Εγκυμοσύνη: προσοχή στα ωμά τρόφιμα

  • Iatropedia
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστούν οι ειδικοί στην κατανάλωση άψητων τροφίμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπτώσεις.

Περιπτώσεις λιστερίωσης είναι σχετικά σπάνιες.Το 2004, αναφέρθηκαν μόλις 120 περιστατικά ενώ το 2007 αναφέρθηκαν 800 περιστατικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η λιστερίωση είναι μια σπάνια λοίμωξη, αλλά είναι περίπου 20 φορές πιο συχνή σε έγκυες γυναίκες από ό, τι στο γενικό πληθυσμό

ΗΛιστερίωση, προκαλείται από το βακτήριοListeria onocytogenes.

Η λοίμωξη είναι σπάνια, αλλά όταν συμβαίνει επηρεάζει:

  • Τις έγκυες γυναίκες στο τελευταίο τρίμηνο,
  • Τα νεογνά και τα παιδιά
  • Τους ενήλικες των οποίων η ανοσία τους αποδυναμώνεται από ασθένειες όπως ο καρκίνος ή HIV.
  • Τα μεταμοσχευμένα άτομα

Τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν μέσω του εδάφους και του νερού.

Ένα άτομο μπορεί επίσης να μολυνθεί με την κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως:

  • Τα αλλαντικά
  • Τα αναψυκτικά
  • Το τυρί
  • Το γάλα
  • Το κοτόπουλο
  • Τα άψητα λουκάνικα
  • Τα οστρακοειδή και
  • Τη λαχανοσαλάτα ( από μολυσμένα λάχανο).

Τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη άλλων πιο σοβαρών ασθενειών από λιστερίωση, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα και σήψη.

Οι συνήθεις ερωτήσεις των γυναικών είναι:

Πώς θα ξέρω ότι έχω λιστερίωση;

Οι έγκυες γυναίκες που αναπτύσσουν λιστερίωση μπορεί να παρουσιάσουν ήπια συμπτώματα γρίπης, αλλά το σημαντικό είναι ότι μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, αποβολή ή και θνησιγένεια.

Τα συμπτώματα της λιστερίωσης μπορεί να εμφανισθούν μέχρι και 20 – 30 ημέρες μετά την έκθεση και συνήθως είναι:

  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκός πόνος
  • Πυρετός
  • Ναυτία και έμετος.

Εάν η νόσος εξαπλωθεί και προσβάλει το νευρικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει:

  • Δυσκαμψία του αυχένα
  • Αποπροσανατολισμό ή σπασμούς.

Η μΗ μόλυνση μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά είναι πιο συχσυχνή κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι «κάπως κατκατασταλμένο».

ΦρΦροντίστε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.ΜιαΜια εξέταση αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει μια μόλυνση από λιστερίωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η λιστερίωση;

Η θεραπεία εκλογής της λιστερίωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τα αντιβιοτικά (π.χ. η αμπικιλλίνη, η αμοξικιλλίνη).Αυτά τα αντιβιοτικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, προλαμβάνουν τη λοίμωξη στο έμβρυο και το νεογέννητο.

Σε περιπτώσεις που έχουμε λοίμωξη και στο νεογνό χορηγούμε, με πολύ προσοχή, τα ίδια αντιβιοτικά.

Η Βανκομυκίνη, η ερυθρομυκίνη, η μεροπενέμη και η ριφαμπικίνη έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί.

Μπορεί η λιστερίωση να βλάψει το μωρό μου;

Αν είστε έγκυος και έχετε προσβληθεί από λιστερίωση, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για:

· Αποβολή

· Πρόωρο τοκετό

· Μόλυνση στο νεογέννητο

· Θάνατος στο νεογέννητο (περίπου 22% των περιπτώσεων της περιγεννητικής λιστερίασης προκαλεί νεογνικό θάνατο)

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω το μωρό μου από λιστερίωση;

  1. Φάτε τα σκληρά τυριά, αντί των μαλακών τυριών:Το CDC έχει συστήσει ότι καλό

είναι, οι έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα μαλακά τυριά όπως η φέτα.

Σκληρά τυριά ή και ημίσκληρα τυριά όπως μοτσαρέλα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Το παστεριωμένο τυρί, το επεξεργασμένο τυρί σε φέτες και αυτά που απλώνονται, όπως το τυρί κρέμα και το τυρί cottage, μπορούν επίσης να καταναλωθούν με ασφάλεια.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διαβάσετε τις ετικέτες!

  1. Να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε «χοτ-ντογκ», κονσερβοποιημένα κρέατα και αλλαντικά εκτός εάν είναι σωστά επεξεργασμένα ή να έχουν βράσει στους 71οC.

Φαγητό σε ορισμένα εστιατόρια που προσφέρουν νόστιμα σάντουιτς με κρέας δεν συνιστάται για τις έγκυες γυναίκες, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστός ο τρόπος παρασκευής τους.

Συνιστάται, οι έγκυες γυναίκες να τρώνε τα ακόλουθα είδη κρέατος:

  • Κεφτέδες
  • Μπριζόλες
  • Ψητό κοτόπουλο και
  • Τόνο (όριο 2 μερίδες την εβδομάδα).
  1. Μην τρώτε καπνιστά θαλασσινά από το ψυγείο, εκτός αν περιέχονται σε ένα μαγειρευμένο φαγητό.
  • Πλύνετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά
  • Διατηρείτε πάντα καθαρά τα χέρια σας, συμπεριλαμβανομένων και των επιφανειών προετοιμασίας
  • Κρατήστε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας στους 40ο C ή χαμηλότερα
  • Καθαρίστε το ψυγείο σας συχνά
  • Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση
  • Μαγειρέψτε τα τρόφιμα σε κατάλληλες θερμοκρασίες (χρήση θερμομέτρων τροφίμων) και αναθέρμανσης όλα τα τρόφιμα μέχρι 71ο C)

Οι κατάλληλες θερμοκρασίες στις οποίες πρέπει να μαγειρεύονται τα τρόφιμα είναι:

· Κοτόπουλο: 74ο – 82,2οC

· Τα πιάτα με αυγά: 160ο C

· Κιμάς: 71ο-74ο C

· Βόειο κρέας, 71ο – 76,7ο C

· Χοιρινό: 71ο -74ο C

· Ζαμπόν: 71ο C

· Ζαμπόν (προμαγειρεμένο): 60ο C