COVID-19: Νοσοκόμα που έκανε εμβόλιο σε κλινική δοκιμή περιγράφει τις παρενέργειες

  • Iatropedia newsroom
COVID-19
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ορισμένοι εξακολουθούν να είναι διστακτικοί σχετικά με τα εμβόλια για τον κορονοϊό και αυτό είναι ένα από τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουν οι κυβερνήσεις.

Περισσότερο από το 70% του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί ενάντια στη νόσο COVID-19, ώστε να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια του εμβολίου είναι να ακούσουμε από εθελοντές της Φάσης 3 δοκιμών των εμβολίων, οι οποίοι πέρασαν την εμπειρία. Μια νοσοκόμα που εγγράφηκε σε σχετική δοκιμή δημοσίευσε σε επιστημονικό άρθρο την εμπειρία της, τις παρενέργειες που αντιμετώπισε και τον λόγο για τον οποίο πιστεύει ότι έκανε το πραγματικό εμβόλιο και όχι το εικονικό.

Το χρυσό πρότυπο για τις κλινικές δοκιμές είναι η τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή με εικονικό φάρμακο. Οι εθελοντές που εγγράφονται σε τέτοιες δοκιμές δεν γνωρίζουν αν παίρνουν το κανονικό εμβόλιο ή ένα εμβόλιο εικονικού φαρμάκου. Ούτε οι ερευνητές που εμπλέκονται στην μελέτη, ούτε το προσωπικό που διαχειρίζεται τους εμβολιασμούς γνωρίζουν. Οι εθελοντές τοποθετούνται τυχαία σε μία από τις δύο κατηγορίες.

Η Kristen Choi, νοσοκόμα και ερευνήτρια, έγραψε ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network, όπου περιγράφει πώς συμμετείχε στη δοκιμή και τι βίωσε.

COVID-19: Τι έκανε και τι βίωσε η νοσοκόμα στη δοκιμή του εμβολίου

Αρχικά είδε μια διαφήμιση στο Instagram τον Αύγουστο για τη δοκιμή του εμβολίου της Pfizer. Γνωρίζοντας την εξέλιξη των δοκιμών COVID-19, η Choi αποφάσισε να εγγραφεί για να γίνει εθελόντρια. Κλήθηκε σύντομα και αμέσως προγραμματίστηκε για ραντεβού. Μετά από ένα τεστ COVID-19 και μια διαδικασία διαλογής, έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου, ελπίζοντας αυτό να είναι το πραγματικό και όχι εικονικό φάρμακο.

Στην πρώτη δόση η Choi δεν παρουσίασε σχεδόν καθόλου παρενέργειες εκτός από πόνο στο σημείο της ένεσης. “Το χέρι μου πονούσε, αλλά δεν παρατήρησα κάτι ασυνήθιστο. Δεν μπορούσα να μαντέψω αν είχα λάβει το κανονικό εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο”, είπε.

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, έκανε τη δεύτερη δόση, αφότου πρώτα έκανε άλλο ένα τεστ για COVID-19. Οι παρενέργειες ήταν πιο σοβαρές μετά τη δεύτερη δόση. Εδώ ακριβώς είναι το σημείο που μπορεί να ενδιαφέρει πολλούς ανθρώπους που αναρωτιούνται πώς θα νιώσουν από τα εμβόλια για την COVID-19:

Η εμπειρία μετά τη δεύτερη δόση ήταν διαφορετική. Το χέρι μου έγινε γρήγορα επώδυνο στο σημείο της ένεσης, πολύ περισσότερο από την πρώτη φορά. Μέχρι το τέλος της ημέρας, ένιωσα ελαφριά ζαλάδα, κρυάδες, ναυτία και είχα έναν τρομερό πονοκέφαλο. Πήγα στο κρεβάτι νωρίς και κοιμήθηκα αμέσως. Γύρω στα μεσάνυχτα, ξύπνησα και αισθανόμουν χειρότερα. Είχα πυρετό και κρυάδες, ναυτία, ζάλη και μου ήταν σχεδόν αδύνατο να σηκώσω το χέρι μου λόγω του μυϊκού πόνου στο σημείο της ένεσης. Η θερμοκρασία μου ήταν 37,4 °C. Γυρνούσα διαρκώς στο κρεβάτι και κοιμήθηκα ελάχιστα το υπόλοιπο της νύχτας.

