ECDC: «Προσοχή, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να επιστρέψει τους επόμενους μήνες»

  • Ρούλα Τσουλέα
ευλογιά των πιθήκων
Καμπανάκι από το ECDC λόγω της αυξημένης τουριστικής κινητικότητας μετά το Πάσχα. Τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Η ευλογιά των πιθήκων (ή mpox) μπορεί να κάνει δυναμική επανεμφάνιση τους επόμενους μήνες και απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Σε νέα έκθεση που εξέδωσε σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή η έξαρση που άρχισε πέρυσι τον Μάιο βρίσκεται σε ύφεση. Ωστόσο η κινητικότητα του πληθυσμού για τις καλοκαιρινές διακοπές μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει νέα αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται από τώρα, δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος αρχίζει αμέσως μετά το Πάσχα.

Η mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) ήταν  έως και πέρυσι ενδημική μόνο σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Οι φυσικοί ξενιστές του ιού που την προκαλεί είναι  άγρια τρωκτικά. Μπορεί όμως να περάσει σε πρωτεύοντα θηλαστικά (πιθήκους) και σε ανθρώπους.

Ωστόσο από τις αρχές Μαΐου του 2022 άρχισαν να καταγράφονται ανθρώπινα κρούσματα σε μη ενδημικές χώρες. Τελικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το φαινόμενο ως «έξαρση κρουσμάτων διεθνούς εμβέλειας σε μη-ενδημικές χώρες» (multi-country outbreak in non-endemic countries).

Περισσότερα από 21.000 κρούσματα

Σύμφωνα με τα ECDC, από τις 16 Μαΐου 2022 έως και τις 4 Απριλίου 2023 η ευλογιά των πιθήκων ανιχνεύθηκε σε 21.170 άτομα στις 29 χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων (το 98,1%) διαγνώστηκε σε άνδρες. Στο 64,6% των περιπτώσεων είχαν ηλικία 18 έως 40 ετών. Η κύρια οδός μετάδοσης του ιού ήταν το σεξ μεταξύ ανδρών.

Τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη τα προκάλεσε η ευλογιά των πιθήκων τον Ιούλιο του 2022. Έκτοτε μειώνονταν σταθερά έως τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν σταθεροποιήθηκαν.

Στη χώρα μας αναφέρθηκαν έως τις 4 Απριλίου 87 περιστατικά. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έως τις 10 Νοεμβρίου 2022 είχαν αναφερθεί τα 85 από αυτά. Όλοι ήταν άνδρες, ηλικίας 16 έως 62 ετών (μέση ηλικία: 37 έτη). Οι 24 (το 28%) είχαν αναφέρει ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου.

Από τις 28 Φεβρουαρίου 2023 έως και τις 4 Απριλίου 2023 καταγράφηκαν 23 νέα κρούσματα στην ΕΕ. Το ένα από αυτά ήταν στην Ελλάδα.

Τα απαιτούμενα μέτρα

«Ο αριθμός των κρουσμάτων που προκαλεί η mpox μειώθηκε σημαντικά από την κορύφωση του περασμένου Ιουλίου. Ωστόσο υπάρχει κίνδυνος αύξησης την εφετινή άνοιξη και το καλοκαίρι, λόγω των εορτών και της αυξημένης τουριστικής κινητικότητας», δήλωσε η Dr. Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC.

«Η έγκαιρη διάγνωση, η απομόνωση, η ενημέρωση  του συντρόφου και η ιχνηλάτηση των επαφών παραμένουν το κλειδί για τον αποτελεσματικό έλεγχο της έξαρσης. Πρέπει όμως να υποστηρίζονται από τον εμβολισμό και αλλαγές στη συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Το εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από την έκθεση ή μετά, στα άτομα υψηλού κινδύνου, αναφέρει το ECDC.

Φωτογραφία: iStock