Διαβάστε τι προσφέρει η κάθε νέα μέθοδος γυμναστικής- όλη η λίστα

  • Iatropedia
Αν πριν από κάποια χρόνια, ακούγαμε τη λέξη Ζούμπα, ή τη λέξη Σπίνινγκ, θα κοιτούσαμε με ανοιχτό το στόμα τον συνομιλητή μας και θα προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι θέλει να μας πει. Αν δε, ακούγαμε τη λέξη Ηλεκτροδιέγερση το πιθανότερο θα ήταν να νομίζουμε ότι πρόκειται για... εγκεφαλογράφημα. Τώρα οι λέξεις αυτές έχουν μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και ακόμη και ένα μικρό παιδί να ρωτήσεις θα σου απαντήσει ότι πρόκειται για μεθόδους γυμναστικής.

Σας παρουσιάζουμε σήμερα τι είναι και τι προσφέρει το κάθε είδος, από αυτές τις γυμναστικές στον ανθρώπινο οργανισμό. Η Ζούμπα, η Γιόγκα, η Πάουερ Γίογκα, απευθύνονται στη μεγάλη μάζα του κόσμου και ο καθένας μπορεί να γυμναστεί.

ΖΟΥΜΠΑ

Η Zumba είναι μια αερόβια μορφής άσκησης, εμπνευσμένη από λάτιν ρυθμούς, η οποία συνδυάζει εύκολες χορευτικές κινήσεις και βήματα με ταυτόχρονο κάψιμο θερμίδων και ψυχική ευεξία. Είναι μία μίξη γυμναστικής και χορού.

Πρωτοεμφανίστηκε στην Κολομβία στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 με εμπνευστή τον χορογράφο Μπέτο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον πιο πετυχημένο τρόπο γυμναστικής. Απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί περίπου εδώ και τέσσερα χρόνια, τα τελευταία όμως δύο χρόνια το ενδιαφέρον του κόσμου έχει εκτοξευθεί. Αυτό που κάνει τη Zούμπα ιδιαίτερη είναι ότι συνδυάζει τη γυμναστική με τη διασκέδαση. Ο συνεχής ρυθμός κρατάει ψηλά την ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ παράλληλα η πρωτοτυπία συντηρεί το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

YOGA- POWER YOGA

Άλλος ένας τρόπος εκγύμνασης είναι η μέθοδος Yoga, που έχει εξελιχθεί σε διάφορες μορφές Power, Hot κα. Πρόκειται για αρχαία ινδική επιστήμη που με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ευεξίας και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης.

Αποτελείται από μία σειρά στάσεων και κινήσεων του σώματος, με σκοπό την απόκτηση οργανικής και πνευματικής χαλάρωσης. Η ονομασία της προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «yug» που σημαίνει ένωση, συνάντηση, επικοινωνία, συμπλήρωση, πραγματοποίηση. Συνδυάζει τις αναπνευστικές ασκήσεις με τις διαλογιστικές τεχνικές. Βοηθάει για πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι για όσους ασχολούνται με το χορό, το θέατρο, τον αθλητισμό κτλ είναι η πλέον ενδεδειγμένη συμπληρωματική άσκηση γιατί το σώμα αποκτά δύναμη και αντοχή μέσα από τη σταθερότητα, οι μύες και οι κλειδώσεις «ανοίγουν» με τις διατάσεις, γίνεται σωστότερη διαχείριση της ζωτικής ενέργειας μέσω της αναπνοής και ο νους αποκτά περισσότερη ευκολία στη συγκέντρωση.

Η Power yoga, είναι μια πιο έντονη μορφή άσκησης yoga.

SPINNING

Το Spinning είναι ένα ομαδικό πρόγραμμα με στατικά ποδήλατα που προσομοιώνει την ποδηλασία εσωτερικού και εξωτερικού χώρου χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές και είναι μία αερόβια και αναερόβια μορφή άσκησης.

Είναι εδώ και αρκετά χρόνια η «νούμερο ένα» μορφή γυμναστικής στην Αμερική όπου και γεννήθηκε, ενώ στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1996 και την τελευταία πενταετία έχει αρχίσει να διαδίδεται ευρύτερα.

Ένα πρόγραμμα διαρκεί 45-50 λεπτά σε ένα χώρο που μπορεί να βρίσκονται 30 ή και περισσότερα ποδήλατα. Τα πλεονεκτήματα του Spinning είναι πολλά. Καταρχάς είναι εύκολο για όλους, δεν έχει περιορισμούς ηλικίας ή φύλου και ο κάθε ασκούμενος μπορεί να επιλέξει την ένταση που θα δεχτεί. Επίσης, είναι απόλυτα ασφαλές, καθώς γίνεται χωρίς αντιστάσεις και επιβαρύνσεις του μυοσκελιτικού συστήματος.

PILATES

Έχει ζωή περίπου ενός αιώνα και ολοένα κατακτά περισσότερους φίλους. Πρόκειται για το Pilates, μία ολοκληρωμένη μέθοδος ασκήσεων που δημιουργήθηκε από τον Joseph Pilates. Οι ασκήσεις μοιάζουν μ’ αυτές που χρησιμοποιούν αθλητές της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής, της συγχρονισμένης κολύμβησης έξω από το νερό, του χορού και πολλών άλλων αθλημάτων.

Το είδος των ασκήσεων αφορά ισομετρικές ασκήσεις και ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Το σημαντικό είναι να υπάρχει σωστή στάση στο σώμα του ασκούμενου και συνεχής παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς ένας από τους σκοπούς της εκγύμνασης είναι κάθε μαθητής να δυναμώσει τους βαθύς μύες της σπονδυλικής στήλης, οι οποίοι και τη στηρίζουν. Το Pilates απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας και ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής κατάστασης.

ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΕΓΕΡΣΗ – EMS

Μία νέα μέθοδος εκγύμνασης είναι αυτό της μυϊκής ηλεκτροδιέγερσης, που ξεκίνησε στη Γερμανία για θεραπευτικούς λόγους και για την αποκατάσταση ασθενών και τραυματιών, που αντιμετώπιζαν μυοσκελετικά προβλήματα. Στην Ελλάδα ήρθε μόλις το 2008. Με τη μέθοδο αυτή στέλνονται μέσω ηλεκτροδίων εγκεφαλικά σήματα σε όλους τους μυς ταυτόχρονα.

Με την ηλεκτροδιέγερση γυμνάζονται όλες οι μεγάλες μυϊκές ομάδες, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τις γνωστές γυμναστικές μεθόδους, ενώ τα αποτελέσματα μεγιστοποιούνται , αφού η άσκηση ξεκινάει από μέσα προς τα έξω. Μέσα σε 30 λεπτά έχουμε αποτελέσματα γυμναστικής 8 ωρών.

Η ηλεκτροδιέγερση απευθύνεται σε όλους εκείνους που δεν έχουν πολύ χρόνο για να κάνουν γυμναστική, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και το φύλο τους, καθώς και σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ η μέθοδος έχει πάρει την έγκριση και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.