Επιβαρύνεται η καρδιά αν δεν κάνετε αυτό πριν πέσετε για ύπνο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Ως η κύρια αιτία θανάτου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, δεν υπάρχει έλλειψη τρόπων με τους οποίους οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή σας: από καρδιακή προσβολή έως εγκεφαλικό.

Έτσι, για να διάγετε μια πιο υγιεινή ζωή, η διατήρηση της καρδιαγγειακής σας υγείας είναι πρωταρχικής σημασίας.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλοί άνθρωποι παραμελούν να κάνουν ένα πράγμα πριν τον ύπνο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς τους.

Το να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν τον ύπνο μπορεί να βλάψει την καρδιά σας

Το βούρτσισμα (και η χρήση οδοντικού νήματος) των δοντιών σας είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσετε μακριά τα βακτήρια από το στόμα. Χωρίς σωστή στοματική υγιεινή, τα βακτήρια μπορούν να φτάσουν σε επίπεδα που μπορεί να οδηγήσουν σε στοματικές λοιμώξεις, όπως τερηδόνα και ασθένεια των ούλων (ουλίτιδα).

Ωστόσο, το ανεπαρκές βούρτσισμα δεν συνδέεται μόνο με την κακή στοματική υγιεινή, αλλά και με διάφορα προβλήματα υγείας. Αρκετά από αυτά μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά σας. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η ακριβής συσχέτιση μεταξύ της υγείας του στόματος και της καρδιάς, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή στοματική υγιεινή συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ειδικοί θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι τα βακτήρια που μολύνουν τα ούλα και προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα ταξιδεύουν μέσω του αίματος σε άλλα σημεία του σώματος, όπου:

  • προκαλούν φλεγμονή και βλάβη των αιμοφόρων αγγείων
  • μπορεί να δημιουργηθούν μικροσκοπικοί θρόμβοι αίματος
  • οι θρόμβοι αυτοί οδηγούν σε έμφραγμα και εγκεφαλικό

Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από αρκετά επιστημονικά ευρήματα σχετικά με την παρουσία στοματικών βακτηρίων σε αθηροσκληρωτικά αιμοφόρα αγγεία, πολύ μακριά από το στόμα όπου αρχικά δημιουργήθηκαν.

Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι δεν είναι τόσο τα καθαυτά βακτήρια που προκαλούν το πρόβλημα, αλλά η ανοσολογική απόκριση του σώματος (φλεγμονή) σε αυτά, η οποία προκαλεί ένα ντόμινο αγγειακών βλαβών σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Η στοματική υγιεινή δεν έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, αλλά σίγουρα δεν κάνει κακό κιόλας!

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φροντίδα των δοντιών σας δεν είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος πρόληψης των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τον οδοντίατρο Thomas Salinas, της Mayo Clinic: «Η κακή στοματική υγεία έχει συζητηθεί ως πιθανή αιτία καρδιακών παθήσεων εδώ και πολλά χρόνια. Το 2012, ειδικοί από την American Heart Association εξέτασαν τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κακή στοματική υγεία δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρδιακές παθήσεις. Επίσης η θεραπεία της υπάρχουσας ουλίτιδας δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».

Εάν τελικά η συσχέτιση αυτή δεν είναι αιτιολογική, ο λόγος που μπορεί τα προβλήματα σε στόμα και καρδιά να εμφανιστούν μαζί είναι ότι υπάρχει ένας τρίτος παράγοντας (όπως το κάπνισμα) που είναι κοινός παράγοντας κινδύνου και για τις δύο καταστάσεις.

Άλλοι πιθανοί κοινοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την κακή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την έλλειψη άσκησης. Ίσως δηλαδή άτομα χωρίς ασφάλιση υγείας, ή που δεν φροντίζουν καλά τη συνολική τους υγεία είναι πιο πιθανό να έχουν κακή στοματική υγεία και καρδιακές παθήσεις.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να προτρέπουν καλή στοματική υγιεινή

Γίνονται έρευνες για να αποσαφηνιστεί η σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της υγείας της καρδιάς. Αλλά εν τω μεταξύ οι ειδικοί προτείνουν να είμαστε προσεκτικοί με το τακτικό βούρτσισμα. Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα δύο μπορεί να συνδέονται στενά, γράφουν ειδικοί από την Penn Medicine.

Αν και είναι σημαντικό για όλους να ασκούν καλή στοματική υγιεινή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους πάσχουν από καρδιακή νόσο των αιμοφόρων αγγείων, ή υπέρταση. Η φλεγμονή μπορεί να συνδεθεί με πολλούς διαφορετικούς λόγους και πηγές. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να αποδειχθεί οριστικά ότι η αιτία είναι μόνο μία, σύμφωνα με τη δρ. Marietta Ambrose, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ιατρικής στο στην Ιατρική Σχολή Perelman του πανεπιστημίου Penn.

“Για τα άτομα με καρδιακή νόσο των αιμοφόρων αγγείων, η φλεγμονή που προκαλείται από την ασθένεια των ούλων μπορεί να προσθέσει σε αυτήν τη διαδικασία”, είπε η δρ. Ambrose. «Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν προστίθεται υψηλή χοληστερόλη στο μείγμα. Έρευνες έχουν αποκαλύψει την παρουσία στοματικών βακτηρίων στις λιπώδεις εναποθέσεις ατόμων με αθηροσκλήρωση. Χωρίς θεραπεία, αυτές οι εναποθέσεις μπορεί να περιορίσουν τις αρτηρίες, ή να σπάσουν σε κομμάτια τα οποία βουλώνουν άλλα αγγεία, προκαλώντας έμφραγμα, ή εγκεφαλικό”.

Η κακή στοματική υγεία συνδέεται και με άλλες καταστάσεις

Εκτός από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η στοματική υγιεινή έχει επίσης συνδεθεί με πολλές άλλες χρόνιες παθήσεις. Μάλιστα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνουν ότι η σοβαρή απώλεια δοντιών είναι 50% πιο συχνή σε άτομα με:

Μιλήστε με τον γιατρό, ή τον οδοντίατρό σας, εάν παρατηρήσετε σημάδια κακής στοματικής υγείας, ειδικά εάν πιστεύετε ότι έχετε άλλες υποκείμενες παθήσεις. Και φυσικά, κάντε το βούρτσισμα μέρος της ρουτίνας σας κάθε βράδυ πριν τον ύπνο. Μπορεί εκτός από το στόμα να κάνετε καλό και στην καρδιά σας.

Πηγές: https://www.cdc.gov, https://www.pennmedicine.org, https://www.mayoclinic.org, https://www.health.harvard.edu, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιά: Εξειδικευμένα προβλήματα που έχουν οι άντρες

Πώς η νεφρική νόσος συνδέεται με την στοματική υγιεινή: Αμφίδρομη σχέση λένε ειδικοί

Καρδιά: Τα ασυνήθιστα “σήματα” που στέλνει το σώμα όταν υπάρχει πρόβλημα

Πόνος στο στήθος: Αν ισχύουν αυτά τα τρία τότε ΔΕΝ είναι καρδιά