Ευεργετικός ο ύπνος και όχι η καθιστική ζωή για την καρδιά

  • Iatropedia newsroom
ύπνος
Οι ζωή των ανθρώπων είναι τόσο καθιστική, που ακόμα και η αντικατάσταση λίγων στιγμών με οποιοδήποτε είδος δραστηριότητας ακόμα και ο ύπνος, μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από το University of College London και το University of Sydney και δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal και αφορούσαν τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ο ύπνος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ενήλικες κάνουν καθιστική ζωή, κατά μέσο όρο 9 ½ ώρες την ημέρα.

Εξέτασαν έξι μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 15.000 άτομα από πέντε χώρες. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ειδικές μεθόδους για να μετρήσουν τις δραστηριότητες και την υγεία της καρδιάς κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας.

Τα άτομα που συμμετείχαν σε πιο αυστηρές δραστηριότητες είδαν καλύτερη υγεία της καρδιάς. Ακόμη και η ορθοστασία ή ο ύπνος έφεραν βελτιώσεις.

«Όταν οι συμμετέχοντες άλλαξαν θέση, σηκώθηκαν από την καρέκλα για μόλις πέντε λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας, υπήρξε θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς τους», αναφέρθηκε σε μία από τις μελέτες.

Μια 54χρονη γυναίκα ασκήθηκε για 30 λεπτά αντί να κάθεται, σύμφωνα με τη μελέτη.

Είχε μείωση 2,4% στον δείκτη μάζας σώματος, μείωση 2,7% στο μέγεθος της μέσης και 3,6% μείωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα αγγίζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και επηρεάζουν τη συμπεριφορά του», υποστήριξε ο Dr. Matthew Saybolt, MD, ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Δομικής Καρδιοπάθειας στο Hackensack Meridian Jersey Shore University Medical Center.

«Ως καρδιολόγοι, γνωρίζουμε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα σε σύγκριση με τον καθιστικό τρόπο ζωής έχει θετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης/σακχάρου, το σωματικό λίπος, τη χοληστερόλη, τον ύπνο και τη διάθεση», είπε ο Dr. Saybolt.

«Όλα αυτά τα πράγματα συνδέονται στενά με το καρδιαγγειακό σύστημα. Υποστηρίζουμε τουλάχιστον ήπια έως μέτρια άσκηση και δραστηριότητα καθημερινά σε όλους τους ασθενείς μας».

Με πληροφορίες από: webmd.com                                 Φωτογραφίες: istock