Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία: Αλλαγή καιρού – Αντιμετώπιση – Πονοκέφαλος και ιγμορίτιδα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία
Λίγοι to γνωρίζουν αυτό, αλλά η 12η Σεπτεμβρίου είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία. Η πρώτη αντίστοιχη ευρωπαϊκή ημέρα για την ημικρανία ήταν το 2006.

Διάφοροι εκπρόσωποι υποστήριξης ασθενών και οργανώσεις ασθενών σε όλη την Ευρώπη συνεργάζονται σήμερα για να καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία μια επιτυχημένη δράση.

Η ημικρανία και διαταραχές κεφαλαλγίας είναι ένα κοινό πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους και οφείλουμε να το κάνουμε ορατό, ώστε να ενημερωθούν όλοι για το πώς να χειρίζονται την ημικρανία και πώς να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των γιατρών για αυτήν.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κεφαλαλγίας (ΕΟΚ) είναι μια μη κερδοσκοπική ομάδα ασθενών που ξεκίνησε το 2006. Έκτοτε, η Ομοσπονδία έχει αναπτυχθεί ώστε να εκπροσωπεί 25 ομάδες ασθενών με ημικρανία, αθροιστικό πονοκέφαλο και άλλες διαταραχές κεφαλαλγίας από όλη την Ευρώπη. Η ΕΟΚ δημιουργήθηκε για να μιλήσει εξ ονόματος και να υποστηρίξει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη που ζουν με διαταραχή κεφαλαλγίας.

Η ΕΟΚ στοχεύει στην προώθηση της συνειδητοποίησης, της κατανόησης και της αναγνώρισης της ημικρανίας και άλλων πρωτογενών διαταραχών κεφαλαλγίας ως πραγματικών και σύνθετων νευρολογικών διαταραχών. Σκοπός της είναι η βελτίωση στην πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

https://www.ean.org/

https://www.emhalliance.org/

Πονοκέφαλος – Ημικρανία: Τι σας κάνει η αλλαγή του καιρού – Τι λύσεις υπάρχουν

Τα συμπτώματα μιας ημικρανίας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί έχουν τάση προς εμετό με έντονους πονοκέφαλους και άλλοι είναι ευαίσθητοι στα έντονα φώτα.

Το πόσο διαρκεί μια ημικρανία ποικίλλει επίσης από άτομο σε άτομο. Οι “κρίσεις” ημικρανίας μπορεί να διαρκέσουν από 4 έως και 72 ώρες.

Η ακριβής αιτία των ημικρανιών είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα της μη φυσιολογικής εγκεφαλικής δραστηριότητας που επηρεάζει προσωρινά τα νευρικά σήματα, την χημική ισορροπία και τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο καιρός μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας.

Η δρ. Clare Morrison, μέλος του www.MedExpress.co.uk αναφέρει: “Μια ημικρανία περιγράφονται ως μέτριας έως σοβαρής έντασης πονοκέφαλος και είναι ένα αρκετά συχνές φαινόμενο στον γενικό πληθυσμό (…) Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν ως παράγοντες που προκαλούν ημικρανία και αυτά μπορεί να είναι συναισθηματικοί, φυσικοί, περιβαλλοντικοί ή ακόμα και φαρμακευτικοί παράοντες”.

Η δρ. Morrison υποστηρίζει, ότι οι συναισθηματικοί και φυσικοί παράγοντες ενεργοποίησης μια ημικρανίας είναι συνήθως οι πιο σημαντικοί για τους τακτικούς πάσχοντες από έντονους πονοκεφάλους. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το αυξημένο στρες, την κακή ποιότητα του ύπνου και την εργασία/απασχόληση με κυλιόμενες βάρδιες.

Ωστόσο, εξήγησε: “Εκτός αυτού, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το περιβάλλον τους μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσες ημικρανίες αναπτύσσουν, ακόμα και τη σοβαρότητα της κάθε ημικρανίας (…) Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν τα έντονα φώτα, τις ηλεκτρονικές οθόνες που τρεμοπαίζουν, τις έντονες μυρωδιές και ακόμη και τις ακραίες αλλαγές στον καιρό.

Και ειδικά για τις αλλαγές στον καιρό, είπε:

“Αυτά τα αίτια που σχετίζονται με τον καιρό περιλαμβάνουν την υπερβολική ζέστη ή κρύο, την μεγάλη ηλιοφάνεια, τον δυνατό άνεμο και τον ξηρό αέρα (…) Μερικοί θα διαπιστώσουν ότι οι αλλαγές του καιρού μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο”.

Και πρόσθεσε: “Ο πόνος από τους πονοκεφάλους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητικός, καθώς δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί κανείς να κάνει όταν ο καιρός αλλάζει. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν στη διαχείριση και ίσως ακόμη και στην μείωση της ημικρανίας εξαιτίας του καιρού”.

Η δρ Morrison πρότεινε να κρατήσετε ένα είδος “ημερολογίου πονοκεφάλου”, όπου θα καταγράφετε πότε έχετε ημικρανία, πόσο διαρκεί και τι πιστεύετε ότι την προκάλεσε κάθε φορά. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό σας στον προσδιορισμό των παραγόντων που σας επηρεάζουν περισσότερο.

“Μόλις πάρετε μια ιδέα για το πώς ο καιρός προκαλεί την ημικρανία σας, μπορείτε να την αποφύγετε με το να παραμείνετε στο σπίτι κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα έντονης αλλαγής της θερμοκρασίας, ή με τη λήψη του φαρμάκου στο πρώτο σημάδι των συμπτωμάτων ημικρανίας”, είπε η ίδια.

http://www.express.co.uk

Πονοκέφαλος: Πότε είναι ημικρανία και πότε ιγμορίτιδα

Έστω ότι έχετε πονοκέφαλο μαζί με μπούκωμα, ή καταρροή, φαγούρα και υγρά μάτια. Αμέσως υποθέτετε ότι ο πονοκέφαλος οφείλεται σε κάποια ιγμορίτιδα, σωστά; Όχι πάντα!…

Περισσότεροι από 4 στους 5 ανθρώπους νομίζουν ότι ο πονοκέφαλος που έχουν οφείλεται σε ιγμορίτιδα με συμπτώματα όπως τα παραπάνω, αλλά στην πραγματικότητα έχουν ημικρανία.

Και το πρόβλημα έγκειται στο ότι αν προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την ημικρανία με μεθόδους για τον πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα, ή το αντίστροφο, τότε η θεραπεία δεν λειτουργεί.

Οι διαφορές στα συμπτώματα και τις αιτίες

Ο πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα και εκείνος από ημικρανία μπορεί να έχουν κάποια κοινά συμπτώματα, όπως:

  • Πόνος που επικεντρώνεται στο μέτωπο
  • Φαγούρα, ή υγρά μάτια
  • Πόνος που επιδεινώνεται, όταν κινείστε, ή όταν κουνάτε το κεφάλι σας

Αλλά, η ημικρανία συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Ναυτία, ή εμετό
  • Ευαισθησία στον ήχο, ή το φως
  • Έντονος πόνος που σας “χτυπάει” μόνο από την μία πλευρά του κεφαλιού

Η ημικρανία είναι συνήθως η υποκείμενη αιτία ενός τέτοιου πονοκεφάλου σε άτομα που έχουν συχνές, σοβαρές κεφαλαλγίες, υποστηρίζει ο καθηγητής νευρολογίας Stephen Silberstein, από το πανεπιστήμιο Thomas Jefferson. Είναι ο άνθρωπος που συνέταξε τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία της ημικρανίας, όπως αυτές ορίζονται από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.

“Αν έχετε πονοκέφαλο ‘που έρχεται και φεύγει’, τότε κατά 95% πρόκειται για ημικρανία”, λέει ο Silberstein και προσθέτει: “Οι άνθρωποι με μολύνσεις στην ρινική οδό και τα ιγμόρεια δεν αναφέρουν τον πονοκέφαλο ως πρώτιστο σύμπτωμα. Συνήθως λένε στον γιατρό τους ότι ‘νιώθουν άρρωστοι και έχουν και πονοκέφαλο'».

Ο πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα προκαλείται συνήθως από μια λοίμωξη και φλεγμονή των ρινικών διόδων. Αυτό οδηγεί σε συμφόρηση που με τη σειρά της προκαλεί πόνο και αυξημένη πίεση στο μέτωπο και πίσω από τα ζυγωματικά.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία σε κάθε περίπτωση

Για τον πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα η θεραπεία ξεκινά με αποσυμφορητικά, παυσίπονα και ρινική άρδευση, για να μειωθεί η πίεση στους ρινικούς κόλπους και το “μπούκωμα”.

Τα αντιβιοτικά, ή τα ρινικά στεροειδή, χρησιμοποιούνται συχνά ως μια δεύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση της υποκείμενης λοίμωξης, ή κάποιας χρόνιας πάθησης που προκαλεί την ιγμορίτιδα. Ένας πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα που προκαλείται από κάποια μόλυνση, λογικά υποχωρεί γρήγορα μετά την έναρξη της θεραπείας.

Η θεραπεία για την ημικρανία δεν επικεντρώνεται απλά στην διακοπή της ημικρανίας. Αφορά, επίσης, την πρόληψη μελλοντικών ημικρανιών, την μείωση της συχνότητας με την οποία αυτές συμβαίνουν, την σφοδρότητα και τη διάρκειά τους.

Φάρμακα, που ονομάζονται τριπτάνες, χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης ημικρανίας, για να μειώσουν τον πόνο. Άλλα φάρμακα, που έχουν αναπτυχθεί κυρίως για τη θεραπεία της επιληψίας, της κατάθλιψης και της υπέρτασης, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν μελλοντικές εξάρσεις ημικρανίας. Οι ενέσεις Botox έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην πρόληψη των χρόνιων ημικρανιών. Η θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί σε γυναίκες που έχουν ημικρανίες, όταν αυτές συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ημικρανία. Τεχνικές για την μείωση του στρες (όπως η σωματική άσκηση, η χαλάρωση και η βιοανάδραση) συμβάλλουν στην πρόληψη κάποιας υποτροπής και στην μείωση της σοβαρότητας των ημικρανιών.

Το μπέρδεμα ανάμεσα σε ημικρανία και πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα

Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια ημικρανία. Αλλά δεν μπορείτε να το γνωρίζετε εξαρχής και, έτσι, την αντιμετωπίζετε με αναλγητικά, επειδή νομίζετε ότι πρόκειται για πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα.

Αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μπορεί να νιώσετε κάποια προσωρινή ανακούφιση, αλλά είναι πολύ πιθανό να έχετε νέο πονοκέφαλο μετά από λίγη ώρα.

“Πολλά από τα φάρμακα για την ιγμορίτιδα περιέχουν αναλγητικά”, λέει ο Silberstein και προσθέτει: “Η κατάχρηση αναλγητικών μπορεί να προκαλέσει νέους πονοκεφάλους μετά από λίγο”.

Είναι κατανοητό, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υποπτεύονται πρώτα τον πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα, εφόσον έχουν ταυτόχρονα βουλωμένη μύτη και υγρά μάτια. Αλλά η αντίδραση του σώματός σας στον πόνο μπορεί να σας ξεγελάσει.

Όταν το σώμα νιώσει πόνο στο κεφάλι, ιδιαίτερα στο μέτωπο,τότε αντιδράει σχεδόν αντανακλαστικά και ενεργοποιεί νεύρα που δημιουργούν ύγρανση και φαγούρα στα μάτια, μπούκωμα και ρινική καταρροή.

Αν δεν γνωρίζετε ότι όλες οι μορφές πόνου, μπορεί να προκαλέσουν τέτοια αντίδραση στο σώμα, τότε αυτά τα συμπτώματα τα συσχετίζετε λανθασμένα με ιγμορίτιδα.

http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν