Έρπης ζωστήρας: Το 86% των ενηλίκων αγνοούν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
έρπης ζωστήρας
Διεθνής έρευνα αναδεικνύει ότι ο έρπης ζωστήρας υποτιμάται από οκτώ στους δέκα ενήλικες και δεν λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα της νόσου.

Ο έρπης ζωστήρας προσβάλει, παγκοσμίως, 1 στους 3 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους και ο πόνος που προκαλεί συχνά περιγράφεται ως καυστικός, διαξιφιστικός ή προσομοιάζει αυτόν του ηλεκτρικού σοκ.

Διεθνής έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα σε 3.500 ενήλικες, 50 ετών και άνω σε 12 χώρες, καταδεικνύει ότι υπάρχει ευρεία έλλειψη κατανόησης της νόσου και του κινδύνου που ενέχει για εμφάνιση κατά τη διάρκεια της ζωής.

Πολλοί ενήλικες υποτιμούν τον κίνδυνο που διατρέχουν να εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα, με πάνω από το 28% να πιστεύει ότι είναι «ουσιαστικά ακίνδυνος». Η μελέτη αξιολόγησε την κατανόηση των ερωτηθέντων για τον έρπητα ζωστήρα, τα αίτια που τον προκαλούν και τις επιπτώσεις του στις ζωές των ανθρώπων.

Τα ευρήματα δείχνουν, ότι ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων, δεν κατανοεί τον κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα, με το 86% να υποτιμά τον κίνδυνο εμφάνισης του νοσήματος. Το ένα τέταρτο (26%) των ερωτηθέντων εκτιμά ότι 1 στους 100 κινδυνεύει από έρπητα ζωστήρα στη διάρκεια της ζωής του, σχεδόν το ένα πέμπτο (17%) θεωρεί ότι κινδυνεύει 1 στους 1000, και σχεδόν οι μισοί πιστεύουν (49%), ότι είναι απίθανο να εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα.

Δείτε επίσης: Έρπης ζωστήρας: Ποιες τροφές βοηθούν και ποιες να αποφεύγετε

To «άγνωστο» σοβαρό σύμπτωμα της νόσου

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ήδη φορείς του ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα, ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου με την πάροδο του χρόνου. Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα (VZV), τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Καθώς οι άνθρωποι γηράσκουν, επέρχεται φυσική εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να επιτρέπει την επανενεργοποίηση του ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν, επίσης, την έλλειψη επίγνωσης του πόνου που μπορεί να προκαλέσει ο έρπητας ζωστήρας. Η νόσος, συνήθως εμφανίζεται ως ένα φυσαλιδώδες επώδυνο εξάνθημα, στο στήθος, την κοιλιά ή το πρόσωπο, ο πόνος της οποίας συχνά περιγράφεται ως καυστικός, διαξιφιστικός ή προσομοιάζει αυτόν του ηλεκτρικού σοκ. Ωστόσο, 1 στους 10 ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα δεν γνωρίζει τα πιο κοινά συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα.

Σε συνέχεια της εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα, ένα άτομο μπορεί επίσης να εμφανίσει μεθερπητική νευραλγία (PHN), ένα μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες και περιστασιακά να επιμείνει για αρκετά χρόνια. Η μεθερπητική νευραλγία αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα, η οποία εμφανίζεται στο 5% έως 30% όλων των περιπτώσεων έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με τα ευρήματα διαφόρων μελετών.

Δείτε επίσης: Έρπης ζωστήρας: Μπορεί η θεραπεία με βεντούζες να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο;

Έρπης ζωστήρας: Οι περισσότεροι ενημερώνονται για τη νόσο μέσω Google…

Η έρευνα διερεύνησε επίσης που απευθύνονται οι ενήλικες για πληροφορίες σχετικά με την υγεία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, ηλικίας 50 ετών και άνω, στρέφεται σε λιγότερο παραδοσιακές οδούς για την πρόσβαση του σε πληροφορίες για την υγεία, με το 90% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης, όπως την google, στο διαδίκτυο. Τα αποτελέσματα αυτά επισημάνουν μια σαφή ανάγκη για περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με την ενημέρωση για τον έρπητα ζωστήρα και τις πηγές από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν αξιόπιστες συμβουλές σχετικά με την υγεία.

Μια επισκόπηση των παγκόσμιων δεδομένων αναζήτησης από την Google, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο 12 μηνών και ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, δείχνει ότι ενδέχεται να απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την νόσο, όπως αποδεικνύεται από τις διαδικτυακές αναζητήσεις. Έχει καταγραφεί μια αύξηση 600% στις αναζητήσεις για τα «στάδια του έρπητα ζωστήρα», η οποία επισημαίνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον έρπητα ζωστήρα, καθώς και υπογραμμίζει την επικράτηση των διαδικτυακών πηγών που παρέχουν πληροφορίες σχετικές με την υγεία.

Η GSK παρουσιάζει τα ευρήματα της νέας έρευνας στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα (26 Φεβρουαρίου 2024 – 3 Μαρτίου 2024), μιας εκστρατείας της οποίας ηγείται η εταιρεία σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη Γήρανση (International Federation on Ageing – IFA). Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους και τις επιπτώσεις του έρπητα ζωστήρα.

Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Έρπης ζωστήρας: Τι πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο – Oδηγίες από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων