Η συχνή χρήση κοινών αναλγητικών μπορεί να προκαλέσει εμβοές

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εμβοές
Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και η ακεταμινοφαίνη, είναι μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα, ευρέως διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή.

Ωστόσο, η συχνή χρήση (συμπεριλαμβανομένης της ακούσιας υπέρβασης μιας συνιστώμενης δόσης κατά την λήψη φαρμάκων για το κρυολόγημα και τα ιγμόρεια όπου περιέχονται τέτοια αναλγητικά) μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Πολύ υψηλές δόσεις ασπιρίνης (ακετυλοσαλυκιλικό οξύ) μπορεί να οδηγήσουν σε αναστρέψιμες εμβοές, αλλά μια νέα διαχρονική μελέτη, με επικεφαλής  ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital, διερεύνησε εάν η συχνή χρήση τυπικών δόσεων κοινών αναλγητικών, συμπεριλαμβανομένων χαμηλής και μέτριας δόσης ασπιρίνης, ΜΣΑΦ και ακεταμινοφαίνης , ή η χρήση συνταγογραφούμενων αναστολέων COX-2, σχετίζεται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων επίμονων εμβοών.

Πότε η χρήση αναλγητικών μπορεί να οδηγήσει σε εμβοές

Στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of General Internal Medicine, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συχνή χρήση ΜΣΑΦ ή ακεταμινοφαίνης ή η τακτική χρήση αναστολέων COX-2, συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμβοών.

Η χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης δεν αύξησε τον κίνδυνο, αλλά η συχνή χρήση μέτριας δόσης ασπιρίνης συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο επίμονων εμβοών στις γυναίκες κάτω των 60 ετών.

“Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι χρήστες αναλγητικών μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν εμβοές και μπορεί να παρέχουν πληροφορίες για τους παράγοντες που προκαλούν αυτή την ενοχλητική διαταραχή”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Sharon Curhan. «Αν και αυτά τα αναλγητικά είναι ευρέως διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, εξακολουθούν να είναι φάρμακα και υπάρχουν πιθανές παρενέργειες. Για όποιον σκέφτεται να παίρνει αυτά τα είδη φαρμάκων τακτικά, συνιστάται να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία υγείας για να συζητήσει τους κινδύνους και τα οφέλη και να διερευνηθεί εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη χρήση αυτών των αναλγητικών φαρμάκων”, πρόσθεσε η ίδια.

Τι είναι οι εμβοές

Εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν εμβοές, συχνά σε βαθμό αναπηρίας. Οι εμβοές είναι η αντίληψη ήχου, όταν δεν υπάρχει πραγματικός εξωτερικός θόρυβος. Συνήθως περιγράφεται ως «βουητό στα αυτιά». Οι εμβοές περιγράφονται επίσης ως βουητό, σφύριγμα και κλικ. Οι εμβοές μπορεί να είναι παροδικές, ή μπορεί να είναι μια επίμονη, μακροχρόνια κατάσταση.

Σύμφωνα με την δρ. Curhan, οι εμβοές είναι μια κοινή πάθηση, δυνητικά ενοχλητική σε βαθμό αναπηρίας, αλλά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία των εμβοών είναι άγνωστη και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών είναι περιορισμένη.

Πώς έγινε η έρευνα

Η δρ. Curhan και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν την έρευνά τους σε 69.455 γυναίκες νοσοκόμες που συμμετείχαν στην μελέτη Nurses’ Health Study II (NHSII) ως μέρος της ευρύτερης μελέτης Conservation of Hearing Study (CHEARS), μιας μεγάλης, συνεχιζόμενης διαχρονικής έρευνας που εξετάζει παράγοντες κινδύνου για απώλεια ακοής και εμβοές. Οι γυναίκες ήταν μεταξύ 31 και 48 ετών κατά την εγγραφή τους στην μελέτη και παρακολουθούνταν για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η κύρια έκβαση που εξετάστηκε ήταν επεισόδια (νέα έναρξη) επιμόνων εμβοών. Αυτές ορίζονται ως εμβοές που συνέβαιναν σε κάποια συμμετέχουσα αρκετές ημέρες την εβδομάδα ή και συχνότερα. Η ομάδα εξέτασε επίσης εναλλακτικούς ορισμούς των εμβοών, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων εμβοών που διαρκούν 5 λεπτά ή περισσότερο και των εμβοών που παρουσιάζονται καθημερινά. Οι συμμετέχουσες απάντησαν σε ερωτήσεις (πριν από την ανάπτυξη των εμβοών) σχετικά με τη χρήση παυσίπονων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή καθώς και τη χρήση αναστολέων COX-2. Αυτό είναι μια κατηγορία συνταγογραφούμενων ΜΣΑΦ με παρόμοιες ιδιότητες με άλλα ΜΣΑΦ αλλά με λιγότερες γαστρεντερικές παρενέργειες.

Διαπίστωσαν ότι:

  • Η συχνή χρήση (6 έως 7 ημέρες την εβδομάδα) μέτριας δόσης ασπιρίνης συσχετίστηκε με 16% αυξημένο κίνδυνο εμβοών σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 60 ετών, αλλά όχι σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Η συχνή χαμηλή δόση ασπιρίνης (≤100 mg) δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμβοών.
  • Η συχνή χρήση ΜΣΑΦ, ή η συχνή χρήση ακεταμινοφαίνης, συσχετίστηκε με σχεδόν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εμβοών, ποσοστό που έτεινε σε περεταίρω αύξηση με πιο συχνή χρήση.
  • Η τακτική χρήση (2 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα) των αναστολέων COX-2 συσχετίστηκε με 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εμβοών.

Περιορισμοί της έρευνας

  • Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις εμβοές και τη χρήση αναλγητικών αναφέρθηκαν από τις ίδιες τις συμμετέχουσες. Λόγω της φύσης της πάθησης, οι υποκειμενικές εμβοές γίνονται αντιληπτές μόνο από το άτομο, επομένως οι ερευνητές έπρεπε να βασιστούν στις αυτοαναφορές των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα.
  • Ο παρατηρητικός σχεδιασμός της μελέτης δεν τους επέτρεψε να αποδώσουν αιτιότητα. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν διαπιστώθηκε συσχέτιση, αλλά δεν αποδείχτηκε άμεσα ότι η χρήση αναλγητικών προκαλεί εμβοές.
  • Οι συμμετέχουσες ήταν κυρίως λευκές και δεν υπήρχαν άντρες συμμετέχοντες. Επομένως απαιτείται πρόσθετη μελέτη μη λευκών πληθυσμών και ανδρών.

Τα βασικά συμπεράσματα

“Με βάση αυτά τα ευρήματα, θα είναι χρήσιμο να εξεταστεί εάν η αποφυγή των αναλγητικών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των εμβοών. Τα κοινά, χωρίς ιατρική συνταγή αναλγητικά έχουν σαφή οφέλη από τη βραχυπρόθεσμη χρήση”, είπε η δρ. Curhan.

“Ωστόσο, η συχνή χρήση αυτών των φαρμάκων και η χρήση για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμβοών και μπορεί να προκαλέσει άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παίρνετε αυτά τα φάρμακα προσεκτικά και να περιορίζετε τη χρήση τους όσο το δυνατόν περισσότερο, και να συζητάτε οποιαδήποτε αλλαγή στη χρήση φαρμάκων, είτε συνταγογραφούμενα είτε χωρίς συνταγή, με τον γιατρό σας”, κατέληξε η ίδια.

Πηγή: https://medicalxpress.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας στους έξι ενήλικους Έλληνες υποφέρει από εμβοές στα αυτιά του: Τι πρέπει να ξέρετε

Η ασπιρίνη συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Πολύ κοινά φάρμακα για την πίεση και την καρδιά ίσως βλάπτουν σοβαρά τα νεφρά: Έρευνα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους

Μην παίρνετε αυτά τα δύο πολύ κοινόχρηστα φάρμακα ταυτόχρονα: Τι κίνδυνος ελλοχεύει, σύμφωνα με ειδικούς