Εμβοές: Αυξημένος κίνδυνος αν ζείτε σε περιοχή με θορυβώδη δρόμο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εμβοές
Όσοι ζουν κοντά σε θορυβώδη δρόμο, ειδικά τη νύχτα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν εμβοές.

Δανοί ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου για εμβοές και του θορύβου από την κυκλοφορία, με έναν φαύλο κύκλο αντιδράσεων στρες και διαταραχής του ύπνου ως την πιο πιθανή αιτία.

Το να ζει κανείς σε έναν πολυσύχναστο δρόμο μπορεί να αυξήσει το καθημερινό στρες και να επηρεάσει τον ύπνο του. Και όσοι κάνουν ανεπαρκή ή κακής ποιότητας ύπνο και έχουν αυξημένο στρες (φαύλος κύκλος) μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμβοές.

Πώς έγινε η έρευνα για τις εμβοές σε συνάρτηση με τον θόρυβο του δρόμου

Για την μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3,5 εκατομμύρια Δανούς, εντοπίζοντας περισσότερες από 40.000 περιπτώσεις εμβοών.

Για κάθε 10 ντεσιμπέλ περισσότερο θόρυβο στα σπίτια των ανθρώπων, ο κίνδυνος εμφάνισης εμβοών αυξανόταν κατά 6%, δήλωσε η ερευνήτρια Manuella Lech Cantuaria, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Mærsk Mc-Kinney-Møller και συνεργαζόμενη με το τμήμα κλινικής έρευνας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη εστίαση στην σημασία του κυκλοφοριακού θορύβου και της ανθρώπινης υγείας, δήλωσε ο ερευνητής Jesper Hvass Schmidt, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα κλινικής έρευνας και επικεφαλής ιατρός στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης Odense.

Ο Schmidt πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανώς ακόμη περισσότερες μη αναφερόμενες περιπτώσεις εμβοών, που απλά δεν έχουν διαγνωστεί.

Τι είναι οι εμβοές

Οι εμβοές είναι ήχοι κουδουνίσματος, βουητού, ή σφυρίγματος που δεν προέρχονται από εξωτερική πηγή. Μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης νόσου ή τραυματισμού, αλλά μπορεί επίσης να έχει άγνωστη αιτία. Συχνά εμφανίζεται μαζί με απώλεια ακοής.

Οι εμβοές μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Η ψυχολογική θεραπεία και τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να βοηθήσουν.

Τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος εμβοών

Οι ερευνητές πρότειναν κάποιες προσπάθειες πρόληψης για την μείωση του θορύβου στα σπίτια. Κάποιος θα μπορούσε να επιλέξει να κοιμηθεί σε ένα δωμάτιο που δεν “βλέπει” στον δρόμο ή να εγκαταστήσει ηχομονωμένα παράθυρα.

Αυτό, όμως, δεν είναι επιλογή για όλους, επομένως ο θόρυβος από την κυκλοφορία θα πρέπει να θεωρείται κίνδυνος για την υγεία που λαμβάνεται υπόψη κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η μελέτη σημείωσε ότι είναι μύθος ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να μειώσουν τον θόρυβο από την κυκλοφορία, επειδή η επαφή μεταξύ των ελαστικών και του δρόμου είναι η κύρια αιτία του θορύβου. Στη Γερμανία, τα όρια ταχύτητας έχουν μειωθεί σε ορισμένα μέρη τη νύχτα ως ένας τρόπος περιορισμού των διαταραχών του ύπνου, πρόσθεσαν.

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε τον θόρυβο είναι η τοποθέτηση φραγμών κατά μήκος του δρόμου ή η αλλαγή της επιφάνειας του δρόμου σε τέτοιο που να μειώνει τον θόρυβο των ελαστικών.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να προσδιορίσουν εάν ο θόρυβος της κυκλοφορίας προκαλεί πράγματι εμβοές και πώς συμβαίνει αυτό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives.

Πηγές: https://www.sdu.dkhttps://www.medicinenet.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβοές: Πώς σταματάει το βουητό στο αυτί

Η συχνή χρήση κοινών αναλγητικών μπορεί να προκαλέσει εμβοές

Ένας στους έξι ενήλικους Έλληνες υποφέρει από εμβοές στα αυτιά του

φωτό: iStock