Φαρμακοποιοί:»Ή όλα ή τίποτε»- Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: «Βοηθήστε»!

  • Iatropedia
Μόνο από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους οι βαριά πάσχοντες όπως οι καρκινοπαθείς, καθώς τα ιδιωτικά φαρμακεία δε θα συμμετάσχουν όπως όλα δείχνουν στη διανομή των ακριβών φαρμάκων. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ από την άλλη κάνει έκκληση στον κλάδο να βοηθήσει στη διανομή των ακριβών φαρμάκων ενώ τους καλεί σε σύσκεψη για να βρουν από κοντά μια λύση από κοινού. Άλλωστε το πρόβλημα με τα ακριβά φάρμακα δεν έχει λυθεί ακόμη καθώς τα λιγοστά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (μόλις 4 στην Αθήνα), δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ασθενών με αποτέλεσμα να συνωστίζονται έξω από τα φαρμακεία του Οργανισμού.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αρνείται να συμμετάσχουν ορισμένα μόνο φαρμακεία στη διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους που πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα με μια λακωνική και μάλλον σκληρή απάντησή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου αρνείται την πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη για τη συμμετοχή 100 φαρμακείων στη διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις.

Ο κ.Αμπατζόγλου με μια σύντομη ανακοίνωση του απορρίπτει την πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ βάσει της οποίας 50 ιδιωτικά φαρμακεία στην Αθήνα και 50 στην περιφέρεια θα χορηγούσαν φάρμακα υψηλού κόστους, με έξοδα του Οργανισμού, με τη χαρακτηριστική φράση «ή όλα ή κανένα».

Στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΠΦΣ σημειώνει: «Στην πρόταση του προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ κ. Γεράσιμου Βουδούρη για τη συμμετοχή 100 φαρμακείων την διανομή φαρμάκων επικουρικά προς τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. απαντάμε «ή όλα ή κανένα».

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί επιδιώκουν εδώ και καιρό να δίνονται τα ακριβά φάρμακα και από τα φαρμακεία της γειτονιάς, δικαίωμα που είχαν στο παρελθόν αλλά τους αφαιρέθηκε ενώ έχουν προσφύγει και στο ΣτΕ για τη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.