Επιδημία η νευρική ανορεξία στους έφηβους

  • Iatropedia
Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει και στη χώρα μας η νευρική ανορεξία καθώς όλο και περισσότερα παιδιά νοσηλεύονται με προβλήματα σίτισης.

Μπορεί από τη μία κάποια παιδιά στην Ελλάδα να μην έχουν πια στη διάθεσή τους όλα εκείνα τα τρόφιμα που θεωρούνται απαραίτητα, κάποια άλλα ανήλικα όμως αρνούνται να φάνε με αποτέλεσμα να καταλήγουν στη νευρική ανορεξία.

Ήδη άλλωστε δεκάδες έφηβοι έχουν νοσηλευθεί στην ειδική κλινική που υπάρχει στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού γι αυτό και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των γονέων ώστε να αντιληφθούν το πρόβλημα από τα πρώτα συμπτώματα.

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία του ΠΟΥ που αναφέρουν ότι το 5% των παιδιών μέχρι 12 ετών μπορεί να βρίσκονται πολύ κοντά στη νευρική ανορεξία αφού έχουν κάνει ή θέλουν να κάνουν δίαιτα αλλά και γυμναστική για να φτιάξουν το σώμα τους.

Όσο για τα ακριβή αίτια της νευρικής ανορεξίας των παιδιών, αυτά δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως καθώς μπορεί να συμβάλουν πολλοί παράγοντες όπως τα πρότυπα της τηλεόρασης, η πίεση από το σπίτι, τα οικογενειακά προβλήματα ενδεχομένως και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Το πλέον θλιβερό πάντως είναι ότι τελικά το 5% των ανηλίκων στο δυτικό κόσμο θα χάσει τελικά τη ζωή του από τις διατροφικές διαταραχές ενώ το 70 με 80% θα κατορθώσει να αποθεραπευθεί μετά από περιπέτεια ετών.