Όταν ξύπνησα ξανά στις 5:30 π.μ., ένιωθα ζεστή. Καιγόμουν. Έβαλα θερμόμετρο και είχα 40,5 °C. Αυτός ήταν ο υψηλότερος πυρετός που θυμάμαι ποτέ που έχω και φοβήθηκα. Πήρα ακεταμινοφαίνη και ήπια ένα ποτήρι νερό. Όταν άνοιξε το γραφείο έρευνας στις 9 π.μ., τηλεφώνησα για να αναφέρω την αντίδρασή μου στην ένεση. Ευτυχώς, ο πυρετός μου είχε πέσει στους 38,9° C μέχρι τότε. Η υπεύθυνη νοσοκόμα μου ήταν καθησυχαστική: “Πολλοί άνθρωποι έχουν παρενέργειες μετά τη δεύτερη ένεση. Συνεχίστε να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας και καλέστε μας εάν αλλάξει κάτι». Ο πυρετός μου κυμαινόταν στους 37,5 °C για το υπόλοιπο της ημέρας. Μέχρι το επόμενο πρωί, όλα τα συμπτώματά μου είχαν εξαφανιστεί εκτός από πόνο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.

Η Choi δεν έμαθε ποτέ αν έλαβε το κανονικό εμβόλιο, αλλά με βάση την αντίδρασή της, γράφει ότι έχει “ισχυρή υποψία” ότι έλαβε το πειραματικό εμβόλιο BNT162b2, όχι το εικονικό φάρμακο.

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι σύμφωνες με αυτές που έχουν αναλύσει μέχρι στιγμής οι Pfizer και BioNTech στις μελέτες τους:

Προς έκπληξή μου, η νοσοκόμα είχε δίκιο για το πόσο κοινά ήταν τα συμπτώματά μου. Στη δοκιμή φάσης 1 του εμβολίου BNT162b2, παρατηρήθηκαν οι ακόλουθες ανεπιθύμητες παρενέργειες στους ενηλίκους 18 έως 55 ετών μετά τη δεύτερη δόση:

  • κόπωση (75%)
  • πονοκέφαλος (67%)
  • ρίγη (33%)
  • μυϊκός πόνος (25%)
  • πυρετός (17%) και
  • πόνος στις αρθρώσεις (17%)

Εάν αυτό το εμβόλιο εγκριθεί, είναι πιθανό οι περισσότεροι που θα το κάνουν θα έχουν μία ή περισσότερες αντιδράσεις στο εμβόλιο, όπως εγώ. Ευτυχώς, η εμπειρία μου να έχω όλα τα συμπτώματα μαζί φαίνεται να είναι σπάνια.

Η συνέντευξη που έδωσε χθες η Kristen Choi στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC, σχετικά με την εμπειρία της από τη δοκιμή για το εμβόλιο COVID-19 στην οποία συμμετείχε:

Η Choi λέει ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου αποδεικνύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά το παθογόνο.

Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει ιδέα ότι αντιμετωπίζει ένα φιλικό στοιχείο που δεν μπορεί να βλάψει τον οργανισμό και αντιδρά όπως θα έκανε απέναντι σε οποιοδήποτε παθογόνο βρει μέσα στο σώμα. Αυτό που κάνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι να εισαγάγει την ακίδα πρωτεΐνη του κορονοϊού, η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό του. Ο σκοπός της ακίδας αυτής είναι να συνδεθεί με τα κύτταρα και να τα “ξεκλειδώσει” έτσι ώστε το γενετικό υλικό του ιού να μπορεί να εισέλθει και να ξεκινήσει μια διαδικασία πολλαπλασιασμού.

Με τα εμβόλια mRNA, όπως αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna, η ακίδα πρωτεΐνη εισάγεται στο κύτταρο, όπου αναπαράγεται. Το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να την καταπολεμά, δημιουργώντας αντισώματα που μπορούν να την μπλοκάρουν και να την αφαιρούν από τον οργανισμό. Εκτός αυτού, σκοπός είναι τα εμβόλια να προκαλέσουν επίσης το σχηματισμό προσαρμοσμένων λευκών αιμοσφαιρίων (τύπου Τ και Β) που διατηρούν “στην μνήμη τους” αυτή την ακίδα πρωτεΐνης.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν εισέλθει στον οργανισμό ο πραγματικός ιός, ένας στρατός από εξουδετερωτικά αντισώματα και από τα εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια θα τον εξουδετερώσουν προτού προκαλέσει σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές.

Ως εκ τούτου, οι παρενέργειες είναι απόδειξη ότι το σώμα χτυπά αυτή την ακίνδυνη ακίδα πρωτεΐνη στο εμβόλιο.

Η Choi αναγνωρίζει ότι οι παρενέργειες των εμβολίων COVID-19 είναι ένα σημαντικό θέμα που οι επαγγελματίες του τομέα υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πλήρως καθώς θα αρχίσει ο εμβολιασμός, ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν τι να περιμένουν.

Πηγή: https://bgr.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αίσθηση προκαλεί το mRNA εμβόλιο για την COVID-19: Εθελοντής περιγράφει τις παρενέργειες

Κορωνοϊός Εμβόλιο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις αλλεργικές αντιδράσεις

Έναρξη εμβολιασμών Covid: «Τι θα πάθω αν κάνω το εμβόλιο κι έχω κορονοϊό;» Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ λύνει 7 πρακτικές απορίες