Έχετε πολύ ακατάστατο ωράριο ύπνου; Ίσως κινδυνεύει η υγεία του εγκεφάλου σας

  • Ρούλα Τσουλέα
ωράριο
Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη.

Αν θέλετε να διατηρήσετε ακμαίες τις νοητικές δεξιότητές σας έως τα βαθιά σας γηρατειά, καλό είναι να βάλετε ένα ωράριο στον ύπνο σας, το οποίο θα τηρείτε όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως όσοι μπαίνουν για ύπνο και ξυπνούν καθημερινά την ίδια ώρα, έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. Αντιθέτως, όσοι έχουν πολύ ακατάστατο πρόγραμμα ύπνου διατρέχουν έως και 53% μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Οι συστάσεις για καλό ύπνο συνήθως εστιάζονται στη διάρκειά του (7-9 ώρες κάθε βράδυ) και τις συνθήκες (π.χ. σκοτεινό δωμάτιο). Εν τούτοις, εξίσου σημαντικό είναι και το ωράριο του ύπνου», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Matthew Pase, αναπληρωτής καθηγητής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το ωράριο είναι σημαντικός παράγοντας όταν αξιολογούμε τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας», πρόσθεσε. Και συνέστησε προς όσους έχουν αναγκαστικά (π.χ. για επαγγελματικούς λόγους) ακατάστατο ωράριο ύπνου να προσπαθήσουν να το βελτιώσουν έστω και μέτρια.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Βασίσθηκαν σε 88.094 εθελοντές, μέσης ηλικίας 62 ετών, από τη Βρετανία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 7 χρόνια, κατά μέσον όρο.

Επί μία εβδομάδα, οι εθελοντές φορούσαν στον καρπό τους ένα ρολόι που κατέγραφε τον κύκλο του ύπνου τους. Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο σταθερό ή ακατάστατο ήταν το ωράριο του ύπνου τους.

Οι εθελοντές που έμπαιναν για ύπνο και ξυπνούσαν την ίδια ώρα καθημερινά, βαθμολογήθηκαν με 100 σε μία κλίμακα σταθερότητας στον ύπνο. Αντιθέτως, όσοι έμπαιναν για ύπνο ό,τι ώρα ήθελαν και ξυπνούσαν το πρωί κατά το δοκούν, είχαν βαθμολογία 0. Υπήρχαν φυσικά και ενδιάμεσες βαθμολογίες.

Τα ευρήματα

Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως οι 480 από τους εθελοντές διαγνώστηκαν με άνοια. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν το ωράριο του ύπνου τους με εκείνο των υγιών εθελοντών, διαπίστωσαν πως όσο πιο ακατάστατο ήταν σε σύγκριση με τον μέσο όρο, τόσο μεγάλωνε ο κίνδυνος άνοιας.

Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές με βαθμολογία 71 στο ωράριο του ύπνου είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια. Όσοι όμως είχαν βαθμολογία 41, διέτρεχαν 53% μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

Τα ευρήματα αυτά παρέμειναν ισχυρά και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως:

  • Το φύλο
  • Την ηλικία
  • Το οικογενειακό ιστορικό

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως δεν ήταν πιο προστατευμένοι από την άνοια όσοι είχαν τον τέλεια οργανωμένο ύπνο. Αυτό ίσως σημαίνει ότι καμιά φορά και ο εγκέφαλος χρειάζεται κάτι διαφορετικό.

«Με βάση τα ευρήματά μας θα συνιστούσαμε σε όσους έχουν πολύ ακατάστατο ύπνο, να προσπαθήσουν να τον βελτιώσουν σε μέτρια επίπεδα. Είναι επαρκές για να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας», τόνισε ο Dr. Pase.

Φωτογραφία: iStock