Εγκεφαλικό: Πανεπιστημιακό online εργαλείο προβλέπει τον κίνδυνο να πάθεις εγκεφαλικό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκεφαλικό
Οι γιατροί μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο των ασθενών για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο με βάση το αν έχουν και πόσο προχωρημένο είναι το μεταβολικό τους σύνδρομο.

Το μεταβολικό σύνδρομο περικλείει μια ομάδα επιμέρους παθήσεων (υπέρταση, χοληστερίνη και κοιλιακό λίπος) και, σύμφωνα με νέα μελέτη, αποτελεί αρκετά ακριβή παράγοντα πρόβλεψης του κινδύνου για εγκεφαλικό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται σε αναλογία με τη σοβαρότητα του μεταβολικού συνδρόμου ακόμη και σε ασθενείς χωρίς διαβήτη.

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες (και ένα online εργαλείο αξιολόγησης που αναπτύχθηκε από το University of Virginia Health System (UVA) σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Φλόριντα) για να εντοπίσουν εκείνους τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και να τους βοηθήσουν να τον μειώσουν.

“Είχαμε προηγουμένως δείξει ότι η σοβαρότητα του μεταβολικού συνδρόμου συνδέεται με μελλοντική στεφανιαία νόσο και διαβήτη τύπου 2”, δήλωσε ο δρ. Mark DeBoer του UVA. «Αυτή η μελέτη έδειξε περαιτέρω συνδέσεις με μελλοντικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια».

Μεταβολικό σύνδρομο και κίνδυνος για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο δρ. DeBoer ανέπτυξε το online εργαλείο βαθμολόγησης, έναν ηλεκτρονικό τρόπο υπολογισμού για την εκτίμηση της σοβαρότητας του μεταβολικού συνδρόμου, μαζί με τον δρ. Matthew J. Gurka, του Τμήματος Υγείας και Βιοϊατρικής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Εγκεφαλικό: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν online εργαλείο πρόβλεψης κινδύνου

Βαθμολογία Ζ στο online εργαλείο: Τι σημαίνει το σκορ μου

Η βαθμολογία Ζ σας σας λέει πόσο σοβαρό είναι το μεταβολικό σας σύνδρομο σε σύγκριση με άλλα άτομα στον πληθυσμό των ΗΠΑ.

  1. Εάν η βαθμολογία σας είναι κάτω από το μηδέν, έχετε χαμηλό βαθμό μεταβολικού συνδρόμου από τον μέσο ενήλικο των ΗΠΑ
  2. Εάν η βαθμολογία σας είναι πολύ κοντά στο μηδέν, τότε έχετε μέσο βαθμό μεταβολικού συνδρόμου
  3. Εάν έχετε βαθμολογία άνω του 0 τότε έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για μελλοντική νόσο
  4. Ιδιαίτερα, οι βαθμολογίες άνω του 1 (δηλαδή υψηλότερες από το 84,1% των ενηλίκων στις ΗΠΑ) ή άνω του 2 (υψηλότερες από το 97,7% των ενηλίκων στις ΗΠΑ) δείχνουν πολύ αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Μπορεί η βαθμολογία μου να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου;

Ναι, τα καλά νέα είναι ότι μια σημαντική παράμετρος του μεταβολικού συνδρόμου είναι ο τρόπος ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση. Η πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής σας μπορεί να μειώσει τη βαθμολογία σας για μεταβολικό σύνδρομο.

Πώς δημιουργήθγηκε το online εργαλείο

Για την αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και μεταβολικού συνδρόμου, οι DeBoer και Gurka εξέτασαν περισσότερους από 13.000 συμμετέχοντες σε προηγούμενες μελέτες και τα αποτελέσματα του εγκεφαλικού τους. Μεταξύ αυτής της ομάδας, υπήρχαν 709 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια για μια μέση περίοδο 18,6 ετών που αξιολογήθηκαν στις μελέτες.

  • Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο εμποδίζεται από θρόμβους αίματος ή φραγμένες αρτηρίες.

  • Ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από την ρήξη αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο τους για να υπολογίσουν την «βαθμολογία Ζ«, μετρώντας τη σοβαρότητα του μεταβολικού συνδρόμου του κάθε συμμετέχοντα στην μελέτη. Στη συνέχεια ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ μεταβολικού συνδρόμου και του κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαπίστωσαν ότι η υποομάδα με την υψηλότερη σχέση μεταξύ μεταβολικού συνδρόμου και κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν οι λευκές γυναίκες. Σε αυτήν την ομάδα, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να εντοπίσει συσχέτιση μεταξύ μεμονωμένων συντελεστών στο μεταβολικό σύνδρομο, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η εθνικότητα και το φύλο δεν φαίνεται να κάνουν σημαντική διαφορά στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συνολικά και προειδοποιούν ότι ο αυξημένος κίνδυνος που παρατηρείται στις λευκές γυναίκες μπορεί να είναι τυχαίο αποτέλεσμα. «Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα είναι αρκετά αξιοσημείωτα ώστε να απαιτούν περαιτέρω μελέτη για τις διαφορές σε εθνικότητα και φύλο», αναφέρουν στην σχετική τους έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Stroke.

Η συνολική συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας του μεταβολικού συνδρόμου και του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν σαφής.

Και αυτό υποδηλώνει ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο μπορούν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, για να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο. Τέτοιες είναι:

  • απώλεια βάρους
  • περισσότερη άσκηση
  • υγιεινή διατροφή

Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου και των επιβλαβών συνεπειών του.

Ο δρ. DeBoer ελπίζει ότι το online εργαλείο που ανέπτυξε αυτός και ο δρ. Gurka θα βοηθήσει τους γιατρούς να καθοδηγήσουν τους ασθενείς καθώς προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους.

Πηγές: https://www.sciencedaily.comhttps://metscalc.org