Διαβάστε τους λόγους για τους οποίους ο γάμος σώζει από εμφράγματα

  • Iatropedia
Μπορεί οι παντρεμένοι και κυρίως εκείνοι που είναι παντρεμένοι για πολλά χρόνια, να διαμαρτύρονται μεταξύ σοβαρού και αστείου, για τον “σταυρό του μαρτυρίου” που κουβαλάνε και άλλα τέτοια χαριτωμένα, όμως θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί αφού σύμφωνα με νέα έρευνα, ο γάμος και η συμβίωση θωρακίζει την καρδιά και τους προστατεύει, σε σχέση με τους μοναχικούς ανθρώπους, από τα εμφράγματα. Το γιατί συμβαίνει αυτό, διαβάστε το αμέσως...

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology» και την οποία έκαναν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τουρκού στη Φινλανδία, ανεξάρτητα από την ηλικία, οι ανύπανδροι αλλά και οι μοναχικοί άνθρωποι, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος. Αντίθετα οι παντρεμένοι αλλά και όσοι συγκατοικούν, δεν κινδυνεύουν τόσο από την καρδιά τους.

Επικεφαλής των επιστημόνων ήταν η καθηγήτρια Άϊνο Λαμινταούστα, η ομάδα της οποίας μελέτησε περισσότερες από 15.300 περιπτώσεις εμφραγμάτων του μυοκαρδίου σε ανθρώπους άνω των 35 ετών για μια περίοδο περίπου δέκα ετών. Τα μισά από αυτά τα περιστατικά ήταν θανατηφόρα. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι τα εμφράγματα ήταν μέχρι και 66% συχνότερα μεταξύ των ανύπαντρων ανδρών και μέχρι 65% μεταξύ των ανύπαντρων γυναικών, σε σχέση με τους παντρεμένους.

Και σε απόλυτους αριθμούς η θνησιμότητα στους παντρεμένους ηλικίας 65 έως 74 ετών ήταν 866 ανά 100.000 άτομα έναντι 1.792 ανά 100.000 ατόμων μεταξύ των συνομήλικων ανύπαντρων ή χήρων. Στις γυναίκες τα απόλυτα νούμερα στη θνησιμότητα ήταν Αντίστοιχα, η θνησιμότητα μεταξύ των παντρεμένων γυναικών ήταν 247 ανά 100.000 στις ηλικίες 65- 74, ετησίως έναντι 493 ανά 100.000 ατόμων μεταξύ των ανύπαντρων ή χήρων γυναικών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν κάτι που έχουν δείξει και άλλες έρευνες του παρελθόντος ότι δηλαδή, το να είναι κανείς ανύπαντρος ή να ζει μόνος του, αυξάνει τον κίνδυνο να πεθάνει από κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι Φινλανδοί ερευνητές θεωρούν τα εξής:

Πρώτον ότι οι ζωή και η διατροφή που κάνουν οι παντρεμένοι είναι πιο υγιεινή, ενώ το γεγονός ότι έχουν κάποιον σύντροφο για να μιλήσουν και να μοιραστούν τις χαρές και τα προβλήματα τους, τους αποφορτίζει. Και δεύτερον όταν πάθει κάποιος παντρεμένος έμφραγμα έχει έναν άνθρωπο να ειδοποιήσει το ασθενοφόρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην κατηγορία του iatropedia

προβλήματα στύσης; ελέγξτε την καρδιά σας

πότε πρέπει να ρίξουμε τη χοληστερίνη

ποιες στοματικές ασθένειες είναι απειλή για την καρδιά

ποια χώρα στον κόσμο έχει τους λιγότερο υγιείς κατοίκους; θα εκπλαγείτε