Αυτές οι σούπες συμβάλλουν στην ταχύτερη απώλεια βάρους, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σούπες
Καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος, είναι φυσιολογικό να αναζητάμε συχνότερα τα ζεστά, χειμωνιάτικα πιάτα.

Δυστυχώς, πολλά χορταστικά χειμωνιάτικα προϊόντα, όπως τα πλούσια πιάτα ζυμαρικών, δεν είναι μόνο πλούσια σε θερμίδες, αλλά έχουν και πολύ νάτριο (αλάτι), κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια κατηγορία χειμωνιάτικων φαγητών, που δεν θα εκτροχιάσουν τις προσπάθειές σας για υγιεινή διατροφή. Τέτοια φαγητά είναι οι σούπες φυσικά.

Δείτε μερικούς νόστιμους συνδυασμούς υλικών για σούπες, που μπορούν να σας βοηθήσουν να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας αλλά και να χάσετε βάρος.

Σούπες με καρότο και τζίντζερ

σούπες

Τα καρότα δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, βιταμίνης C και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών, αλλά είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη στο πρόγραμμα απώλειας βάρους σας. Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients έδειξε, ότι ανάμεσα σε 16 είδη λαχανικών, τα καρότα κατατάσσονται στην πέμπτη θέση για την προώθηση της απώλειας βάρους στις γυναίκες. Επιπλέον, μια μετα-ανάλυση του 2019, που δημοσιεύθηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, έδειξε ότι η κατανάλωση τζίντζερ συσχετίστηκε με μειωμένη αναλογία μέσης-γοφών και μεγαλύτερη απώλεια βάρους μεταξύ 473 ενηλίκων που συμμετείχαν. Όλα αυτά κάνουν τον συνδυασμό καρότου-τζίντζερ σε σούπα ιδανικό για απώλεια βάρους.

Σούπες με κολοκύθα και κύμινο

σούπες

Με μόλις 63 θερμίδες και σχεδόν τρία γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, η κολοκύθα είναι μια χορταστική προσθήκη σε κάθε δίαιτα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition, η κατανάλωση επιπλέον τεσσάρων γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα μαζί με μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων συνδέθηκε με σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε διάστημα έξι μηνών, σε σύγκριση με την σκέτη μείωση θερμίδων. Μια μελέτη του 2014, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Complementary Therapies in Clinical Practice, έδειξε επίσης, ότι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που πρόσθεσαν έξι γραμμάρια σκόνης κύμινο στα καθημερινά γεύματά τους έχασαν βάρος, μείωσαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος, μείωσαν την περίμετρο της μέσης τους και έχασαν λίπος. Όταν συνδυάσετε τα δύο συστατικά μαζί σε μια σούπα, έχετε μια καλή συνταγή για εύκολη απώλεια βάρους.

Σούπες με miso και φύκια

σούπες

Θέλετε να χάσετε λίγο βάρος απολαμβάνοντας κάποια νόστιμα ιαπωνικά προϊόντα; Δοκιμάστε να φτιάξετε σούπα με το ιαπωνικό miso λοιπόν. Μια μελέτη του 2018, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity Science and Practice, έδειξε ότι οι ενήλικες που ενσωμάτωσαν τρεις μερίδες πρωτεΐνης σόγιας στην καθημερινή τους διατροφή για 12 μήνες έχασαν τόσο βάρος όσο και λίπος. Ακόμα καλύτερα, ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Newcastle διαπίστωσαν ότι οι ίνες φυκιών μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της απορρόφησης λίπους έως και 75%. Αυτά καθιστούν την σούπα miso με φύκια εξαιρετική επιλογή σε προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Σούπες με λευκά φασόλια και λάχανο kale

σούπες

Μια μελέτη του 2020, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Science & Nutrition, έδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος λευκού φασολιού συσχετίστηκε με σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα σε μια περίοδο 35 ημερών, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Μαζί με τα σχεδόν πέντε γραμμάρια χορταστικών φυτικών ινών που προάγουν την απώλεια βάρους και τις οποίες θα λάβετε από κάθε φλιτζάνι μαγειρεμένο λάχανο kale, έχετε την τέλεια σούπα για απώλεια βάρους.

Πηγή: https://www.eatthis.com, https://www.sciencedaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να γιατί η κοτόσουπα βοηθάει στο κρυολόγημα

Επικίνδυνος για την καρδιά ο συνδυασμός πολύ αλάτι και λίγο κάλιο: Ποιες τροφές θέλουν προσοχή και ποιες να αυξήσετε

Οι καλύτερες αντιφλεγμονώδεις τροφές για κάθε εποχή του χρόνου

Τα καλύτερα ψάρια για την υγεία: Πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και οφέλη για ασθένειες