερη.
  • Θα χρειαστεί να σταματήσετε να παίρνετε ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη και άλλα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα τις ημέρες πριν από την επέμβαση.
  • Πρέπει να μην φάτε, ή να πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα την ημέρα πριν από την επέμβαση.

Γαστρικό μανίκι: Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης

  • Θα έχετε γενική αναισθησία για το χειρουργείο σας.
  • Ο χειρουργός σας θα χρησιμοποιήσει λαπαροσκόπηση. Θα κάνει αρκετές μικρές τομές στο πάνω μέρος της κοιλιάς σας. Στην συνέχεια, θα εισάγει ένα λαπαροσκόπιο και θα τοποθετήσει μικρά χειρουργικά εργαλεία σε αυτές τις τομές.
  • Μετά ο αναισθησιολόγος θα περάσει ένα σωληνάριο από το στόμα σας στο στομάχι.
  • Ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει ένα λαπαροσκοπικό εργαλείο, για να χωρίσει το στομάχι, αφήνοντας ένα στενό κάθετο μανίκι. Το τμήμα του στομάχου που αποκόπτεται στη συνέχεια αφαιρείται από την κοιλιά μέσω μιας τομής.
  • Ο χειρουργός σας μπορεί στη συνέχεια να ελέγξει για τυχόν διαρροές στο μανίκι χρησιμοποιώντας μια δοκιμή βαφής, ή μια άνω ενδοσκόπηση.

Γαστρικό μανίκι: Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση

  • Πιθανότατα θα πάτε σπίτι την ημέρα μετά το χειρουργείο.
  • Θα ακολουθήσετε υγρή διατροφή για τις πρώτες 1-2 εβδομάδες. Θα λάβετε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα γευμάτων για τις επόμενες εβδομάδες. Θα περάσετε από τα υγρά στα πολτοποιημένα τρόφιμα, μετά στα μαλακά και μετά στα κανονικά τρόφιμα. Κάθε γεύμα πρέπει να είναι πολύ μικρό. Θα πρέπει να φροντίζετε να τρώτε αργά και να μασάτε καλά κάθε μπουκιά. Μην περάσετε γρήγορα στα γεύματα με κανονικό φαγητό. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει πόνο και έμετο.
  • Αφότου επουλωθεί το στομάχι, θα χρειαστεί να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Θα χρειαστεί να τρώτε μικρά γεύματα για το μικρό σας στομάχι.
  • Τα άτομα που κάνουν γαστρικό μανίκι μπορεί να έχουν πρόβλημα να λάβουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό συμβαίνει επειδή προσλαμβάνουν λιγότερη τροφή και μπορεί να απορροφούν λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνετε καθημερινά μια πολυβιταμίνη, συν ένα συμπλήρωμα ασβεστίου-βιταμίνης D. Μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β-12, ή σίδηρο.
  • Θα χρειαστεί να κάνετε τακτικά αιματολογικές εξετάσεις κάθε λίγους μήνες το έτος μετά την επέμβαση. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε χαμηλό σίδηρο (αναιμία), υψηλά επίπεδα γλυκόζης, ή χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, ή βιταμίνης D.
  • Εάν έχετε καούρα, μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα για την μείωση του οξέος στο στομάχι.
  • Μετά την απώλεια βάρους, είναι πιθανό να παίρνετε πίσω μέρος του βάρους που χάνετε. Για να αποφύγετε αυτό, φροντίστε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να ασκείστε τακτικά. Το γαστρικό μανίκι μπορεί να διευρυνθεί (διαστέλλεται) με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα σας επιτρέψει να τρώτε περισσότερο. Αλλά να έχετε κατά νου ότι εάν τρώτε πάντα “όσο μπορείτε”, τότε μπορεί να ξαναπάρετε βάρος.

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Ένας στους πέντε συνδέεται με το υπερβολικό βάρος

Αυτές οι σούπες συμβάλλουν στην ταχύτερη απώλεια βάρους, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία

Πρωινό: Συνδυασμοί τροφών για ταχύτερη απώλεια βάρους

Απώλεια βάρους με τρέξιμο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε