Ένας στους έξι ενήλικους Έλληνες υποφέρει από εμβοές στα αυτιά του: Τι πρέπει να ξέρετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εμβοές
Τουλάχιστον ο ένας στους επτά ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση -περίπου 65 εκατομμύρια- υποφέρει από εμβοές (βουητά) στα αυτιά του ή στο κεφάλι του και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον, καθώς θα γερνάει ο πληθυσμός, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της έως τώρα. Από αυτούς, περίπου 4 εκατομμύρια εκτιμάται ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα εμβοής, ενώ 26 εκατομμύρια αρκετά ενοχλητικό.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών, το 16,1% (περίπου 1 στους 6) φαίνεται να έχει κατά καιρούς εμβοές, εκ των οποίων το 6% ενοχλητικές και το 1,9% σοβαρές. Η χώρα μας εμφανίζεται, επίσης, να έχει το μικρότερο ποσοστό ατόμων στην ΕΕ (4,1%) που καταφεύγουν σε γιατρό για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Οι εμβοές (βουητά) είναι διάφοροι θόρυβοι, όπως κουδούνισμα, βούισμα, σφύριγμα κ.ά. στα αφτιά (στο ένα ή και στα δύο) ή στο κεφάλι, χωρίς να υπάρχει κάποια εξωτερική πηγή που να παράγει αυτούς τους ήχους και χωρίς να τους ακούνε άλλοι άνθρωποι. Ο θόρυβος μπορεί να είναι σιγανός ή δυνατός και, στις χειρότερες περιπτώσεις, επηρεάζει σοβαρά έναν άνθρωπο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ρόσνι Μπίσγουας της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Regional Health-Europe», ανέλυσαν δειγματοληπτικά στοιχεία για 11.427 άτομα άνω των 18 ετών σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

Διαπιστώθηκε ότι εμβοές νιώθουν το 14,7% των ενηλίκων, ελαφρώς περισσότερο οι γυναίκες (15,2%) από ό,τι οι άνδρες (14%). Το ποσοστό εμφανίζει μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα, κυμαινόμενο από 8,7% στην Ιρλανδία έως 28,3% στη Βουλγαρία.

Σοβαρή εμβοή, που υποσκάπτει την ποιότητα ζωής, βρέθηκε στο 1,2% των ανθρώπων (1,4% στις γυναίκες έναντι 1% στους άνδρες), ποσοστό που κυμαίνεται από 0,6% στην Ιρλανδία έως 4,2% στη Ρουμανία. Η συχνότητα εμβοής αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία και τις δυσκολίες ακοής στην τρίτη ηλικία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει βρεθεί φαρμακευτική ή άλλη οριστική θεραπεία για τις εμβοές, αν και υπάρχουν φάρμακα για τη διαχείριση του προβλήματος.

(Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εμβοές: Αίτια

Οι εμβοές δεν αποτελούν ασθένεια από μόνες τους, αλλά μάλλον μια “αντανάκλαση” από κάτι άλλο που συμβαίνει στο σύστημα ακοής ή στον εγκέφαλο του ατόμου.

  • Πιθανώς η πιο κοινή αιτία για τις εμβοές είναι η απώλεια ακοής. Καθώς μεγαλώνουμε, είτε λόγω τραυματισμού στο αυτί (μέσα από το θόρυβο, τα φάρμακα, ή άλλες χημικές ουσίες), το τμήμα του αυτιού που μας επιτρέπει να ακούσουμε, ο κοχλίας, παύει να λειτουργεί σωστά.
  • Οι τρέχουσες θεωρίες υποδεικνύουν ότι επειδή ο κοχλίας δεν είναι πλέον σε θέση να αποστέλλει κανονικά σήματα στον εγκέφαλο, ο εγκέφαλος παθαίνει σύγχυση και αναπτύσσει ουσιαστικά τον δικό του θόρυβο για να αντισταθμίσει την έλλειψη των κανονικών ηχητικών σημάτων. Αυτό στη συνέχεια ερμηνεύεται ως υπόκωφος ήχος, ή εμβοές.
  • Αυτές οι εμβοές μπορεί να γίνουν χειρότερες από οποιαδήποτε άλλη πάθηση επηρεάζει την ακοή σας, όπως η μόλυνση του αυτιού ή υπερβολικό κερί στο αυτί.
  • Οι εμβοές που προκαλούνται από τραύμα στο αυτί συνήθως εμφανίζονται και στα δύο αυτιά, επειδή και τα δύο αυτιά συνήθως εκτίθενται στους ίδιους θορύβους και άλλες επιρροές.
  • Η έκθεση σε πολύ δυνατούς θορύβους είναι μια πολύ κοινή αιτία των εμβοών, ενώ προκαλεί και σημαντική βλάβη στην ακοή.

Εμβοές: Αντιμετώπιση

Αν έχετε “κουδούνισμα” στ’ αυτιά σας, θα πρέπει να σας εξετάσει ένας γιατρός. Η θεραπεία των εμβοών εξαρτάται από την αιτία. Γενικά οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Μείωση του συναισθηματικού στρες
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Οι περισσότερες περιπτώσεις εμβοών θα πρέπει να αξιολογούνται από έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο για να είστε σίγουροι ότι οι εμβοές δεν προκαλούνται από ένα άλλο θεραπεύσιμο πρόβλημα.

Φυτικά σκευάσματα (ginkgo biloba, μελατονίνη), και οι βιταμίνες ψευδάργυρου δεν συνιστώνται ως μέσο αντιμετώπισης από την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας.

Στην πολύ σπάνια περίπτωση όπου οι εμβοές είναι εξαιρετικά ενοχλητικές, υπάρχει μια σειρά από επιλογές θεραπείας:

  • Για τους ανθρώπους που ενοχλούνται από εμβοές μόνο όταν προσπαθούν να κοιμηθούν, ο ήχος ενός ανεμιστήρα, του ραδιόφωνου, ή κάποιος “λευκός μηχανικός θόρυβος” είναι συνήθως το μόνο που απαιτείται για να ανακουφιστείτε από το πρόβλημα.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι με εμβοές διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους είναι χειρότερα, όταν αγχώνονται ή στρεσάρονται. Έτσι αν αντιμετωπίσετε το άγχος και το στρες με κάποιες τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να δείτε βελτίωση.
  • Η αποφυγή καφεΐνης συνιστάται, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
  • Αποφύγετε επίσης την ασπιρίνη σε μεγάλες ποσότητες.

Πηγή: http://www.emedicinehealth.com

φωτό: iStock