Έπαθαν χημικά εγκαύματα από “προσωρινά” τατουάζ henna – Προσοχή στο χρώμα!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τατουάζ
Δύο αγόρια έπαθαν χημικά εγκαύματα στο δέρμα τους μετά από τατουάζ με μαύρη henna, που έκαναν στις διακοπές τους.

Ο Nathaniel, 13 ετών και ο επτάχρονος Kane, από το Sunderland της Αγγλίας, έκαναν τα τατουάζ τους την τελευταία ημέρα των οικογενειακών τους διακοπών στην Μαγιόρκα.

Αλλά μια εβδομάδα αργότερα τα τατουάζ τους άρχισαν να τους πονάνε πάρα πολύ και να τους προκαλούν έντονη φαγούρα. Στην συνέχεια το δέρμα τους σε εκείνο το σημείο άρχισε να φουσκώνει και έτσι ο γονείς τους τα πήγαν στην Μονάδα Εγκαυμάτων της περιοχής.

Ο οργανισμός “British Skin Foundation” ανέφερε, ότι είναι παράνομο να χρησιμοποιείται τατουάζ «μαύρη henna» στο δέρμα.

Η μητέρα των αγοριών, Carrie Archibald, είπε ότι μια εβδομάδα μετά το τατουάζ ο υιός της, Kane, άρχισε να διαμαρτύρεται για ένα φούσκωμα στο χέρι του. Είπε ότι το τατουάζ ήταν «φρικτό» και ότι άρχισαν να εμφανίζονται φουσκάλες και το δέρμα ήταν πολύ κόκκινο και ευαίσθητο. Είπε, επίσης, ότι το Newcastle’s Royal Victoria Infirmary μετέφερε τα δύο της αγόρια στην Μονάδα για Χημικά Εγκαύματα.

τατουάζ

Το δέρμα του Nathanial βελτιώνεται σιγά-σιγά, αλλά η επιδερμίδα του Kane εξακολουθεί να είναι σε πολύ κακή κατάσταση και η οικογένεια δεν είναι σίγουρη αν τα δύο αγόρια θα έχουν μόνιμη βλάβη στο δέρμα τους.

Προσωρινά τα τατουάζ, μόνιμες οι συνέπειες

Ο δερματολόγος δρ. Anton Alexandroff υποστηρίζει, ότι η φερόμενη ως μαύρη henna στα δύο παιδιά δεν ήταν στην πραγματικότητα κανονικό μελάνι henna, καθώς η φυσική henna πρέπει να είναι κόκκινη.

Η μαύρη henna περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται παραφαινυλενοδιαμίνη (paraphenylenediamine, ή PPD για συντομία), η οποία είναι παράνομη για χρήση στην επιδερμίδα στην ΕΕ.

Εκπρόσωπος του οργανισμού The British Skin Foundation δήλωσε ότι αυτή η ουσία μπορεί να προκαλέσει “μόνιμες συνέπειες” στο δέρμα.

Ο δρ. Alexandroff δήλωσε: “Είναι συγκλονιστικό ότι το χρησιμοποιούν τόσοι πολλοί άνθρωποι. Η πλειοψηφία τους πιστεύει ότι είναι henna, αλλά δεν είναι henna. Είναι μια εντελώς διαφορετική χημική ουσία. Ιδεατά πρέπει να μην κάνετε ποτέ τατουάζ henna, αλλά αν πρόκειται να το δοκιμάσετε, επιλέξτε κόκκινου χρώματος τατουάζ, αλλά όχι μαύρο«.

https://www.bbc.com