COVID-19: Τι γίνεται με τα αντισώματα για το κοινό κρυολόγημα και την προστασία από τον κορονοϊό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αντισώματα
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι γνωστό πως παράγει αντισώματα που αναγνωρίζουν και καταπολεμούν τους κορονοϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

Είναι δυνατό, όμως, αυτά τα αντισώματα να αναγνωρίσουν και άρα να καταπολεμήσουν και τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα αντισώματα για το κοινό κρυολόγημα ΔΕΝ προστατεύουν από τη νόσο COVID-19.

Στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, επιστήμονες μελέτησαν δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν και αποθηκεύτηκαν πριν από την πανδημία από ανθρώπους που ήταν γνωστό ότι είχαν περάσει κοινό κρυολόγημα τους τελευταίους μήνες.

Σε πειράματα δοκιμαστικών σωλήνων, διαπίστωσαν ότι κάθε δείγμα περιείχε αντισώματα που μπορούσαν να αναγνωρίσουν και να εξουδετερώσουν, ή να απενεργοποιήσουν, τουλάχιστον έναν κοινό κορονοϊό κρυολογήματος. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις τα αντισώματα για το κοινό κρυολόγημα μπορούσαν να αναγνωρίσουν όχι έναν, αλλά πολλούς τέτοιους ιούς.

Ωστόσο κανένα από τα δείγματα δεν είχε αντισώματα που θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν και να απενεργοποιήσουν έναν ιό που είχε τροποποιηθεί τεχνητά ώστε να μοιάζει με τον νέο κορονοϊό, δηλαδή είχε τις ίδιες πρωτεϊνικές ακίδες χάρη στις οποίες κολλάει και μολύνει υγιή κύτταρα.

Σε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε (αλλά δεν έχει περάσει ακόμα σχετική αξιολόγηση από ομοτίμους επιστήμονες) στην πλατφόρμα medRxiv, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν και μπορεί να υπάρχουν σπανίως κάποια άτομα με αντισώματα για κοινό κρυολόγημα που μπορούν επίσης να στοχεύσουν τον ιό COVID-19, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι αυτά τα αντισώματα δεν πρόκειται να έχουν σημαντική επίδραση για τον πληθυσμό στο σύνολό του.

Πηγή: https://www.reuters.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

COVID-19: Τι ξέρουμε για την ομίχλη εγκεφάλου που προκαλεί ο κορονοϊός

Αυτή είναι η μάσκα ασπίδα που θα μας επιτρέπει να τρώμε με ασφάλεια σε ταβέρνες κι εστιατόρια