Ποια κοινά φάρμακα πρέπει να προσέχετε, αν κάνετε θεραπεία για πίεση, καρδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακα
Οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι καρδιοπαθείς από τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων τους με παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αντισταμινικά, αντιβιοτικά και φάρμακα για τις καούρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μερικά βασικά φάρμακα στο φαρμακείο του σπιτιού τους, όπως παυσίπονα ή σκευάσματα για τις καούρες. Όσοι όμως κάνουν θεραπεία για καρδιολογικά προβλήματα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα απλά, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών σε ορισμένους καρδιαγγειακούς ασθενείς», προειδοποιεί ο παγκοσμίου φήμης επεμβατικός καρδιολόγος Dr. Stephen G. Ellis, από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Και συνεχίζει: «Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας στους ασθενείς αυτούς. Άλλα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης ή αρρυθμίας. Επομένως οι ασθενείς με προβλήματα καρδιάς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα κι αν θέλουν να πάρουν το (φαινομενικά) πιο απλό φάρμακο».

Ο Dr. Ellis εξηγεί ποια συνηθισμένα φάρμακα πρέπει να αποφεύγουν οι καρδιολογικοί ασθενείς και γιατί.

Ασπιρίνη

Αν παίρνετε αντιθρομβωτικό φάρμακο, προσέξτε την ασπιρίνη. Μελέτες έχουν δείξει πως ο συνδυασμός της με φάρμακα που εμποδίζουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων (όπως η κλοπιδογρέλη) και με αντιπηκτικά (όπως η βαρφαρίνη), υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας.

«Και τα τρία φάρμακα συμβάλλουν στην πρόληψη των θρομβώσεων», εξηγεί ο Dr. Ellis. «Η ταυτόχρονη λήψη και των τριών όμως, είναι υπερβολική».

Όπως λέει, ο συνδυασμός ενός αντιαιμοπεταλιακού με ασπιρίνη είναι κλασικός μετά από την τοποθέτηση ενός στεντ. Όταν, όμως, ο ασθενής παίρνει ήδη ένα αντιπηκτικό, μπορεί να είναι πιο ασφαλής χωρίς ασπιρίνη. Αντιπηκτικό χορηγείται π.χ. σε ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή ή έχουν υποβληθεί σε αλλαγή βαλβίδας της καρδιάς.

«Είναι σημαντικό οι ασθενείς με στεντ να παίρουν αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο, διότι συμβάλλει στην επιτυχία της θεραπείας. Η λήψη ασπιρίνης, όμως, δεν είναι πάντοτε απαραίτητη, ιδίως εάν παίρνουν και ένα αντιπηκτικό», λέει.

Γι’ αυτό τον λόγο, είναι απολύτως απαραίτητο να ενημερώνετε τον καρδιολόγο σας για κάθε φάρμακο που ήδη παίρνετε ή θέλετε να πάρετε.

Αντιφλεγμονώδη για τον πόνο

Αν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή (μια μορφή σοβαρής αρρυθμίας) και παίρνετε φάρμακα για πρόληψη των θρομβώσεων, προσέξτε τα αντιφλεγμονώδη. Στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως είναι η πλήρης ονομασία τους, συμπεριλαμβάνονται η ναπροξένη, η ιβουπροφαίνη, η δικλοφενάκη κ.λπ.

«Τα φάρμακα αυτά διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Συνήθως λαμβάνονται ως ισχυρά παυσίπονα, π.χ. για πόνο στη μέση ή στις αρθρώσεις», λέει ο Dr. Ellis. «Ωστόσο ασκούν και αιμολυτική δράση, δηλαδή αραιώνουν το αίμα. Αν συνδυαστούν με αντιθρομβωτικά φάρμακα, υπάρχει κίνδυνος για αιμορραγία».

Αντιβιοτικά

Εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αρρυθμία, μην παίρνετε ποτέ αντιβιοτικά, αν δεν συμβουλευθείτε πρώτα τον καρδιολόγο σας. Ορισμένα μπορεί να διαταράξουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και να προκαλέσουν ταχυκαρδία (γρήγορος καρδιακός παλμός).

Η αζιθρομυκίνη και η λεβοφλοξασίνη, π.χ., έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αρρυθμίας, κατά τον Dr Ellis. Δεν είναι όμως μόνα τα μόνα, ενώ άλλα αντιβιοτικά ενέχουν μειωμένο κίνδυνο. «Αυτή η ενδεχόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια, είναι ένας ακόμα λόγος για να μην παίρνει κανείς μόνος του αντιβιοτικά», τονίζει. «Πρέπει πάντοτε να προηγείται η συμβουλή του ιατρού».

Αντισταμινικά φάρμακα

Τα αντισταμινικά λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των αλλεργιών και γενικώς είναι ασφαλή για τους καρδιοπαθείς, εκτός κι αν παίρνουν φάρμακα για υπέρταση. Ο συνδυασμός αντισταμινικών και αντιυπερτασικών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση της πίεσης.

Επιπλέον, ο συνδυασμός των αντισταμινικών με ορισμένα αντιβιοτικά (π.χ. ερυθρομυκίνη) μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αρρυθμία.

Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs)

Αν πάσχετε από γαστροοιοσφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ή έχετε καούρες, μπορεί να έχετε στο σπίτι σας αναστολείς της αντλίας πρωτονίων. Αυτή είναι μία ομάδα φαρμάκων που μειώνουν την παραγωγή γαστρικών οξέων. Κανονικά χορηγούνται για το έλκος και την ΓΟΠ, αλλά πολλοί τα παίρνουν χωρίς ιατρική συνταγή.

Ωστόσο, οι αναστολείς αυτοί δεν πρέπει να λαμβάνονται από τους καρδιολογικούς ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για τις θρομβώσεις. Και αυτό, διότι μπορεί να μειώσουν τη δράση του αντιπηκτικού φαρμάκου, λέει ο Dr. Ellis. Η επίδραση συνήθως είναι ήπια, διευκρινίζει. Μπορεί όμως να δημιουργήσει πρόβλημα σε όσους παίρνουν διπλά αντιπηκτικά.

Σε κάθε περίπτωση, εφ’ όσον ακολουθείτε αγωγή για οποιοδήποτε πρόβλημα με την καρδιά σας, μην παίρνετε άλλα φάρμακα χωρίς να ρωτήσετε πρώτα τον γιατρό σας, συνιστά ο ειδικός.

Φωτογραφία: iStock