Τα φάρμακα για την πίεση επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου [έρευνα]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πίεση
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα διαπίστωσαν ότι τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση έχουν μια απρόβλεπτη επίδραση στον εγκέφαλο.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης αυξάνουν απροσδόκητα την επίδραση των οπιοειδών που παράγει φυσικά ο εγκέφαλος.

Αυτό μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία ενός συγκεκριμένου εγκεφαλικού κυκλώματος και να εξουδετερώσει τις εθιστικές ιδιότητες των οπιούχων, όπως η φαιντανύλη, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου.

“Τα ευρήματά μας προτείνουν μια νέα στρατηγική για την ενίσχυση της σηματοδότησης των οπιοειδών στον εγκέφαλο με τρόπο προστατευτικό και ωφέλιμο, με πολύ χαμηλό κίνδυνο εξάρτησης, ή εθισμού, δήλωσε ο δρ. Patrick Rothwell, επίκουρος καθηγητής νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στο μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ), το οποίο είναι από καιρό γνωστό ότι ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για την λειτουργία του ΜΕΑ στον εγκέφαλο. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, ο δρ. Rothwell συνιστά περαιτέρω έρευνα για τους αναστολείς ΜΕΑ, μια ασφαλή κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Οι αναστολείς ΜΕΑ έχουν τη δυνατότητα να επανασχεδιαστούν για τη θεραπεία παθήσεων του εγκεφάλου.

Αυτή η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την πρωτοβουλία Discovery, Research, and Innovation Economy (MnDRIVE) της Μινεσότα και το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Πηγή: https://www.sciencedaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπέρταση: Το λάθος που όλοι κάνουν και επηρεάζει τη μέτρηση της πίεσης

Απομονωμένη διαστολική υπέρταση: Γιατί η “μικρή” πίεση είναι ανεβασμένη – Συμπτώματα και θεραπεία

Πολύ κοινά φάρμακα για την πίεση και την καρδιά ίσως βλάπτουν σοβαρά τα νεφρά: Έρευνα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους

Υπέρταση: Ποια συμπτώματα είναι μύθος. Πώς να μετράτε σωστά την πίεσή σας