Φάρμακα για την πίεση συνδέονται με ανεύρυσμα: Τι ανακάλυψαν για τα άτομα με υπέρταση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ανεύρυσμα
Μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερα από 3.000 άτομα με υπέρταση και ανευρύσματα εγκεφάλου διαπίστωσε ότι η χρήση αναστολέων RAAS, μιας κατηγορίας φαρμάκων για την μείωση της αρτηριακής πίεσης, μείωσε τον κίνδυνο ρήξης ανευρύσματος κατά 18%, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Hypertension.

Το ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση, ή εξασθένηση στο τοίχωμα μιας αρτηρίας. Όταν αυτό συμβαίνει σε μια αρτηρία του εγκεφάλου, ονομάζεται ενδοκρανιακό ανεύρυσμα. Εάν ένα ενδοκρανιακό ανεύρυσμα σπάσει, αίμα διαρρέει στον εγκέφαλο και διακόπτει το οξυγόνο στην πληγείσα περιοχή.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, κώμα και θάνατο. Αυτά τα εγκεφαλικά αντιπροσωπεύουν το 3-5% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά συνδέονται με αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας από άλλους τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης (RAAS) του σώματος περιλαμβάνει ορμόνες που επηρεάζουν τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η απορρύθμιση του RAAS μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη υπέρτασης. Δύο συστατικά του RAAS έχουν αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στην ανάπτυξη ενδοκρανιακών ανευρυσμάτων. Προηγούμενη έρευνα έχει βρει ότι η απορρύθμιση του RAAS μπορεί επίσης να συμβάλει στη ρήξη ενός ανευρύσματος. Οι αναστολείς RAAS (φάρμακα που εμποδίζουν τις επιδράσεις του RAAS), χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της υπέρτασης.

“Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με ενδοκρανιακά ανευρύσματα έχουν υπέρταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει αγγειακή φλεγμονή και να αυξήσει τον κίνδυνο ρήξης του ανευρύσματος”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Qinghai Huang, καθηγητής νευροχειρουργικής στο Changhai Hospital της Κίνας. “Δεδομένου ότι το ένα τρίτο των ασθενών με ρήξη ανευρύσματος πεθαίνει και ένα άλλο τρίτο των ασθενών επιβιώνει με διάφορες αναπηρίες για το υπόλοιπο της ζωής τους, υπάρχει ανάγκη να εντοπιστούν τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για την πρόληψη της ρήξης ενός ανευρύσματος”.

Πώς έγινε η έρευνα

Αυτή η μελέτη ανέλυσε δεδομένα που συνελέχθησαν από το 2016 έως το 2021 σε 20 ιατρικά κέντρα σε διαφορετικές περιοχές σε όλη την Κίνα. Τα στοιχεία ελήφθησαν πριν και μετά τη ρήξη ανευρυσμάτων, για να αξιολογηθεί η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης αναστολέων RAAS και άλλων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, όπως οι β-αναστολείς και τα διουρητικά, όσον αφορά τον κίνδυνο ρήξης ανευρύσματος.

Ελήφθησαν στοιχεία για πάνω από 3.000 ενήλικες με υπέρταση και ενδοκρανιακά ανευρύσματα. Το δείγμα της μελέτης ήταν 33% άνδρες και 67% γυναίκες, με μέση ηλικία τα 61 έτη.

Η κατάσταση υπέρτασης των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε ως:

  • ελεγχόμενη (φυσιολογική αρτηριακή πίεση με τη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων)
  • μη ελεγχόμενη (υπέρταση, που ορίζεται ως 140/90 ή μεγαλύτερη, με τη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων)

Οι μετρήσεις έγιναν τρεις μήνες πριν οι ασθενείς νοσηλευτούν για ανεύρυσμα.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι:

Το 32% των συμμετεχόντων που έλαβαν αναστολείς RAAS παρουσίασαν ρήξη ενδοκρανιακού ανευρύσματος, σε σύγκριση με το 67% όσων έλαβαν άλλα φάρμακα για την πίεση.

“Με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι ακόμη και μεταξύ των ατόμων με ελεγχόμενη υπέρταση, όσοι έλαβαν αναστολείς RAAS εξακολουθούσαν να έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ρήξης από τα άτομα που χρησιμοποιούσαν μη αναστολείς RAAS. Η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι η χρήση των κατάλληλων αντιυπερτασικών φαρμάκων για την επίτευξη ομαλοποίησης της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ρήξης ανευρύσματος”, είπε ο δρ. Huang.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολογίζουμε ότι σχεδόν το 18% των ρήξεων ανευρυσμάτων μπορεί να προληφθεί, εάν σε όλους τους ασθενείς με υπέρταση και ενδοκρανιακά ανευρύσματα συνταγογραφηθούν αναστολείς RAAS. Λόγω του ισχυρού δυνητικού οφέλους και της υψηλής ασφάλειας των αναστολέων RAAS, αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν επίσης τους κλινικούς γιατρούς να βελτιστοποιήσουν το θεραπευτικό σχήμα που επιλέγουν για άτομα με υπέρταση και να αποτρέψουν τη ρήξη πιθανού ανευρύσματος”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις γυναίκες

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος ρήξης ανευρύσματος στις γυναίκες ήταν 1,8 φορές υψηλότερος από τον κίνδυνο των ανδρών και ότι οι ακόλουθοι παράγοντες αύξαναν τον κίνδυνο ρήξης ανευρύσματος:

  • ανεξέλεγκτη υπέρταση
  • έκθεση σε παθητικό κάπνισμα και
  • εκτός ελέγχου διαβήτης τύπου 2

«Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που δείχνουν, ότι -εκτός από τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης- η διακοπή του καπνίσματος και η επιθετική θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορούν επίσης να συμβάλουν στην μείωση του κινδύνου ρήξης ανευρύσματος. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί το πώς οι αναστολείς RAAS εμπλέκονται στην πρόληψη της ρήξης του ενδοκρανιακού ανευρύσματος σε ενήλικες με υπέρταση”, είπε ο δρ. Huang.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι οι περιορισμοί της εν λόγω μελέτης περιλαμβάνουν:

  • την αναδρομική της φύση
  • ότι η υπέρταση ορίστηκε ως αρτηριακή πίεση 140/90 και όχι 130/80 (μεγάλη/μικρή πίεση)
  • ότι δεν ελήφθη η ακριβής τιμή της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων και
  • ότι η διάρκεια και η δόση των αναστολέων RAAS δεν καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων

Πηγή: https://www.sciencedaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα φάρμακα για την πίεση επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου [έρευνα]

Πολύ κοινά φάρμακα για την πίεση και την καρδιά ίσως βλάπτουν σοβαρά τα νεφρά: Έρευνα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους

Ποια κοινά φάρμακα πρέπει να προσέχετε, αν κάνετε θεραπεία για πίεση, καρδιά

Υπέρταση: Προσοχή, ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξάνουν την πίεσή σας

Πίεση αίματος: Οι 8 καλύτερες τροφές για την υπέρταση

Ανεύρυσμα στον εγκέφαλο: Τι θα νιώσετε αν το ανεύρυσμα ΔΕΝ έχει σπάσει ακόμα – Επείγουσα κατάσταση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν