Δίαιτα χωρίς γλουτένη: χάνεις ή παχαίνεις;

  • Iatropedia
Μια νέα τάση που επικρατεί πλέον στην μάχη για την απώλεια των παραπανίσιων κιλών είναι η δίαιτα της γλουτένης. Η εν λόγω δίαιτα η οποία κάνει θραύση στο εξωτερικό αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς υποστηρικτές και την χώρα μας. Την ίδια στιγμή πολλοί διάσημοι ακολουθούν την μόδα η οποία υπόσχεται εύκολη απώλεια κιλών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τι σημαίνει όμως η δίαιτα χωρίς γλουτένη; Πόσο αποτελεσματική είναι;

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους η δίαιτα αυτή βασίζεται στην κατανάλωση αποκλειστικά και μόνων τροφίμων που δεν περιέχουν ως συστατικό την γλουτένη η οποία συνήθως περιέχεται σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, το σιτάρι , το κριθάρι και η σίκαλη.

τι επιτρέπεται;

Όσοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν αυτή την δίαιτα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα μπορούν να καταναλώνουν συγκεκριμένα προϊόντα όπως:

• Φασόλια, σπόροι, ξηροί καρποί στη φυσική μη επεξεργασμένη μορφή τους

• αυγά

κρέατα, ψάρια και πουλερικά (όχι πανέ, επικαλυμμένα ή μαριναρισμένα)

Φρούτα και λαχανικά

• Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: φρέσκο, εβαπορέ, σκόνη, συμπυκνωμένο, πλήρες και αποβουτυρωμένο γάλα, κρέμες από γάλα και καλαμποκάλευρο ή ριζάλευρο, γιαούρτι, τυριά.

• Δημητριακά: ψωμί, φρυγανιές, κράκερς κ.α. παρασκευασμένα από ελεύθερα γλουτένης άλευρα (καλαμποκάλευρο, ρυζάλευρο, πατατάλευρο, αλεύρι από σόγια)

• Πατάτες, γλυκοπατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, χυλός από καλαμπόκι

• όσπρια

• Σούπες, αφεψήματα, μη εμπλουτισμένο κακάο, ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, ζελές, σιρόπια, ορισμένες καραμέλες, καρύδα, αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, μπαχαρικά, καρυκεύματα, μυρωδικά, ελιές, ξίδι από σταφύλια, σόδα, μουστάρδα, σάλτσα από ντομάτα.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της δίαιτας είναι η αποφυγή κατανάλωσης σιτηρών που περιέχουν μέσα την γλουτένη.

τι απαγορεύεται

Δια ροπάλου στην εν λόγω δίαιτα απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν την γλουτένη όπως : Κριθάρι (βύνη) πλιγούρι, αλεύρι σκληρό,φαρίνα,σιμιγδάλι, σιτάρι, ορισμένα τυριά, κατεργασμένα κρέατα καιαλλαντικά που δεν αναφέρουν την σύσταση τους.

Επίσης απαγορεύεται η κατανάλωση κανονικού ψωμιού, μακαρόνια και σπαγγέτι που περιέχουν γλουτένη, τα διάφορα σνακ που κυκλοφορούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα το ουίσκι η βότκα το λευκό ξίδι σούπες επιδόρπια και γλυκά εμπορίου που συνήθως περιέχουν σαν συστατικό τους την ουσία αυτή.

Ορισμένα μπαχαρικά και καρυκεύματα κατεργασμένα, έτοιμες σάλτσες, οι σάλτσες των κονσερβών.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί όποιος ακολουθεί την δίαιτα χωρίς γλουτένη πρέπει να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα καθώς το συστατικό αυτό βρίσκεται καλά κρυμμένο σε πολλά τρόφιμα ενώ περιέχεται σε πολλές βιταμίνες και σε αρκετά φάρμακα. Πάντως για καλό και για κακό πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε στη συγκεκριμένη δίαιτα καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον οικογενειακό σας γιατρό.

τελικά τα κιλά χάνονται

Σύμφωνα με τους ειδικούς η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται λόγω της αφαίρεσης από το διαιτολόγιο τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, τα οποία όμως είναι φορτωμένα συχνά με πυκνές ποσότητες εξευγενισμένων υδατανθράκων, όπως είναι τα αρτοπαρασκευάσματα, τα ζυμαρικά, τα μπισκότα, τα κουλούρια κλπ.

Όσοι ακολουθούν την δίαιτα αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μην λαμβάνουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αλλά και βιταμίνες όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, οι φυτικές ίνες αλλά και αλλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως είναι το φυλλικό οξύ.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι την δίαιτα χωρίς γλουτένη συνήθως την ακολουθούν οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη, αυτισμό, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠ) ή είναι αλλεργικοί στο σιτάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε παίρνει φωτιά ο γυναικείος εγκέφαλος;

Η υγεία των σκύλων περνά από το..πιάτο!

Όταν η φωνή δεν βγαίνει!

Η υγεία των σκύλων περνά από το..πιάτο!