Οι γυναίκες έως 35 ετών είναι 44% πιο πιθανό να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ισχαιμικό εγκεφαλικό
Σοκ από έρευνα για τις νέες γυναίκες έως 35 ετών: Κατά 44% πιο πιθανό το ισχαιμικό εγκεφαλικό – Τι πρέπει να προσέχουν

Οι γυναίκες ηλικίας 35 ετών και κάτω έχουν 44% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (που προκαλείται από φραγμένα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο) σε σύγκριση με συνομήλικους άντρες, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση περισσότερων από δώδεκα διεθνών μελετών για τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην εμφάνιση εγκεφαλικού

Η έρευνα για το ισχαιμικό επεισόδιο σε νέες γυναίκες και άντρες δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke.

«Συγκεντρώσαμε μερικά εξαιρετικά άρθρα για να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας σχετικά με πολλά σημαντικά επιστημονικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα κενά στις γνώσεις μας για το εγκεφαλικό στις γυναίκες», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Stroke, δρ. Ralph L. Sacco, πρόεδρος του τμήματος νευρολογίας και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκεφάλου στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μαϊάμι. «Το εγκεφαλικό επηρεάζει περισσότερες γυναίκες κάθε χρόνο απ’ ό,τι άνδρες. Θέλουμε όλοι οι επαγγελματίες εγκεφαλικών να γνωρίζουν για την τελευταία έρευνα σχετικά με την αναγνώριση, την πρόληψη και τη θεραπεία των εγκεφαλικών στις γυναίκες».

Στο άρθρο, οι ερευνητές εξέτασαν τις διαφορές στη συχνότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ γυναικών και ανδρών σε διάφορες ηλικιακές ομάδες νεαρών ενηλίκων. Εξέτασαν μελέτες από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2021. Περιλάμβαναν πρωτότυπες μελέτες που επικεντρώθηκαν σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 45 ετών και κάτω.

Οι μελέτες περιελάμβαναν δεδομένα για οποιονδήποτε τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως:

  • ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (αιμορραγία που εμφανίζεται όταν ένα εξασθενημένο αιμοφόρο αγγείο σπάσει)
  • παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, γνωστό και μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο (που προκαλείται από σοβαρό, προσωρινό θρόμβο)
  • κρυφό εγκεφαλικό επεισόδιο, για το οποίο δεν έχει εντοπιστεί γνωστή αιτία

Τα περισσότερα από τα εγκεφαλικά επεισόδια στην ανασκόπηση ήταν ισχαιμικά εγκεφαλικά, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 87% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ερευνητές εντόπισαν 16 μελέτες, επί συνολικά 69.793 νεαρών ενηλίκων με εγκεφαλικό επεισόδιο (33.775 γυναίκες και 36.018 άνδρες), από περισσότερες από έξι χώρες. Η ανάλυση εντόπισε ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων στη συχνότητα των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν οι μεγαλύτερες και πιο εμφανείς μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Συγκεκριμένα, βρήκαν κατά 44% περισσότερες γυναίκες από άντρες κάτω των 35 ετών παρουσίασαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτή η διαφορά φύλου μειώθηκε μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 35 έως 45 ετών. Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες ήταν πιο δύσκολο να προσδιοριστούν λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας στον τρόπο παρουσίασης των δεδομένων μεταξύ των μελετών σε αυτήν τη συστημική ανασκόπηση. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν επίσης να εντοπίσουν συγκεκριμένες αιτίες πίσω από τον υψηλότερο επιπολασμό των εγκεφαλικών επεισοδίων σε νεαρές γυναίκες σε σύγκριση με τους νέους άνδρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συχνότητα του ισχαιμικού εγκεφαλικού αυξάνεται εκθετικά με την ηλικία και μόνο το 15% όλων των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε ενήλικες κάτω των 50 ετών.

Με βάση την ανάλυσή τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, «Οι παραδοσιακοί αθηροσκληρωτικοί παράγοντες κινδύνου συμβάλλουν σημαντικά στο ισχαιμικό εγκεφαλικό τόσο σε νεαρούς άνδρες όσο και σε γυναίκες και γίνονται όλο και πιο σημαντικοί με την ηλικία. Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι λιγότερο διαδεδομένοι σε νεότερες γυναίκες και μπορεί να μην ευθύνονται για την παρατηρηθείσα υψηλότερη συχνότητα ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 35 ετών. Οι νεαρές γυναίκες που έχουν επιζήσει από ισχαιμικό εγκεφαλικό έχουν επίσης χειρότερα αποτελέσματα, με 2 έως 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο χειρότερης λειτουργικής έκβασης σε σύγκριση με τους άνδρες«, αναφέρουν.

Οι ερευνητές είπαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν καλύτερα οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όσων αφορά το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε νεαρούς ενήλικες, ειδικά για τον ρόλο που μπορεί να παίζουν μη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και τα ορμονικά αντισυλληπτικά.

Πηγή: https://medicalxpress.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι γυναίκες με περιττά κιλά παθαίνουν συχνότερα ισχαιμικό εγκεφαλικό

Αισθητά μειωμένη πιθανότητα για εγκεφαλικό αν πίνετε σωστή ποσότητα από αυτό κάθε μέρα

Σιωπηλό εγκεφαλικό: Τι είναι, πότε το καταλαβαίνει ο ασθενής και σε τι διαφέρει από το μίνι εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: 7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το προλάβετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν