Φάρμακο κατά του Διαβήτη βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών

  • Iatropedia
Η ανάγκη για απλούστευση της θεραπευτικής αγωγής στους διαβητικούς ασθενείς είναι περισσότερο από προφανής . Πρόκειται για ασθενείς που καθημερινά ταλαιπωρούνται με τρυπήματα είτε για λήψη αίματος είτε για να κάνουν ενέσεις προκειμένου να ρυθμίσουν το σάκχαρο τους .

Έτσι η είδηση που μας έρχεται από το πρόσφατο 48ο συνέδριο της EASD ( Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης Διαβήτη ) στις 5 Οκτωβρίου 2012 για τη χορήγηση μόνο μια φορά το χρόνο ενός φαρμάκου που το έχουμε χορηγήσει σε διαβητικούς ασθενείς στην Ελλάδα με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα αποτελεί πραγματική ανακούφιση .

Πρόκειται για μια ουσία , την εξενατίδη , που χορηγείται με συνεχή υποδόρια έγχυση σε περιπτώσεις διαβητικών τύπου ΙΙ , μέσω ενός συστήματος χορήγησης mini-pump . Με αυτόν τον τρόπο έχουμε όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο αυτό , παρατεταμένη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης με πολύ καλή ανοχή από τους ασθενείς .

Η ουσία αυτή ανήκει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που μιμούνται τη δράση των φυσικών ορμονών ρύθμισης του σακχάρου οι οποίες εκκρίνονται απο το πεπτικό σύστημα. Έχει μεγάλη σημασία η σωστή και ακριβής δόση και για αυτό το νέο σύστημα χορήγησης (μίνι -αντλία ,που δεν ξεπερνά σε μέγεθος ένα σπίρτο ) που την διασφαλίζει είναι τόσο σημαντικό . Η συγκεκριμένη μέθοδος εξασφαλίζει τη σταθερότητα των πρωτεϊνών που χορηγούνται στη θερμοκρασία του σώματος για μεγάλο διάστημα ενός έτους , κάτι θα εθεωρείτο αδιανόητο πριν λίγο καιρό.

Μέσα σε 24 η 48 ώρες διαπιστώνεται η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης. Η συμμόρφωση του ασθενούς που σε τέτοια νοσήματα όπως ο διαβήτης είναι ζητούμενο πρώτης γραμμής , εδώ είναι εξασφαλισμένη .

Η φάση 3 των κλινικών μελετών ξεκινά μέσα στο 2013 και μάλιστα τον Ιανουάριο κάτι πολύ σημαντικό προκειμένου να διατεθεί σύντομα στους πάσχοντες .

Η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1C που είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης απόδοσης της αντιδιαβητικής θεραπείας ήταν της τάξεως του 1% , δηλ ανώτερη από τη χορήγηση της ίδιας ουσίας σε διπλή ημερήσια δόση , μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες της θεραπείας .

Το iatropedia θα σας κρατά ενήμερους για τις εξελίξεις πάνω στο θέμα αυτό.

Αδαμίδης Σωτήριος ΜD, PhD

Δ/ντής Α΄Παθολογικής Κλινικής

Ιατρικού Αθηνών

www.adamidisnet.gr

Αδαμίδη Σοφία MD