Εγκεφαλικό: Τι είναι ένα ισχαιμικό επεισόδιο – Συμπτώματα και αίτια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ισχαιμικό επεισόδιο
Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο είναι μια προσωρινή περίοδος συμπτωμάτων, τα οποία είναι παρόμοια με εκείνα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα τέτοιο επεισόδιο διαρκεί συνήθως μόνο λίγα λεπτά και δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη.

Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ονομάζεται και μίνι εγκεφαλικό), μπορεί να είναι κάτι σαν προειδοποίηση: Περίπου 1 στα 3 άτομα που περνάνε παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο θα πάθουν τελικά εγκεφαλικό. Στους μισούς από αυτούς το πλήρες εγκεφαλικό συμβαίνει μέσα σε ένα χρόνο μετά το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.

Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο μπορεί να χρησιμεύσει τόσο ως προειδοποίηση για ένα μελλοντικό εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και ως ευκαιρία για την αποτροπή του.

Ισχαιμικό επεισόδιο: Συμπτώματα

Τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια συνήθως διαρκούν λίγα λεπτά. Τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίζονται μέσα σε μία ώρα. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και 24 ώρες. Τα συμπτώματα ενός ισχαιμικού επεισοδίου μοιάζουν με εκείνα που εντοπίζονται νωρίς σε ένα εγκεφαλικό και μπορεί να περιλαμβάνουν την ξαφνική έναρξη των εξής:

  • Αδυναμία, μούδιασμα ή παράλυση στο πρόσωπο, το χέρι, ή το πόδι, συνήθως στην μία πλευρά του σώματος
  • Μπερδεμένη ομιλία, ή δυσκολία στην κατανόηση των άλλων
  • Τύφλωση ή διπλή όραση (διπλωπία) στο ένα, ή και στα δύο μάτια
  • Ίλιγγος, ή απώλεια ισορροπίας, ή συντονισμού

Μπορεί να πάθετε περισσότερα από ένα ισχαιμικό επεισόδιο και τα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια, ή διαφορετικά ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται κάθε φορά.

ισχαιμικό επεισόδιο

Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο: Αιτίες

Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο έχει την ίδια προέλευση με αυτό ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού, του πιο συνηθισμένου τύπου εγκεφαλικού. Σε ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό, ένας θρόμβος εμποδίζει την παροχή αίματος σε ένα σημείο του εγκεφάλου. Σε ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, σε αντίθεση με το εγκεφαλικό, η απόφραξη είναι σύντομη και δεν υπάρχει μόνιμη βλάβη.

Η υποκείμενη αιτία ενός παροδικού επεισοδίου συχνά είναι η συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων που περιέχουν χοληστερόλη (αθηροσκλήρωση) σε μια αρτηρία, ή σε έναν από τους κλάδους της, που παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο.

Οι πλάκες χοληστερόλης μπορεί να μειώσουν τη ροή του αίματος μέσω μιας αρτηρίας, ή να οδηγήσουν στην ανάπτυξη θρόμβου. Ένας θρόμβος αίματος που μετακινείται σε μια αρτηρία που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο από άλλο μέρος του σώματος, συνήθως από την καρδιά σας, μπορεί επίσης να προκαλέσει παροδικό επεισόδιο.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδένωμα υπόφυσης: Τι θα νιώσετε αν αναπτυχθεί όγκος στον εγκέφαλο – Πολύ “αθώα” συμπτώματα

Πότε η παρακεταμόλη επιδεινώνει την υπέρταση και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά κι εγκεφαλικό

Οι γυναίκες έως 35 ετών είναι 44% πιο πιθανό να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό

Σιωπηλό εγκεφαλικό: Τι είναι, πότε το καταλαβαίνει ο ασθενής και σε τι διαφέρει από το μίνι εγκεφαλικό